(23.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já bych jen konstatovala, že po mé přátelské výzvě už nepřibyla další faktická s výjimkou jedné. Nyní tedy paní poslankyně Berenika Peštová s jednou faktickou a pak ještě poslední, paní předsedkyně Markéty Pekarové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana ministra Stanjuru. Já jsem samozřejmě nemluvila o konkrétní osobě. Já jsem to řekla jako o TOP 09. Byl jste tady dneska celý den - můžu napřímo - celý den a za to si vás vážím, že jste tady s námi seděl a diskutoval jste s námi. A jestli jste zaregistroval, tak opravdu TOP 09 vždycky přišla, vyštěkla tady, a nemyslím to... Ale prostě vždycky tady vyštěkla nějakou větu! (Hlas z pléna.) Vznikla...To není nic špatnýho, zase prostřednictvím pana předsedajícího, jestli se mnou chcete diskutovat, zmáčkněte si faktickou. Prostě tady řekla nějakou větu - (Poslanec před řečništěm k řečnici mimo mikrofon.) Já si čistím čakru, ano, děkuju. (Směje se.) Řekla tady nějakou větu a zbaběle utekla. Zbaběle utekla! A ta diskuse tady pokračovala dál. Pan ministr tady seděl a slyšel to. A to stejný tady teď projevila naše předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, také tady prostě něco řekla, ale v jejím případě, když se podíváte, jak ji častují na Twitteru a na Facebooku, proto jsem to řekla, že v jejím případě je opravdu mluviti stříbro, mlčeti zlato. Proto jsem to řekla.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za dodržení času. Dobrý večer, převzala jsem řízení schůze. Takže nyní tady mám dvě faktické poznámky. První, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já mám také ráda přísloví. Já mám také ráda idiomy. Takže prostřednictvím předsedající, paní Bereniko Peštová, v tomto případě já si myslím - podle sebe soudím tebe. Jestli tady někdo hovoří o štěkání, tak to z vašich úst zní naprosto adekvátně.

Co se týče toho, jak tady byla napadena paní Pastuchovou, paní poslankyní, paní místopředsedkyně, chci se jí zastat. Ona tady skutečně neříkala nic o tom, že by chtěla, aby ta, jak ona používá, smršť faktických poznámek skončila, či cokoli dalšího hodnotila. Ona zkrátka jenom konstatuje, že těch poznámek je hodně. Takže chci se zastat toho, jakým způsobem řídí schůzi a že se jenom zkrátka vyjadřuje k tomu množství, ale nikdy neřekla, jak tady tvrdila naše paní kolegyně, že by snad to bylo něco negativního či cokoliv takového.

Tak jenom prosím, když už tady někteří vaši členové, tedy zejména jeden, rádi používají cosi o dvojím metru, tak ho prosím, prosím, neužívejme tak, jak vy jste zvyklí. Vy tady štěkat můžete, vy tady můžete ten dvojí metr uplatňovat, ale jakmile my se ozveme, tak je to špatně? Tak je to cokoliv, co se nesmí dít?

A co se týče pozice předsedy Sněmovny v Poslanecké sněmovně České republiky, tohoto parlamentu, tak prosím, my nemáme ta pravidla, jako má třeba takový švédský parlament, že by předseda musel být plně nestranný. Takže to tady prosím i prostřednictvím předsedajícího, pane Vondráčku a další, neuvádějte, jako že by to tak muselo být. Nikde to není napsané. A pokud ano, tak já o tom nevím, tak mi to prosím doložte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme zde další faktické poznámky. S první je přihlášen pan poslanec Michal Kučera, připraví se paní Berenika Peštová, Zuzana Ožanová, Karel Havlíček a Alena Schillerová. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, děkuji za slovo. My jsme dneska plánovali do rána, tak si myslím, že tady vydržíme.

Já možná k paní poslankyni Peštové, k tomu štěkání. Já jsem dneska tady citoval to velké dílo Zdeňka Jirotky a jeho Saturnina, tak já bych jí možná chtěl říct: víc děr - víc syslů, víc hlav - víc smyslů, mnoho psů - zajícova smrt, a pes, který štěká, nekouše. Říkala to teta Kateřina a já si myslím, že se to k vám hodí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za dodržení času. Já bych chtěla poznamenat, že faktická poznámka samozřejmě reaguje na vystoupení v obecné rozpravě. Další, kdo se hlásí, je paní poslankyně Berenika Peštová. Poprosím ji, zda by přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já nemám problém, prostřednictvím paní předsedkyně, když se tady vede věcná diskuse a v té věcné diskusi se prostě nějak zvedne hlas, aby se dal důraz. S tím absolutně nemám problém. Klidně mi říkejte, že já tady štěkám. Já s tím opravdu nemám problém. Nemám problém. Ale u vás je problém ten, že vy tady celý den nejste, celý den tady nejste, přijdete, něco tady vypustíte a utečete zbaběle dveřmi! To je ten problém. (Výkřiky ze sálu.) Vidíte, paní předsedající?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já poprosím všechny poslance, aby nepokřikovali na toho, kdo hovoří u řečnického pultu. A chtěla bych znovu všem říct, že v tuto chvíli projednáváme zákon o evidenci tržeb.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ano, a pokud se tady předsedkyně zastala paní předsedající, tak já bych se také ráda zastala, ale zase paní poslankyně Pastuchové, která tady stála a místo toho, aby paní předsedající okřikla ty, kteří křičeli - a jmenovitě vás, paní předsedkyně, která jste tady vyskakovala a syčela! - tak místo toho okřikla paní poslankyní Pastuchovou, což je špatně. Ne? Pokud řídím schůzi, tak si zřídím klid všude, a ne že budu peskovat jenom toho, kdo je u pultíku. Takže s tímto já mám problém. (Celé vystoupení proneseno velmi rázně.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za dodržení času. Nyní další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Zuzana Ožanová. Paní poslankyně, máte slovo. A poprosila bych o klid v sále. Pokud si něco potřebujete vyřídit, prosím, běžte do předsálí. Děkuji.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení pánové ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, víte, první, kdo zcela dneska opomenul to, o kterém zákonu jednáme, byla právě předsedkyně Poslanecké sněmovny. Když měla druhou faktickou poznámku, myslela jsem si, že se nám omluví. Protože promiňte, paní předsedkyně mě urazila, domnívám se, že mám dostatečně vysoké IQ, abych pochopila, o čem se tu jedná. Možná by bylo vhodné ještě tuto chybu napravit, znovu se přihlásit a třeba i tu omluvu sdělit.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další faktická poznámka, pan poslanec a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček, připraví se paní Alena Schillerová a Olga Richterová. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych chtěl reagovat a možná to trošku teď odklonit, tu diskusi, na zajímavý projev pana poslance Nového. To vůbec nebyl špatný projev. Mně se líbil a musím říct, že měl v celé řadě věcí - škoda, že tady není - pravdu. Nebyl vůbec důvod se mu nějakým způsobem posmívat.

Věc ale má trošku jiný rozměr. Můžeme se bavit o tom, jak kvantifikovat náklady, jak kvantifikovat benefity, dokonce kdyby tady byl pan profesor, bývalý prezident Klaus, tak by to ještě mohl zdiskontovat, to byla jeho oblíbená metoda, a určitě máte pravdu, že vůbec není jednoduché to takto vyjádřit. A můžeme se tady přít, jestli ty náklady by byly takové a ty benefity, ty přínosy, jiné, a dokládat si to. Věc je ale jiná. To není jenom o nákladech a benefitech, je to o tom, že úloha státu není jenom v tom, sečíst a podtrhnout, a když je to do plusu, tak to dává smysl, a když ne, tak nikoliv. Stát má dělat určitou službu, má sloužit. A má sloužit tak, aby to bylo jednoduché, aby to bylo pro všechny komfortní, aby z toho všichni částečně něco měli. Musí dojít k závěru, jestli se mu to vyplatí, nebo ne, ale stejně tak, jestli ta služba, kterou poskytuje, dává smysl.

Je celá řada činností a aktivit, které stát dělá a prodělává na nich. Tak si pojďme říct, jestli to dává smysl, nebo nedává smysl. My se domníváme, že když se domnívá celá řada podnikatelských skupin, chtějí to, ten nástroj je pro ně pohodlný, shodly se na tom, že je tam i kvalitativní ukazatel, teď nemyslím technologický, ale toho přínosu, a ten kdybych do toho započítal, tak bych možná rozbil nikoliv tu teorii, ale přesvědčil i pana poslance Nového, kterému ještě jednou děkuji za ten příspěvek, že máme třeba pravdu. Nic víc, nic míň. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP