(23.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A víte, co mě nejvíce udivuje? Já jsem tu v minulém volebním období zažila diskuse Pirátské strany, jak chtějí být transparentní, jak chtějí všechno mít čisté, jak chtějí, aby všechny příjmy byly transparentní. A vy teď zvednete ruku pro zrušení EET a vracíte to tam, kde to bylo? Já vás chápu, že jste tu čtyři, že musíte držet nějakou dohodu, ale já si myslím, že vy tu nehlasujete proto, že jste o tom přesvědčeni, já si myslím, že hlasujete jenom proto, abyste se u té vlády s tou pětikoalicí, s tím s tím pětislepencem, který tady devastuje naši republiku a naše občany, udrželi. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně. Další, kdo je přihlášen do obecné rozpravy, je paní poslankyně Monika Oborná. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já už budu opravdu jenom velmi stručná, slibuji. Já bych se chtěla vyjádřit k tomuto tisku - zrušení EET - z tohoto důvodu, že jsem přesvědčena, že EET se osvědčilo jako projekt úspěšný, jako projekt, který vedl k narovnání podnikatelského prostředí, k odstranění práce načerno, k nárůstu bezhotovostních plateb, ke zvýšení daňových výnosů, díky nimž bylo v minulosti možné daně včetně DPH snižovat, což pokládám za velmi důležitou součást přínosů EET nejenom pro podnikatele.

Nyní tady vláda přichází s návrhem na zrušení EET a celou řadou dávno vyvrácených mýtů, přitom opakuje stále dokola a některé nové přidává. Těsně před spuštěním první vlny varovala opozice před masivním ukončováním činnosti restaurací a hospod. Pan ministr Zbyněk Stanjura v Událostech, komentářích v listopadu 2016 tvrdil, že ještě před spuštěním systému skončilo kvůli EET více než tisíc restaurací a hospod. Varoval také, že po spuštění skončí 15-20 % provozoven. Některým podnikatelům prý vadí, že je vláda považuje za sprosté podezřelé, jiným zase vadí náklady s tím spojené, mnohým vadí to, že se nechtějí učit používání nových technologií, a tak dále. A jaká je realita? Realita je taková, že likvidace živnostníků se v pohostinství nepotvrdila.

Nepotvrdily se ani další mýty šířené tehdejší opozicí. Není od věci si jich pár připomenout. Neobjevil se ani Velký bratr, který měl sledovat, kolik piv vypijete. Nepotvrdilo se ani zneužívání dat ke konkurenčnímu boji. Nepotvrdily se ani fronty v obchodech, ani hroucení internetu i samotné evidence. Nesmyslné byly i odhady enormních nákladů pro podnikatele se zaváděním EET či hrozba likvidačních pokut za vynechání jedné platby. Dnes už víme, že EET bylo dobře připraveno a fungovalo bez jakýchkoliv větších problémů. Vše bylo jenom o strašení lidí.

Co se naopak potvrdilo, byly zvýšené výnosy z daní. V této souvislosti si ještě dovolím se vrátit k často opakovanému tvrzení, že EET je založeno na předpokladu, že každý podnikatel je sprostý podezřelý. To určitě není, ale cílem státu přece musí být nastavit rovné podnikatelské prostředí, kde nevyhrává ten, kdo neplní řádně své povinnosti. A z tohoto důvodu EET podpořila celá řada podnikatelských svazů i samotných podnikatelů, kteří žádali o jeho zachování alespoň v dobrovolné formě. EET podnikatelům pomáhá s vedením účetnictví a v neposlední řadě i při kontrole vlastních zaměstnanců.

V důvodové zprávě se také můžeme dočíst, jak zrušením EET se uspoří, nebo uspoří stát i samotní podnikatelé. U státu, dobře, o tom asi není pochyb, i když uváděná částka bezmála půl miliardy se zdá být na provoz fungujícího systému přece jen značně přemrštěná, na straně podnikatelů má dojít k poklesu administrativní zátěže, jakož i nákladů spojených s plněním povinnosti evidovat tržby. Se zrušením povinnosti evidovat tržby nejsou podle předkladatele indikovány přímé náklady podnikatelů. Teoreticky by se prý mohlo jednat o náklad na aktualizaci pokladního zařízení, jinak samá úspora. U vypínání větších a složitějších pokladních řešení je ve skutečnosti jakýkoliv zásah do jejich provozu nákladný. U těch menších zase platí -

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní poslankyně, já vás přeruším a chtěla bych vás všechny požádat o klid. Omlouvám se.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji. U těch menších zase platí, že se odepisují náklady na pořízení systému, a to i v těch případech, kdy by jej podnikatel rád provozoval dál na dobrovolné bázi. Takže ignorováním tohoto požadavku stát zrazuje podnikatele. Chyba také je, že se vláda ani náznakem nepokusila využít systém jinak. EET je funkční robustní systém, který prostě jen tak hodíme do koše.

Tato vláda ráda mluví o tom, jak zdigitalizuje Česko. Rušením EET ale ruší digitalizaci maloobchodu a služeb a vrací je do doby tužky a papíru. Charakteristické pro návrh je, že jednou z úspor pro podnikatele má být zrušení internetového připojení. Takže vítejme zpět v době faxu a pevné přípojky! Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji, paní poslankyně. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, s kterou je v tuto chvíli přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Faktická poznámka reaguje na celou debatu jako celek. Já si myslím, že bychom měli končit nějak pozitivně. Já jsem byl dneska v polední pauze venku a potkal jsem majitele restaurace a samozřejmě základem toho rozhovoru bylo, že se mi omlouval, že volil koalici, ale mimo to jsme se bavili o EET. Já jsem se ho ptal, co si o tom myslí. A on mi říkal, podívejte se, pane Vondráčku, v každé ekonomice existuje nějaká šedá ekonomika. Někde je to tenká vrstva, někde je to silnější vrstva. Prostě v každém státě je to jiné, ale v každém státě existuje. Já jsem rád, že to EET rušíte. Já bych to prostě neustál. Já prostě potřebuji, abych nějak vydělával, a v té dnešní době, kdy jde všecko nahoru, ty daně jsou pro mě velká položka. U nás je akorát specifické, že já neznám jiný stát, kde by prostě vládní garnitura prosazovala, kde by dávala zelenou šedé ekonomice. To je poprvé, co jsem to asi zaevidoval.

Ale abych končil pozitivně, někdo mluvil o tom, že výpadek na inkasu má být 4,8 miliardy - je odhad. Tak já navrhuji, přidejte si to, prosím vás, do té statistiky toho deštníku a těch 66 miliard. Přidejte si tam 4,8 miliardy, že jste podpořili ty hospodské, kteří teď se budou pohybovat v šedé zóně, aby nějak přežili. Řekněte to na rovinu, zlepšíte si statistiky. Není to úplně nejšťastnější způsob, jak pomáhat živnostníkům, ale budiž. A při té bídě aspoň něco! Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji zadržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další dvě faktické poznámky... Takže pouze jednu, a to je pan poslanec Jiří Havránek, a pak mám ještě avizovánu s přednostním právem paní předsedkyni Alenu Schillerovou. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Havránek: Bude to velmi rychlé. Já děkuju, prostřednictvím paní předsedající, panu kolegovi. On ten návod vlastně byl z toho, jak to dělalo hnutí ANO v covidu. Tam jsme našli mnoho položek, které vlastně nesouvisely s bojem proti covidu. Paní ministryně financí si jistě pamatuje, jak jsme tam našli vlastně ukončení třeba daně z nabytí nemovitosti a tak dále. Takže chápu, že ta rada pochází z prožité zkušenosti, a pojďme už hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane poslanče Havránku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy jste se střelil do obou nohou! Vy jste ODS, ne? Patříte do klubu? Je to ODS, ano? Pardon, prostřednictvím paní místopředsedkyně. No, kdo s námi hlasoval pro zrušení daně z nabytí? ODS přece! (Pobavení a potlesk.) Vzpomeňte si... No tak, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Tak. To byla taková malá edukace. Já jsem učila přes 20 let na právnické fakultě, tak se mi zastesklo.

Já jenom už opravdu stručně. Měla jsem nachystaný ještě dlouhý projev, ale říkám si, že jsme si řekli toho už dnes dost. Jenom tak přemýšlím, i mě k tomu evokoval můj kolega Radek Vondráček, podívejme se, v jaké jsme době. A teď už mluvím naprosto vážně, to bylo na odlehčenou s panem poslancem Havránkem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP