(0.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Máme tady obrovskou inflaci, máme tady obrovský růst cen energií, obrovský růst cen pohonných hmot, potraviny. Dneska všude slyším ze všech stran, čtu: potraviny rostou. V pololetí - přijde teď doba pololetních vyúčtování - lidé dostanou faktury, samozřejmě začnou se propadat do zoufalství, píší vám určitě stejně jako mně, potkávají vás, říkají vám to určitě, nám to říkají všem. My se tady dohadujeme o tom, jaká je vládní pomoc. Říkáme otevřeně - a může se na mě zlobit pan místopředseda, nevidím ho teď, Skopeček, jak chce prostě (je přítomen), pardon, my jsme už taková duelová dvojka, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Takže můžete se zlobit, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jak chcete, prostě ta vládní pomoc je pomalá a nedostatečná. Měsíce, a můžete mi sem chodit vykládat, jaký byl covidový program ten či onen, a já vám budu říkat, že by ten byl rychlý a ten byl pomalý, to nikomu nepomůže. Nikomu to nepomůže! Může stokrát říkat pan premiér ve svých projevech, že za to může Babišova vláda. Nikomu to nepomůže. Těm lidem to nepomůže!

Pomoc, která nepřichází - já bych řekla přichází, včera jsme si například vyslechli úsporný energetický tarif. Co jsme se dozvěděli? Já jsem se nedozvěděla nic. Občané mi píší a já nevím, co mám napsat občanům. Dověděla jsem se, ještě jsem poslouchala Události, komentáře, kde byl tedy pan ministr s naším stínovým ministrem. Dozvěděla jsem se, že byl přijat legislativní rámec. Ale nařízení vlády, které ho provede, to jsem nikde nenašla. Tam budou ta střeva. Tam bude komu co za kolik kdy. Pak jsem hledala, pane ministře Stanjuro, jako starý úřednický hnidopich, dneska jsme měli stínovou vládu, usnesení k tomu, příslušné usnesení. Přece ke každému návrhu musí být usnesení. Hledal ho bývalý šéf kanceláře, který dělal na Úřadu vlády. Nenašel! Kde je usnesení, které by řeklo, je to tolik a tolik peněz, ty se převádí, berou se odtud, dávají se tam? Kde to je? Není to nikde. Bez peněz do hospody nelez! To byla řečnická, to nebylo na vás. My si netykáme samozřejmě.

A takhle mohu pokračovat. Kdy se začne vyplácet pětitisícový příspěvek? To bude veselo teprve. Už teď chodí dotazy na metodiky, jak bude tam to, jak tam ono, jak ono. A v tom energetickém tarifu, to úplně mně jde hlava kolem. Mluvíte samozřejmě - až upozornili, dokonce to myslím byl váš expremiér, který upozornil na ty nešťastné domácnosti vytápěné dálkovým teplem, však mi rozumíte, týká se to paneláků, tak jste najednou přišli s tím, že tedy se ještě vypíše dotační program. No, kdy bude ten dotační program vypsán? To zase budou další měsíce za 10 miliard. To jsou všechno jenom sliby. Jako opoziční politička bych mohla mít radost. Mohla bych si říkat, to je krásná opoziční práce. Nevíme, kam dřív skočit, co dřív komentovat, nevím, kam mám dřív letět komentovat něco nebo se vyjadřovat. Nemám z toho radost. Nemám z toho radost, protože se to týká našich spoluobčanů, rodin, dětí, seniorů, ale také firem.

Vy se často, hlavně ODS se zaštiťuje tím, že je stranou podnikatelů - malých, středních. Jak myslíte na firmy? Ty firmy naříkají dneska úplně stejně. A samozřejmě, když oni nebudou schopni utáhnout náklady, velká stavební firma v Brně, člověk, který se pohybuje 30 let, úspěšný podnikatel, říká, budu konzervovat stavby. Prostě nevím, co dál. Nejsme schopni to ufinancovat. Není to schopen konečný objednatel zaplatit, a tak dále. Mohu jmenovat. To znamená, není to jenom problém sociálně slabých, dokonce už to není ani problém takzvané střední vrstvy, už je to prostě problém všech. A co řešíte vy? Co je pro vás priorita? Dnešní den 14 miliard vzít veřejnému zdravotnímu pojištění a zrušit EET. To je priorita této vlády. Toto tady řešíme v době, kdy obrovská krize - obrovská krize - je venku za dveřmi a dotýká se všech občanů této země. K tomu nemám slov! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. V tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy. Zeptám se v tuto chvíli, hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy z místa? Rozhlížím se po sále, nikoho nevidím a obecnou rozpravu končím. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Vidím, že ano. Pan ministr financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem si nezačal. To bych chtěl zdůraznit jako první. Tak zdědili jsme, když už to paní poslankyně Schillerová tak ze zeširoka, stoprocentní závislost České republiky na ruském plynu. Prohloubili jste tu závislost o 25 %. Vy jste to prodloužili o 25 %. To je fakt. Na rozdíl od našich sousedů a prozíravých vlád a prozíravých států, kde přestože mají velké vnitrostátní politické souboje, jako například naši severní sousedi v Polsku, kde je opravdu velmi tvrdý souboj mezi sněmovními stranami, tak přesto měli na paměti jeden jasný národní zájem, a to zbavit se závislosti na Rusku. Tady sedí mezi námi dokonce ve vysokých ústavních funkcích lidé, kteří to nebezpečí neviděli, bagatelizovali, podcenili a teď se diví a radí nám, co máme dělat. Nevadí, pokud ty rady jsou dobré, vůbec nevadí.

Ano, Putin používá jako zbraň své energie. Není to poprvé. Vzpomeňte si, první české předsednictví, už to bylo v roce 2009. Není to poprvé a obávám se, že to není ani naposled. A vy se ptáte, co děláme. Tak jenom pár věcí z minulého týdne nebo z posledních 14 dní. Domluvili jsme navýšení kapacity ropovodu TAL. Pro paní poslankyni Schillerovou, MERO patří do portfolia podniků, kde vykonává akcionářská práva Ministerstvo financí tak, abychom byli schopni nahradit dodávky ropy z Ruska. Vyjednali jsme si výjimku na to, abychom mohli nakupovat ropné produkty z jiných členských států. Uspěli jsme v soutěži na kapacitu LNG terminálů v Holandsku, kde jsme získali kapacitu 2 miliardy kubických metrů plynu ročně po dobu pěti let. Získali jsme do českých rukou klíčový podnik důležitý pro jadernou energetiku Škoda jaderné strojírenství. Nastartovali jsme jednání s našimi sousedy a spojenci - s Polskem, Německem a Holandskem - o tom, jak snížit a pak úplně se odříznout od ruského plynu.

To všechno děláme v posledních dnech a týdnech. Jiné vlády, jako pobaltských zemí, Finska, Polska, to dělaly roky. Tady se roky ustupovalo Rusku, tady se roky zpochybňovaly sankce proti Rusku po okupaci Krymu, tady se odmítlo 25 % roční spotřeby plynu v České republice z norských zdrojů. To všechno budeme dohánět teď. Nebude to ani levné, ani rychlé. Tohle je národní zájem a na tom by se měly shodnout všechny politické strany. A pak jsou samozřejmě problémy domácí politiky, kde je logické, že jsme v ostrých ideových střetech.

Když už jste o tom začala mluvit, paní předsedkyně Schillerová, tak tohle všechno jste podcenili a teď to složitě doháníme. A přejme si my všichni, aby byl dostatek plynu. V této chvíli máme plyn zajištěn do konce ledna a to je málo. Zima nekončí v lednu. Děláme všechno pro to, aby toho plynu bylo skutečně dost. Kdo chce, pochopí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP