(23.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo se hlásí s faktickou poznámkou, je paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Jednu větu. Já k paní předsedkyni Pekarové, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Jsem ráda, že víme, kdo je kdo, a pojďme se prosím vrátit k elektronické evidenci tržeb. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji za tu výzvu. Další faktická poznámka - paní místopředsedkyně Olga Richterová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To se stává opravdu velmi málokdy, že bych se shodla s paní předsedkyní Schillerovou. Chtěla jsem poprosit o to samé, abychom se vrátili k evidenci tržeb, a kdo si chce řešit, jak tady probíhalo řízení schůze, doporučuji videozáznam, stenozáznam a pečlivou kontrolu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Další, kdo se hlásí s faktickou poznámkou, je pan poslanec Ondřej Babka. Je to poslední faktická poznámka v tuto chvíli. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju. Já už také přicházím s tím jenom, abych vysvětlil ten svůj předchozí vstup. Já samozřejmě i jako inženýr ekonomie jsem pochopil, co pan profesor Nový tím chtěl říct, nicméně jsem právě narážel na ten začátek, a tedy když právě mluvil o významu pravidel a o tom, že si všichni můžeme nasadit jenom tehdy, pokud hodíme šestku. A to je právě to, že nám se nelíbí, když si někdo hodí dvojku nebo čtyřku a nasadí si. A to je právě ten význam evidence tržeb, tedy že všichni mají stejná pravidla a všichni musí hodit šestku. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka. Vracíme se do obecné rozpravy, do které je řádně přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobrý večer, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já jsem si připravil zhruba na hodinku asi exkurz do historie EET a digitalizace. Takže bych rád nějak začal, abychom se k tomu dostali. Myslím, že tu bylo řečeno mnohé z obou stran a bylo by dobré se kolem půlnoci na to podívat tak nějak z odstupu. Tak bych se pokusil o tuto věc.

Nechci reagovat na některá vystoupení, protože si myslím, že by to vyvolalo zase nějaké otázky nebo reakce, a rád bych se držel tématu. Nicméně vzal jsem si kdysi k srdci slova pana ministra Stanjury, že není dobré, aby někdo tady něco četl, takže budu mluvit spatra, a proto, abychom se také dostali k nějaké akci po těch hodinách, protože jsme obviňováni z toho, že tu mluvíme jen tak planě a není to k věci a že se snažíme zdržovat, tak já bych navrhl akci, a to aby tento zákon byl zamítnut už v prvním čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Další, kdo je přihlášen do obecné rozpravy, je paní poslankyně Jana Pastuchová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Je tu více žen, ale na změnu politické kultury to nevypadá. Nevadí.

Já jsem ráda, že máme deset minut před půlnocí. Nechávala jsem si tento příspěvek na pozdní dobu, protože chci reagovat, a mrzí mě, že tu není, vaší prostřednictvím, paní místopředsedkyně, pan předseda poslaneckého klubu TOP 09, který vystupoval, a my jsme neměli možnost na to reagovat, protože byla pouze přednostní práva. On tu řekl, že jste připraveni tu sedět do rána a že vám to vůbec nevadí. Nám to také nevadí, protože když jste blokovali EET v minulém volebním období, tak jsme tu proseděli mnoho dní a nocí a také jste se prali o to, aby EET nebylo schváleno. Pan předseda TOP 09 se svými 3,5 % volebních preferencí, vaším prostřednictvím, nám řekl, že chodí mezi občany. Tak bych se chtěla zeptat, mezi které občany chodí? On řekl: chodím mezi lidi a mezi podnikatele. Bohužel to není, mezi které lidi a mezi které podnikatele. Podnikatele, kteří chtějí zrušit EET? Já zase chodím mezi podnikatele, kterým to EET vyhovuje, protože si tím mohou kontrolovat své zaměstnance, a myslím si, že je to správné. A vy to teď zrušíte. Takže vlastně jdeme opět do šedé ekonomiky. Každý si bude dělat, co chce, každý pojede bez papírů, nebudou se odvádět daně, státní rozpočet, kdy jste vzali 14 miliard pro zdravotnictví, tak přijdete - vlastně to asi něčím získáte zpátky.

Další věc, kterou řekl, že každého podnikatele, nebo že toto stojí 1,5 miliardy. Chtěla jsem se ho zeptat, jestli to myslel jako na všechny, nebo na každého? Řekl nám, že jsme v minulém století. No vaše vláda je teď v devadesátkách! Takže myslím si, pojďme si říct, kdo je na tom lépe a kdo hůř.

Pořád jste nám říkali, že jsme populisté, protože jsme dávali důchodcům. Vaše návrhy byly - přidáme rodinám s dětmi. Ano, vy jste teď přidali 5 000. Ale 5 000 do věku 18 let. Všechny sociální dávky jsou do 26 let. Takže kdo je tady populista?

Další věc. Máte v programu - a já vím, že co máte v programu, chcete splnit - zrušíme EET. Proto je asi dneska i ta mimořádná schůze.

A dále v programu: snížíme rozpočet. Ale s jakým dopadem snížíte rozpočet? Podnikatelům pomáháte. Středním, malým? Jak jim pomáháte prosím vás? Nějaký váš energetický výmysl, který teď propagujete dneska na Facebooku, jak jste pomohli všem domácnostem? Tak já jsem na tom Facebooku reagovala na STAN, který tam píše, že pomáháte všem domácnostem s elektrikou, s plynem, všichni budou happy, všichni dostanou peníze. Tak jsem tam dala dotaz, jestli pomáháte i firmám a jestli pomáháte i těm nízkopříjmovým lidem, kteří bydlí v panelových domech, což jsou vesměs matky samoživitelky a důchodci, protože panelových domů se váš energetický populistický a vámi vychvalovaný balíček vůbec netýká. Ty, kdo mají vlastní plynovou kotelnu, tak těm nepomáháte vůbec, protože vy nevíte, jak byste jim to rozpočítali. Tak vaše odpověď je: Za prvé připravujeme, 6 miliard dáme na renovaci kotelen nebo těchto plynáren s tím, že máme přislíbeno, že tito dodavatelé nezvýší cenu. Tak jsem se zeptala těch dodavatelů, jestli jste s nimi o tom jednali. Nikdo o tom neví. Takže zase jenom facebookový příspěvek. Rekonstrukce kotelen. A ještě slibujete, že to vyřešíte všechno do doby, než začne topná sezóna.

Pomáháte firmám? Prosím, řekněte nám tady někdo jednu jedinou věc, jak jste těm firmám pomohli. Včera, znovu budu opakovat, jsem se dívala na debatu našeho stínového ministra pana Havlíčka a pana ministra průmyslu a obchodu pana Síkely. Taková arogance, která běžela na obrazovkách a která byla teď tady v přímém přenosu i vaším prostřednictvím, paní předsedkyně Sněmovny, která by měla být tady za nás za všechny, za nás, za 200 poslanců, tak ukazuje, jak všem hrozně pomáháte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP