(0.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: To bude rychlé. Ale já toho využiji, když tady takhle všichni jsme, pro jednu věc, a to je ten plyn. Prosím, zkusme si to nastudovat. Není nic jednoduššího než se podívat na minulost, a teď to vůbec nemyslím politicky. Teď to myslím technologicky a energeticky. Rozumím tomu, že ne každý prostě v tom byl, já také nejsem energetik každým coulem, ale pohyboval jsem se v tom a aspoň vím, jaké jsou souvztažnosti.

V roce 1997 uzavřel státní Transgas smlouvu s norským dodavatelem na norský plyn. V pořádku. Už v té době se uzavřel kontrakt obchodního charakteru a ten plyn, který k nám šel, už nebyl zdaleka norský. Z drtivé většiny už na konci 90. let to byl plyn ruský. Jedna věc je obchodní kontrakt, druhé je to, co k nám teče. A ten plyn ruský k nám tekl logicky z německých trubek, protože to tam přebíjel ten plyn ruský. To není o ničem jiném, než že vždycky tady byl ten plyn ruský. To je jenom zkratka, tak jak to říkáme.

V roce 2002, pokud se nepletu, došlo k privatizaci Transgasu, prodal se za více jak 100 miliard korun. Tenkrát to bylo v rámci oposmlouvy, to znamená ČSSD za podpory ODS. Přišli jsme definitivně o toho, kdo přepravuje plyn, o toho, kdo distribuuje plyn a následně... (Komentáře z pléna. - Místopředsedkyně Mračková Vildumetzová: Prosím nepokřikujte.) ... to bylo o tom, kdo ho prodává. Nic z toho nám dneska nepatří. Ale popravdě řečeno, to v tom už tu hlavní roli nehraje, protože plynul kontrakt. V roce 2011 se dostavěl Nord Stream 1 a ten úplně definitivně přebil to množství toho plynu jiného za ten plyn ruský. A to okamžitě nabylo tak, že v roce 2015 vlivem Nord Streamu 1, ne vlivem vlád, ani ta vláda předcházející Nečasova nebo ta Sobotkova a další na to neměla žádný vliv, tak byl 99 % podíl v roce 2015 toho, co k nám teče, plynu ruského. Jinak to nešlo. To je jednoduchá matematika. Firmy, které to dnes kupují, nikoliv stát, protože už Transgas samozřejmě tady patří někomu jinému, respektive zprivatizovalo se to, tak ty firmy, které to kupují, tak to kupují jako směsku plynu, a ne jako plyn, který si určí, že to bude ruský plyn, anebo to bude norský plyn. To je úplný nesmysl. Kupují to z burzy, z drtivé většiny z burzy, a ti, kteří to prodávají na té burze, to prodávají jako směsku plynu.

Díky geografické poloze České republiky, vnitrozemské, Slovenska, Maďarska a Rakouska jsou tyto země prakticky odkázány na ruský plyn. Pokud bychom na něj nechtěli být odkázáni, museli bychom přesměrovat naši zemi někam na západ. Tak je to prostě dáno. Polsko o něco méně, Německo také o něco méně, protože mohou o něco více využít přímou trubku, která tam vede z Norska.

Co se týká možnosti, která tady byla někdy v roce 2016 za Sobotkovy vlády, to znamená budovat STORK II, nebo Štork 2, tak to byla polská záležitost. My jsme tenkrát o to usilovali, schválilo se to ve smyslu toho, že Evropská komise byla připravena na to dát peníze, 60 milionů eur, a ten projekt byl připraven. Polsko z toho na poslední chvíli cuklo. Proč z toho cuklo? Protože byl dostaven Nord Stream 1 a protože měli vážné pochybnosti, že tenhle ten STORK II nebude využit, nemluvě o tom, že v té době zkapalněný plyn byl zásadně dražší, což konečně je i dneska, a ekonomicky to nevycházelo. To znamená, Polsko celkem pragmaticky tenkrát řeklo nikoliv. Vlivem toho se dostali na takzvaný list - bohužel se nedostali na list strategických projektů, tím pádem Evropská komise nebyla ochotna přidělit v roce 2019 už ani korunu. Takže Polsko z toho definitivně cuklo. Já to teď nevyčítám ani vládě té, nebo ani vládě jiné. Já jenom říkám, naučme se prosím základní násobilku energetiky, protože jestliže dneska někdo řekne, že je tady 99 % ruského plynu, to má pravdu. To bylo i v roce 2015, a předtím to bylo o něco méně, ale bylo to díky tomu, že logicky se vybudoval Nord Stream 1 a že bylo čím dál tím více v německých trubkách ruského plynu, protože my kupujeme plyn nikoliv takový, jaký si určíme, ale takový, jaký je v té směsce. O ničem jiném to není.

A kdybych teď tady měl prosím pěkně reagovat na tu podporu od podnikatelů přes domácnosti a tak dál, jedinou věc, prosím vás, u těch podnikatelů. Neříkejme, že podporujeme podnikatele. Od začátku roku jim nešlo v oblasti energetiky vůbec nic. Ano, můžeme říct, nepošleme nic. I to je řešení, i to je nějaký přístup vlády. Jediné, co se pro ně připravilo, byla jakási záruka. A my jsme dávali tisíc záruk v měsíci v rámci covidu. Teď, pokud vím, tak se zažádalo o jednu jedinou. To je jedna jediná podpora pro podnikatele. Že se konečně schválily obnovitelné zdroje energie, které jsem tady co 14 dní připomínal, je dobrá zpráva, bohužel s ročním zpožděním, protože to bude až někdy od října tohoto roku. My jsme na to upozorňovali někdy od listopadu, od prosince, že by se to mělo schválit.

Energetický tarif, prosím pěkně, hlavně ho neobhajujme. Je lepší něco než nic, ale všichni velmi dobře víte, co je to za paskvil. Vždyť jste to přece museli vidět! Vždyť jste viděli připomínky Energetického regulačního úřadu, vždyť jste viděli připomínky ÚOHSu, vždyť jste viděli připomínky MPSV, vždyť jste viděli připomínky Ministerstva financí! To, co se tam včera zbastlilo, bylo narychlo uděláno něco, aby se naoko ukázalo, že něco bude. Ono se to asi dopracuje v následujících týdnech, tomu chci docela věřit, ale ten tarif, který notabene nebude platit pro ty panelákové lidi, chápu to, že to pro ně nejde, chápu i, proč to nejde, a vytvoří se zase něco nového pro ně, je naprosto zbytečná věc. Mohlo se to udělat jednodušeji tak, že se jedním programem mohli nasytit ti i ti. Ale to už je teď ztracené, dali jste to takto. Ale prosím pěkně neříkejte, jakou skvělou podporu vytváříte! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. V tuto chvíli vidím, že se s přednostním právem hlásí pan ministr financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ze skromnosti sobě vlastní Karel Havlíček zapomněl říct, že nevypsal kompenzace za nepřímé náklady v energeticky náročných... No nevypsal! Tak to prostě je! Bylo to v roce 2021, a pro letošní rok jste se na to vykašlal. Vypsali jsme to až my. Byla to zásadní připomínka Svazu průmyslu a dopravy a my jsme jí vyhověli, protože měli pravdu. A přesto máte odvahu sem přijít a říct: neudělali jste pro podnikatele nic! No mnohem víc než vy! Já neříkám, že jsme nemohli udělat víc, ale máme nějaké rozpočtové možnosti.

Ta pohádka, že jsme měli vždycky 99 % závislosti na ruském plynu, je jenom pohádka. Možná pro dospělé, ale víte, jak je to v těch pohádkách. S realitou to nemá příliš moc společného. Ve všech mezinárodních statistikách jsme měli uváděno ještě před pár lety 75 % závislosti na ruském plynu. Já tomu rozumím. Karel Havlíček tady chtěl Rosatom. Pořád je tady hájil. Kolikrát jsme to tady slyšeli, takže se potřebuje z toho nějak dostat. Není to prostě pravda. Můžeme si říkat o našich severních sousedech, co chceme, ale oni se připravili a na Putinovi už jsou dneska nezávislí. Na rozdíl od nás. Můžete se smát, ale je to tak. Tak se ptejte svých polských kolegů. Vy vlastně žádné kolegy v Polsku nemáte, ale my je tam máme, v těch politických stranách, a přestože Občanská platforma a PiS se řežou hlava nehlava uvnitř na domácí politické scéně, tak na tom byla strategická shoda a Polsko to dlouhodobě chystalo, stejně tak jako pobaltské státy, stejně jako Finsko. Všichni, kteří měli stejně jako my špatné historické zkušenosti s ruským impériem, se na to připravili, jenom u nás byl klídek. Nedělalo se vůbec nic, protože dostaneme kompetitivní nabídku od Rosatomu a ještě od té čínské firmy, jejíž jméno jsem dávno zapomněl. A tak to fungovalo a dnes to doháníme, protože jinou možnost prostě nemáme. A ještě ti, kteří to zavinili, nám budou říkat, že děláme málo! A to je tedy fakt moc! (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: S přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Opět jste prokázal, že čerpáte možná z nějakých povrchních novinových plátků a že jste úplně nepochopil, jakým způsobem se vytváří energetická a hlavně plynová infrastruktura v rámci střední a východní Evropy. Ale já už toho nechám s tím plynem. Stačí jenom se na to podívat, dostudovat si to. Konečně máte tady podle mého názoru docela schopné lidi, tak se když tak u nich informujte.

K té podpoře těch nepřímých nákladů. Je to jednoduché. My jsme byli první, kdo ji zavedl, a to v roce 2021 ve výši tuším 1,2 nebo necelé 1,3 miliardy korun. Samozřejmě my jsme ji připravili i na rok 2022. Jak můžete vědět, že bychom ji nepřipravili na rok 2022? Vy jste ji dali na úrovni 760 milionů. To znamená, dali jste jí méně, než jsme jí dávali my v roce 2021. Ano, možná to bude dostačující, nakonec se ještě dneska neví, takže jste dali o 400 až 500 milionů méně, chlubíte se tím, jaká je to sláva, ačkoliv my jsme v roce 2021 dali víc. A stejně kdybychom dneska byli u vlády, tak to připravíme na rok 2022 bez větších problémů - kompenzace nepřímých nákladů. Ano, nejsme u té vlády, to máte pravdu. Ale chlubit se něčím, co jsme vymysleli, co my jsme připravili a co vy teď zkopírujete a dáte to, akorát že to bude o něco méně? Já vám to samozřejmě nevyčítám, je to v pořádku, protože to kdybyste nedali - mimo jiné to není na energetickou podporu ve smyslu cen, ta kompenzace je ve smyslu cen emisních povolenek, proto to bylo vytvořeno už v minulém roce, tak tím se prosím pěkně nechlubte - protože to kdybyste nedali, tak je ostuda akorát! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To byl s přednostním právem Karel Havlíček. Nyní se hlásí s přednostním právem pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Karel Havlíček může mluvit, jak dlouho chce, jak rychle chce, ale on navrhl a jeho vláda do rozpočtu na nepřímé náklady nula. Já jsem přiznal, že v roce 2021 to bylo, na letošní rok tam byla jedna velká nula. A to je o hodně méně než 800 milionů. Na tom se snad shodneme, ne? (Potlesk vládních poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP