(10.40 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vládní koalice si prohlasovala teď zařazení sněmovního tisku 166, veřejné zdravotní pojištění. Je to zákon, který nebyl původně na pozvánce z organizačního výboru. Je to zákon, se kterým hnutí ANO má dlouhodobě problém, protože je to zákon, kde se bere 14 miliard veřejnému zdravotnímu pojištění. Navíc tady nevidím ani pana ministra zdravotnictví. Vím, že předkladatelem je ministr financí, trochu proti zvyklostem. Je to třetí čtení, je to velice závažná věc, 14 miliard, které budou chybět veřejnému zdravotnímu pojištění, peníze poplatníků, peníze za státní pojištěnce.

My se musíme připravit a důkladně to probrat, takže já si beru jeden a půl hodiny na poradu klubu hnutí ANO. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než vám dám přestávku, tak předpokládám, že s obdobným návrhem se hlásí pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, ze stejného důvodu i my jsme přesvědčeni, že bychom měli mít prostor, že bychom na to měli mít možnost se připravit, prostor říci k tomu, že se bere 14 miliard ze zdravotního pojištění, že to podle našeho názoru sníží dostupnost zdravotní péče. A chceme se zvlášť ve třetím čtení k tomu vyjádřit. Žádám vás tedy o přestávku na jednání klubu v délce dvou hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, což je v součtu tři a půl hodiny. A ještě než vyhlásím přestávku, tak prosím, s čím se hlásíte, pane předsedo (ministře)?

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak zkusme si všimnout, že když hnutí ANO navrhovalo jiný bod, tak organizačně není potřeba, aby tady byl ministr. Já jsem předkladatel tohoto návrhu, jsem tady, takže je vidět, jak říká pan poslanec Patrik Nacher, to je hezký příklad dvojího metru. (Poslanci hnutí ANO namítají z místa, že měla být přestávka.) Já bych poprosil všechny poslankyně, poslance, nevíte, s čím chci zakončit své vystoupení, tak aby na mě nepokřikovali. (Poslanec Králíček namítá, že se obrací na předsedajícího, který měl vyhlásit pauzu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, byly zde žádosti o přestávky. Já dle jednacího řádu bych je měl vyhlásit bezprostředně. Já jsem předpokládal, že vaše reakce bude krátká, já bych následně -

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pane místopředsedo, kdybyste takhle postupoval, tak jste tu přestávku vyhlásil ihned po vystoupení paní předsedkyně Schillerové. Dal jste slovo dalšímu s přednostním právem, takže já si myslím, že když už jste dal jednomu slovo s přednostním právem, tak že můžete vydržet i další. Máme mít dneska jednání do 14 hodin. Nevím, kam tak spěcháte, asi domů, a tak myslím, že když je 10.42, tak nikomu nenarušuju program a nemusí si přebukovat jízdenky domů.

Takže lhůty jsou splněny. To, že ten bod se dá projednávat, víme všichni dlouho, pokud sledujeme stránky Poslanecké sněmovny. Chci říct, že hnutí ANO, je to pravda, hnutí SPD dlouhodobě nesouhlasí s tímto návrhem zákona, to já plně respektuji. Nicméně chci říct, že v rozpravě jak na zdravotním výboru, tak ve druhém čtení zaznělo ocenění valorizačního mechanismu, na tom se shodujeme. A jediná, i když neříkám, že malá výhrada k té debatě zaznívala - platba za státní pojištěnce v roce 2023. S těmito ostatními pozměňovacími návrhy jsem byl srozuměn, že opozice souhlasí. (Tvoří se hloučky u opozičních lavic.)

Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, kolik pozměňovacích návrhů naše opoziční hnutí připravila k tomuto návrhu zákona. Nesouhlasili s částkou 1 900, tak by člověk očekával, že připraví protinávrh, ať máme o čem hlasovat. Tak já vám řeknu, kolik pozměňovacích návrhů připravila naše opozice, která dlouhodobě s tím zákonem nesouhlasí a nelíbí se jí platba na příští rok. Ani jeden! Ani jeden. A teď se musí poradit. Já to respektuju, ale myslím si, že se nemají o čem radit, že to je jen zastírací manévr, abychom to dneska nemohli projednat. No neprojednáme to dneska, projednáme to příště. Těším se na ty projevy. A budu se vás ptát, když tak nesouhlasíte s tou částkou, proč jste žádný protinávrh, pozměňovací návrh, nepřipravili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak poučení pro mě propříště - budou-li si žádat předsedové klubů o přestávku, neudělím slovo, pouze v případě, že další předseda klubu bude chtít přestávkou na to navázat. (Poslanci opozice souhlasí.)

Z toho důvodu já vyhlašuji přestávku na poradu klubu hnutí ANO a SPD v délce trvání tři a půl hodiny, což prakticky znamená, že se dostáváme přes 14. hodinu. (Námitky v plénu ze strany koalice, že jednací den je do 19 hodin.) V tento moment se chci tedy zeptat, jakým způsobem budeme pokračovat, protože standardně v pátek po 14. hodině se jednání Poslanecké sněmovny přerušuje. (Hluk v sále.) Já tedy v tom případě, abychom se tady nepřetahovali u pultíku, jakým způsobem budeme pokračovat, požádám o pětiminutovou přestávku předsedů klubů, abychom si stanovili, jakým způsobem budeme dnes v jednání pokračovat. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno od 10.45 do 10.46 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, na základě společné porady předsedů klubů a vedení Poslanecké sněmovny předsedkyně Poslanecké sněmovny nyní svolává velké grémium v zasedací místnosti vedle její kanceláře a já přerušuji jednání Poslanecké sněmovny na čtvrt hodiny, resp. do 11 hodin, a poté oznámíme, jakým způsobem bude probíhat případně další jednání Poslanecké sněmovny. Já vám děkuji za pochopení.

 

(Jednání přerušeno v 10.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP