(9.40 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Co bych řekl závěrem? Moc vás prosím ještě jednou, pane Mariane Jurečko, nechte vašim lidem, pětikoalici, volné hlasování, já budu za to rád, všichni za to budeme rádi a oni budou také rádi. Oni nakonec projevují svůj zájem. Toto není politikum. Já vím, že teď řeknete, však Brázdil tam exhibuje. Já tu nechci exhibovat, vy říkáte exhibuje. Prosím vás, já jsem nechtěl, věřte, zeptejte se lidí, že jsme to měli domluveno jinak. Víte, kdo jim to zamáznul? Těm, aby to byl někdo z vás a prošlo to? Já vám to povím. Byl to pan ministr Rakušan, který řekl - v žádném případě se k tomu nehlas, a byl to pan Marian Jurečka - aby se k tomu nehlásili. Tak toto jsou ti lidé, kteří řekli - nehlaste se k tomu. Oni se zalekli, teď toho litují. Já jsem s nimi mluvil. Na svou čest! Já jsem s nimi mluvil a toto mi řekli - je nám to líto, už bychom to příště neudělali, už bychom se k tomu přihlásili, protože to je nesmysl, abychom z tohoto dělali politikum. Včera jsme o tom tady mluvili, čím míň politiky to bude, tak tím lépe to bude pro ty lidi. Já vím - vy říkáte, že o tom exhibuji. Prosím, okamžitě jak to tady prohlasujeme, nikam nepůjdu, nic nebudu říkat a poprosím pana ministra, aby šel s těmito lidmi na tiskovku a řekl - to jsme byli my, naši zástupci, kteří vám to spravili, protože minule se to napsalo blbě. A klidně nás poplujte a řekněte - to je špatně, oni to udělali... Vychvalte se. Jim je to stejně úplně, úplně jedno, kdo to tady předložil. Oni potřebujou, aby se vědělo, že když budou v nouzi, budou nemocní, nebudou zvládat, nebudou na dlažbě. To je všechno. Na tomto žádné body nikdo nezíská. Mezi nimi jsou opravdu lidé, kteří jsou napříč spektrem.

A protože v duchu jednacího řádu já nemám vystupovat takhle, toto se nesmí dělat, ale já jsem tu kvůli legislativně technické a to spadá do toho ranku § 95 odst. 2, tam je napsáno, co se smí v tom třetím čtení, a já jsem si proto vzal to slovo a říkám, že načítám legislativně, pane zpravodaji, legislativně technickou úpravu, která ten můj pozměňovací návrh 951 dává, aby byl platný od 1. 1. roku 2023. Byl jsem upozorněn legislativou, to je jediná chybička, která ještě chybí k tomu, aby to bylo v pořádku. Tam není žádných chyb. Pan Marek Výborný minule říkal, že tam jsou chyby. Tam žádné chyby nejsou, dělalo to Ministerstvo práce a sociálních věcí, dělali to odboráři, dělali to vaši kolegové, dělali jsme to všichni. Snažili jsme se už nebýt... už to udělat dobře. A vám teď jenom chybí - nám všem - zvednout ruku. A řekněte, že jste to udělali vy. Že to nebylo... že jste se jenom... ne že spletli. Prodejte to. Prodejte to, nám je jedno, kdo to prodá. Jim je jedno, kdo to prodá (ukazuje na galerii hostů), všem záchranářům, horské službě, nám je to jedno. Koneckonců já když jsem tady s vámi mluvil minule, tak víte, jak to bylo? To jsem si nepředstavoval, tak toto jsou naši zástupci, oni z našich problémů, oni vlastně na nás chcou živořit? Doufám, že ne. Doufám, že teď to bude tak, že opravdu jim dáte volnost a oni to odhlasují. Prosím vás o to ještě jednou. Děkuju. (Dlouhotrvající potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tento příspěvek vyvolal tři faktické poznámky. Takže... (Potlesk pokračuje.) S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté pan ministr Marian Jurečka a pan předseda Marek Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, škoda, že tady pan ministr včera nebyl. Protože o standardní legislativní cestě tady byla diskuse. Problém je v tom, že pětikoalice chce někdy standardní legislativní cestu a někdy ji nechce. V zákoně o státní službě podali předsedové pětikoaličních stran návrh zákona, aby se co nejrychleji přesoutěžili úředníci, a to spěchá, byť se připravuje novela zákona o státní službě, která půjde standardní legislativní cestou. Tolik ke včerejšímu jednání. Dneska jsem se dozvěděla, že musí tento pozměňovací návrh být zapracován do standardní legislativní cesty a fakt není možné, aby tento pozměňovací poslanecký návrh dneska pětikoalice schválila. Tak prosím vás, domluvte se. Jestli trváte vždy na standardní legislativní cestě, pak se podle toho chovejte. Jeden den říkáte jednu věc, druhý den druhou věc. Prosím vás, tento normální pozměňovací návrh, který v obdobném duchu byl přijat i minulou Sněmovnou, nevím, proč v tom hledáte politiku a ne normální lidskou slušnost. Záchrana života je prostě vyčerpávající úkon a nevím, kdo z nás by zvládl tak dlouhodobý stres 20 let. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Je přihlášena - nyní je v pořadí pouze už přihláška pana předsedy Marka Výborného. Dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Co na to říct? Vaším prostřednictvím panu kolegovi Brázdilovi: Sněmovna je od toho, abychom tady vedli věcnou, solidní debatu. Je naprosto legitimní, že na některé věci máme odlišné názory, ale jestli něco nemám rád, tak jsou to urážky a věci, které nejsou pravda. Já nevím, jestli jste poslouchal pana ministra. Pan ministr tady ani slovo neřekl o tom, že bychom si nevážili práce integrovaného záchranného systému ani zdravotnické záchranné služby. Pan ministr vám jasně řekl, jak se bude postupovat. To, že ten návrh, který vy jste bohužel podal v minulém roce s tou chybou, bude ve stejném termínu, jak vy navrhujete, napraven, ale v těch parametrech tak, aby se do toho například zapojili ti zaměstnavatelé. Je to důležité, takže my tady dneska schválíme chybu, abychom ji za tři měsíce opravovali, a vy tady vystoupíte v pozici toho, že tady urážíte druhé lidi, urážíte pana ministra. Vystupujete jak demagog...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím mým prostřednictvím.

 

Poslanec Marek Výborný: ... jenom proto - já jsem na začátku řekl, že to všechno je prostřednictvím paní místopředsedkyně - a to mi vadí. Proč nevedeme věcnou debatu? Proč vystupujete tímto způsobem? Já bych možná znal jednu odpověď. Ta odpověď je měsíc září, protože vy tam máte také nějaké angažmá. Je to naprosto zjevné. Bohužel. Ten, kdo to politizuje, jste, pane kolego, vy. A to mě mrzí. Kdybychom tady vedli věcnou debatu, tak to sem patří a to dává smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, nicméně se objevila řada dalších faktických. Velmi prosím o oslovování mým prostřednictvím. Nyní je tedy přihlášen pan ministr Marian Jurečka, poté s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Milan Brázdil, paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já teď si dovolím promluvit vůči zástupcům zdravotnické záchranné služby České republiky, kteří jsou přítomni tady na galerii. Za prvé, vážíme si služby, kterou děláte pro naše občany. Tady nám dávat něco, vkládat do úst, že tady - to slovo, které jste použil, pane kolego, to je myslím za hranou toho, co tato Sněmovna má slyšet. Já si myslím, že těchto lidí si vážíme, stejně jako si vážím lidí, kteří dělají v oblasti horské služby, kteří dělají v oblasti báňské služby, vodních záchranářů a dalších. Já chci říct, že všech těchto lidí si, myslím, tato Sněmovna i zástupci koalice velmi váží a děkují za tu práci. Jenom říkáme, že to téma nelze úplně takhle jako říct, že v těch parametrech, které vy jste tady navrhli, a navrhli jste je opakovaně v jiném pohledu, že tam chybí ta participace zaměstnavatelů a podobně.

Ale já jenom chci uvést poznámku. Vy jste zmínil, že náš resort na tom spolupracoval. Ano, já jsem na rozdíl od své předchůdkyně řekl, že kdokoliv z poslankyň a poslanců přijde na Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak mu bude poskytnuta spolusoučinnost při přípravě legislativního návrhu, ale nikoliv ve věci toho, jestli na tom je takovýto přístup z hlediska parametrů za stranu vládní koalice. Přece v tom je logický ten rozdíl - v tom, že vy máte nějaký jiný parametrický pohled a my ho máme jiný. A já k tomu říkám jednu klíčovou věc: my chceme, aby tam byla participace toho zaměstnavatele, aby byly lépe nadefinovány ty podmínky odpracovaných služeb v provázanosti na léta toho náběhu předčasného odchodu. Protože my tím budeme vytvářet precedens, s každou otevřenou novelou zákona tohoto budou přicházet další a další složky, které budou chtít - my chceme být také v této kategorii. A já je chápu. Já si myslím, že třeba práce sestry, zdravotní sestry na jednotce intenzivní péče po 20 letech je také extrémně náročná.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, s faktickou dále pan poslanec Milan Brázdil je v pořadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP