(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, reakce budou na mikrofon.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jasně. Tak dobře, tak to sepište, to mě zajímá, napište si kdyžtak poznámku, zajímá mě ta lhůta, na kterou jste to dal do meziresortního připomínkového řízení, protože buď to dáváte na měsíc, je to zákon, nebo samozřejmě si požádáte Legislativní radu vlády o zkrácenou lhůtu. Takže prosím, abych mohla zareagovat, na jak dlouho jste to tam dali.

V momentě, když dáváte zákon do meziresortu, byť je to malá úprava, tak se vám to vrací totálně roztrhané. Ten, kdo dělal legislativu, jistě mi tady teď přikývne a bude vědět, o čem se bavím. I když malá úprava, prostě každé ministerstvo, každé připomínkové místo si tam k tomu dá to svoje. Pak nastupuje ta další, samozřejmě, to, co musíte vypořádat, takže s jednotlivými připomínkovými místy jedete vypořádací proces. To je fáze číslo dvě. Pak samozřejmě ten zákon bude putovat dál na Legislativní radu vlády a teď nám tam naskakují lhůty a další a další lhůty. To znamená, jsou tam komise, do kterých to musí jít, kde samozřejmě musíte ten zákon obhajovat, pak to jde na plénum Legislativní rady vlády, pokud si nezažádáte o výjimku, pak to jde na vládu, pak to jde sem. Takže si myslím, že to září je absolutně nereálné. Absolutně nereálné. To za prvé.

Za druhé. Než to projde Poslaneckou sněmovnou, než to projde Senátem, pokud to Senát nevrátí, a teď nám tam ty lhůty naskakují a naskakují. A další lhůta, která mě zajímá, jestliže to má být aplikované v praxi od 1. 1. 2023, tak samozřejmě se na to musí někdo připravit. Pokud se bude vyplácet nebo pokud oni budou chtít jít do předčasných důchodů, tak tam musí samozřejmě být nějaká lhůta na to, aby se to vůbec dalo uskutečnit. Takže si myslím (Předsedající: Váš čas.), že dneska je to (Váš čas, paní poslankyně.), ten čas, k tomu, abyste to schválili. (Mluví dál, předsedající vypnula mikrofon.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, váš čas vypršel. (Poslankyně Peštová: Děkuju, že jste mě vypnula.) Já musím měřit všem spravedlivě. Překračování času není opravdu možné. Poprosím nyní pana ministra s jeho dvěma minutami. Všichni to dodržují.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Možná k paní poslankyni si dovolím, prostřednictvím vás, paní předsedající, říct, tady platí pravidla stejná pro všechny. I mnoha z nás se stalo to, že po překročení dvouminutové lhůty na faktickou se prostě mikrofon vypíná. Neberte to, že je tady postup předsedající nějak v rozporu, je to podle jednacího řádu. I já jsem tím několikrát prošel, že mi byl vypnut mikrofon. Tak se nerozčilujte a neříkejte, že vás tady někdo vypnul. (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) Ano, prostřednictvím paní předsedající, naprosto správně. Děkuji za korektní přístup vůči všem.

A myslím, že paní bývalá náměstkyně mě nemusí opravovat v tom, jak probíhá legislativní proces. Já jsem čtyři roky dělal ministra. Já jsem ten legislativní proces prožíval. Vy jste dělala náměstkyni.

A také jsme tady za poslední měsíc a půl udělali pět novel zákonů. Pět novel zákonů, které jsme stihli, byť v postupech, které byly časově velmi náročné, ale zvládli jsme to. Takže my máme uzavřené meziresortní připomínkové řízení. A jestli chcete vy jako poslankyně, a každý zákonodárce má právo se přihlásit do systému eKLEP a tam vidíte přesně, v jaké fázi ten tisk je. Předpokládám, že to děláte, když říkáte, že tu legislativu děláte, jste zákonodárkyně, tak že tyto věci sledujete.

A znovu se vracím k tomu, ať se jako nepřeme, je to od 1. 1. 2023. Počítáme s tou úpravou. Počítáme tam, že tam budou ti, kteří jsou členy zdravotnické záchranné služby České republiky. A zároveň jsem tady vysvětloval, že děláme krok, který je svým způsobem precedentní, protože už při téhle debatě přišli zástupci obecní policie, báňské záchranné služby, horské služby, vodní záchrany, ti všichni u mě byli a říkali, my chceme nějakým způsobem také zohlednit náročnost naší profese. A z objektivních důvodů musíte říct ano, ta profese je také náročná. A já prostě potřebuji, aby tento stát, a to není kvůli mně, ale to je obecně kvůli přístupu tohoto státu, měl už vyladěná pravidla i pro ty debaty okolo dalších náročných profesí. Nelze vytrhnout jednu a říct - (Předsedající: Čas.) - bude to takto. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom pro možná naslouchající (na galerii pro hosty), členy vlády lze oslovovat napřímo, poslance nikoli.

A nyní poprosím opět s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju. I když jsem se tedy snažila jet jak kulomet, stejně mi to nepomohlo, dvě minuty jsou opravdu dvě minuty. Omlouvám se vám, pokud jsem... Ale aspoň jsem čekala, že mi necháte tu větu dojet.

V každém případě, pane ministře, já sleduji eKLEP, ale jelikož jsem zaměřená na životní prostředí, tak nemůžu stíhat úplně všechny zákony, abych hlídala v tom eKLEPu, jak se vám vrátily. Proto jsem očekávala, že mi řeknete, že po tom vypořádání se vám vrátilo zhruba kolik zásadních připomínek, to doufám, že mi tady řeknete, abych věděla, a mohla si tak v hlavě zhruba říct, dokdy jste schopni to vypořádat. Chtěla bych vidět, pokud tedy toto je, tak bych chtěla vidět vypořádací tabulky, protože na každou zásadní připomínku samozřejmě musíte vypořádat. A jedou se tam ta kolečka. Takže já vám říkám, že dneska je nejlepší čas, nejlepší čas to přijmout. Protože já nevěřím tomu, až mi řeknete to číslo, kolik se vám dostalo zásadních připomínek, protože jsem koukala, že už jste dostal esemesku, takže už mi budete moct odpovědět, tak mi určitě řeknete, je to prostě nereálné. Já říkám, že je to nereálné z hlediska lhůt, které se musejí schválit. Pokud to nebudete chtít tady schválit devadesátkou. Ale pokud se to týká jenom jedné změny, tak to můžeme udělat teď. Pokud ne, tak samozřejmě potom asi to půjde do výborů a nebude se to moct schválit devadesátkou. To už by bylo opravdu dost na tuto Sněmovnu těch devadesátek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A tímto skončily přihlášky k faktickým poznámkám, můžeme se vrátit do obecné rozpravy řádně přihlášených. A ještě než přistoupí paní poslankyně, načtu došlé omluvy, je jich řada, a sice omlouvá se pan poslanec Jan Richter dnes mezi 9.00 a 9.50 z důvodu návštěvy lékaře, pan poslanec David Kasal dnes z pracovních důvodů z jednání Sněmovny, pan poslanec Bohuslav Svoboda dnes z jednání z rodinných důvodů a pan poslanec Julius Špičák dnes od 14 hodin ze zdravotních důvodů. To tedy byly došlé omluvy.

A nyní prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Mnoho bylo řečeno ve faktických poznámkách, než na mě přišla řada. I já zdravím své kolegy (na galerii pro hosty), se kterými pracuji od roku, jsou mladší, ale já od roku 1989 jako záchranář. A děkuji za to, že jste přijeli. Taky se mi nemluví lehce, ale já nechci, aby mi tady zase, vaším prostřednictvím, někdo z předsedů klubů řekl, že tady hrajeme nějaké divadlo a že tady jsou emoce. Kolega je emotivní. Mě to taky štve, co se tady děje, protože opravdu o mnoha z vás vím, že dneska to vaše - asi nezvednete ruku proti, to by bylo už opravdu za hranou, takže se asi zdržíte, to je to samé, že to schváleno nebude.

Minule, v pátek, když jsme měli tento zákon projednávat a přijeli sem na podporu záchranáři a kolegové z horské služby, nám pan předseda, vaším prostřednictvím, Výborný řekl, že se tento zákon nemůže projednávat, protože tu není pan ministr Jurečka, což jsme pochopili, byl omluven, oukej. Ale řekl ještě jednu věc. A já bych chtěla opravdu znát odpověď na to, co jste tu řekl. Bohužel jsem si to nevyjela ze stenozáznamu. Myslím, že to nahoře všichni kolegové slyšeli, vy jste řekl, že ten pozměňovací návrh je špatně, že je legislativně špatně. A já jsem řekla, že jsme to měli na garančním výboru pro sociální politiku, kde jsme tento pozměňovací návrh hlasovali. Byli tam zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a nikdo nás na tu chybu, já nevím jakou, neupozornil. Řekl jste, že zaměstnanci Ministerstva práce pečlivě pracují na tom, aby se to opravilo, a že se rozhodnete svým hlasováním, až tu bude pan ministr Jurečka. Takže já se ptám, kde je ta vaše chyba v tom pozměňovacím návrhu, konkrétně v tom pozměňovacím návrhu kolegy Brázdila, Maška a mém? Jestli mi odpovíte, byla bych moc ráda. Jestli je to ta chyba, že tam chcete zapojit zaměstnavatele? To není chyba, to chcete. Já chci vědět tu chybu v tom konkrétním pozměňovacím návrhu, který byl načten.

Jak řekla kolegyně Berenika Peštová, vaším prostřednictvím, pane ministře, vy tady před nás předstoupíte s tím, že chcete a že to tady všem říkáte, i kolegům nahoře, že jste přišel vlastně opravit chybu, kterou jsme udělali v minulém volebním období, a to jsou pěstouni. Já s vámi souhlasím. Určitě tu nápravu podpořím. Ale ta samá chyba, jak tu řekli kolegové, se stala i při tomto pozměňovacím návrhu a my ji teď chceme napravit. Já jsem za vámi byla a říkám, prosím, schvalte, připravujete, já to chápu, my když jsme byli ve vládě, také jsme některé vaše pozměňovací návrhy neschválili, protože jsme si chtěli tu mašličku udělat sami, že je to náš návrh, tady bych to úplně smazala, protože ten zákon platí, jenom nejde vlastně uplatnit v praxi. Takže pěstouny, ač si jich vážím, také s nimi komunikuji, těm to dneska opravíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP