(11.50 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Takže zde si myslím, že toto je krok správným směrem, protože i čeští ekologičtí zemědělci se potýkali do jisté míry s problémy, které vyvstávaly z toho, že se do České republiky dostávaly potraviny, které nesplňovaly naši tvrdší legislativu, a dostávalo se to potom v podstatě do nějakého problému s tím, že české výrobky, které byly vyrobeny v rámci ekologického zemědělství, nebyly dostatečně konkurenceschopné. Takže za toto děkuji. A ještě jednou bych si dovolil poděkovat Ministerstvu zemědělství za přípravu této novely a kolegům za to, že jsme byli schopni odsouhlasit ty pozměňovací návrhy na zemědělském výboru a doporučit k jejich schválení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je ještě přihlášená paní poslankyně Balaštíková, zatím další přihlášku neeviduji. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já vím, že se nacházíme ve třetím čtení. Chtěla bych také pochválit za pomoc při přípravě těch pozměňovacích návrhů. Ale teď tady vystoupím s bodem, který je k ekologickému zemědělství, myslím, že s tím souvisí, a nemám kdy jindy, pane ministře, k vám pohovořit než v tomhle bodě, a proto tak činím. A jedná se mi o priority zemědělství při předsednictví, které už u nás nastalo. A já jsem očekávala, co vy připravíte, zvláště v situaci, která tady nastává. A já vím, že vy máte názor, že nás nečeká nedostatek potravin, v tom se zcela určitě rozcházíme, ale co si myslím, že nás očekává určitě - nedostatek peněz, nedostatek plynu, nedostatek elektrické energie, nedostatek hnojiv.

A já bych očekávala, že vy v těch svých prioritách se i zasadíte o to, aby i ekologické zemědělství, a to jsme vždycky kritizovali, mělo nastavenou nějakou produkci. Já si myslím, že ekologické zemědělství sem bezesporu patří. Já jsem z kraje, který má hodně chráněných krajinných území, tím pádem tam máme i hodně ekologických zemědělců a já si jich nesmírně vážím, ale já si vážím těch, kteří produkují, já si nevážím těch, kteří si chodí pro peníze. A my opravdu nemáme jako Česká republika nastavenou nějakou produkci, kterou po nich požadujeme, jestli to má být polovina produkce konvenčního zemědělství... A já jsem očekávala, že vy tady toto napravíte, zvláště v době, kdy vy máte vlastně většinu ve vládě, my jsme byli menšinová vláda, takže pokud mně chcete odpovědět, že samozřejmě jsme to mohli nastavit i my, nemohli, ministr zemědělství nebyl za naše hnutí a byli jsme menšinová vláda, takže ta podpora tady nebyla. Tím spíš bych očekávala, že si to dáte do priorit a budete se tím zabývat.

Moje překvapení je samozřejmě, že vy to vůbec neřešíte, myslíte, že jste s tím spokojen. Já chápu i to, že možná váš pohled na to, co nastane, bude jiný, já si myslím, že měsíc říjen nás všechny vyvede z omylu a postaví nás do reality, a myslím si, že pro nikoho z nás nebude příjemná. A proto vlastně tady k vám promlouvám z tohohle místa k této otázce. Budu velice ráda - a budu tomu i nápomocná, protože se to bude týkat řady zemědělců ze Zlínského kraje, které zastupuju, a jsou to opravdu velmi kvalitní zemědělci, ekologičtí. A pak i my tam máme ty, já jim říkám vyčuránky, kteří si to prostě jenom tak dělají a poškozují právě ty, kteří produkují. A já jsem očekávala, že vy to napravíte. Navíc jste z toho zemědělského resortu, myslím, že máte i vztah k ekologickému zemědělství, a pro mě je překvapením, že nic z toho jsem nikde nenašla.

Je také pro mě překvapením, že včera jsme tady s kolegy vůbec hledali, jaké máte priority, já mám pocit, že tady se všechno dělá tajně, byť jste to byl oznámit v Bruselu, a my to všechno řešíme ex post. A vlastně tohle moje vystoupení k tomu, že nemám jinou možnost jak teď, budu ráda, když se to změní a když Ministerstvo zemědělství tu otázku toho ekologického zemědělství a kdo by, jak by měl produkovat ekologický zemědělec, rozšíří, protože říkám, já tady mluvím za ty, kteří jsou kvalitní, kteří produkují, a poškozují je právě ti, kteří ne. A jestli nechceme, aby se pořád jakoby to konvenční zemědělství s tím ekologickým hádalo, protože oni přece mají dostatek peněz na hektar, na svoji živočišnou mají mnohem víc peněz - ano, samozřejmě mohou někteří říci, že to ani to nestačí. Ale já bych očekávala, že teď během toho předsednictví vy ty kroky uděláte a tyhlety naše zemědělské obory podpoříte a budete za to bojovat, aby se ty podmínky takto nastavily, a urovnáte i ten vztah mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Vůbec tady nehovořím o velkých a malých, já jsem byla ta, která vždycky tvrdila, že jsou jenom ti schopní a neschopní, produkující neprodukující. A mrzí mě, že Ministerstvo zemědělství toto nedělá, byť má vlastně na to dneska hlasy ve vládě.

Takže já vám děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku. Pan poslanec Bendl se hlásí s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, pane ministře, já jenom krátce. Já jsem původně nechtěl k tomu vystupovat, protože jsem měl pocit, že jsme zklidnili emoce, projednali jsme návrhy zákonů, které dneska projdou, věřím, Poslaneckou sněmovnou v konsenzu, protože tomu tak naznačovalo i jednání na zemědělském výboru. Proto mě překvapilo, když tady paní kolegyně říká, že nemá jinou možnost, jak se obrátit na pana ministra, když může využít písemné i ústní interpelace a může využít té debaty právě na zemědělském výboru, kam, pokud jsem si všiml, sama dochází, byť není členkou, a má zcela jistě prostor se zeptat na cokoliv. Myslím si, že je škoda, jestli máme zase vykopávat příkopy takovými větami, protože zcela určitě jsou všichni připraveni na tohle téma diskutovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se hlásí s faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Pane kolego Petře Bendle, prostřednictvím paní předsedající, vy jste mě asi neposlouchal. Já jsem přece na začátku pochválila ministerstvo za tento zákon, řekla jsem, že nemám jinou možnost, takže o příkopech a o tom vůbec nepadla řeč, takže vy jste si z toho zase vytáhl jen to, co, myslím, sem ani nepatří. A kdyby pan ministr docházel pravidelně na ten zemědělský výbor, já bych to tam prosím řešila. Ale protože tomu tak není, já jsem trpělivě čekala, až nám vypadnou priority Ministerstva zemědělství při předsednictví, já jsem se snažila i najít k tomu podklady, a až to vypadlo, tak jsem zjistila, že tam nic není. A říkám to na mikrofon proto, protože mě o to žádají, prosím pěkně, zemědělci, kteří na tom trvají, aby se ty kroky staly. Já samozřejmě mohu zaslat písemnou interpelaci, já ji taky zašlu, ale protože máme prázdniny, tak jsem to chtěla urychlit. Jenom na vysvětlenou proč.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Ještě než dám slovo dalšímu přihlášenému, tentokrát v obecné rozpravě stále, tak načtu omluvu od pana poslance Romana Bělora, který se omlouvá z pracovních důvodů, nejdříve mezi 13.30 až 14.30 a následně mezi 17.30 až do konce jednacího dne. Nyní prosím pana poslance Turečka, který se hlásí v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, já mohu konstatovat, co už tady bylo řečeno předřečníky, že prakticky tento zákon, tento sněmovní tisk o ekologickém zemědělství, probíhal v obecném konsenzu. Byly schváleny i pozměňovací návrhy opět napříč politickým spektrem na zemědělském výboru, to potvrzuju. My jako klub hnutí ANO tento zákon i podané pozměňovací návrhy budeme podporovat během hlasování i zákon jako celek. Nicméně já bych se ještě chtěl při této příležitosti zmínit o rozsahu ekologického zemědělství v tom sektoru zemědělství České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP