(12.00 hodin)
(pokračuje Karel Tureček)

Ten zákon je samozřejmě velmi dobře propracovaný, je do detailů, prakticky řeší všechny záležitosti ekologického hospodaření. A když se teď zamyslím nad těmi rozměry toho ekologického zemědělství, tak z hlediska prakticky České republiky, z hlediska obhospodařování půdy zemědělství samo o sobě, ekologické zemědělství, zemědělci v režimu ekologického hospodaření obhospodařují zhruba 15 % zemědělské půdy. Takže z hlediska prvovýroby jsme na tom tak, Česká republika, že jsme prakticky lídři ekologického zemědělství, zemědělství v Evropě. Tuším, že zaujímáme druhé místo, Česká republika, v rámci Evropské unie, takže české zemědělství je z hlediska prvovýroby jedno z nejekologičtějších zemědělství v Evropské unie. Je to paradox.

Problém je, když se podíváme na tu samotnou produkci a spotřebu potravin a když se podíváme na to z hlediska občana, spotřebitele, tak tady už je trochu problém, protože jaksi spotřeba biopotravin v tom spotřebitelském koši v České republice tvoří pouze 1,6 %. Takže my, čeští občané, sníme pouze 1,6 % biopotravin a věnujeme tomu 15 % obhospodařování zemědělské půdy. To je takový trochu jakoby paradox, protože když bychom to přepočítali, kdybychom chtěli být stoprocentně ekologicky hospodařící republikou, tak bychom dokázali uživit pouze 10 % národa. Dokázali bychom prakticky pokrýt soběstačnost České republiky z hlediska spotřeby potravin jenom 10 % procenty potravin. A to je tady trochu problém.

Samozřejmě je to samozřejmě otázka ceny, protože ať se to líbí nebo ne, tak biopotraviny vždycky pro občany budou několikanásobně dražší než prakticky potraviny produkované konvenčním zemědělstvím, ale je to trochu asi chyba v tom našem systému, kdy my prostě na jedné straně dáváme do toho velké peníze, velkou podporu, v tom novém nastavení, prakticky dotacích do toho systému, v rámci společné zemědělské politiky v letech 2024 až 2027 tam bude takové zvýhodnění ekologických zemědělců, že oni budou mít možnost pobírat až 25 000 korun na hektar, což samozřejmě v porovnání s tím konvenčním zemědělstvím, kde se ta sazba bude pohybovat 5 až 7 tisíc, je skutečně velké znevýhodnění, ale ten rozměr je vždycky děsivý.

A já jsem se nedávno loučil s kolegou Jirkou Zelenkou, který odcházel, který je prakticky v té zemědělské veřejnosti velkým praktikem, odcházel v 78 letech do zaslouženého důchodu, a on tam na závěr své řeči říkal jednu zajímavou věc: Já jsem pracoval 50, přes 50 let v zemědělství, 54, 56 let v zemědělství, dokázal jsem - a skutečně za ním stojí výsledky, a on tam říkal - mě nejvíc na tom štve, že současný systém podporuje prakticky ty, co nic neprodukují.

A já vážně apeluji na všechny, když máme tak výbornou legislativu, legislativu v tom ekologickém zemědělství, abychom se nad tím zamysleli. Apeluji i na pana ministra zemědělství, aby na to vážně myslel v rámci prakticky nastavování těch podmínek společné zemědělské politiky a dokázal aspoň ten rozměr toho jaksi ekologického zemědělství a produkce biopotravin dotáhnout do takové úrovně, jestli když farmáři, ekologičtí farmáři, hospodaří na 15 % zemědělské půdy, abychom z hlediska spotřeby prakticky potravin, aby český, moravský a slezský spotřebitel dokázal prakticky si najít v rámci toho agrárního trhu v rámci poptávky zhruba 10 až 12 % biopotravin produkovaných právě tuzemskou bioprodukcí. O to bych se moc přimlouval, abychom tu nerovnováhu v té produkci a v tom, kdo vůbec se zabývá v rámci prvovýroby ekologickým zemědělstvím, dokázali srovnat. Takže to je asi námět do budoucna z hlediska prakticky postupů v rámci společné zemědělské politiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné poledne. Děkuji panu poslanci Turečkovi za jeho příspěvek do diskuse. Eviduji jednu faktickou poznámku paní poslankyně Margity Balaštíkové a poté přednostní právo pana ministra. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Já jsem si ještě uvědomila jednu věc. Když jste tam minule, pane ministře, byl, kdy já jsem vám ukazovala nebo přednášela jsem nejnovější data o pesticidech, hnojení, jak si stojí Česká republika, s tím, že my jsme poslední tři roky špičkou v Evropské unii, a chtěla jsem po panu náměstkovi vědět, zda oslovil paní zástupkyni z Evropské komise, jak budou ambiciózní jiné země, když nám tedy Evropská komise vyčítala malou ambicióznost tady v těchto bodech, zda se už dotázal. On mně řekl, že dotázal, nicméně mu nebylo odpovězeno. A já si myslím, jako podporu tady tohoto svého názoru, že to, že my jsme tři roky jakoby nejekologičtější zemí z těch zemí EU a teď tomu předsedáme, že bychom přece jenom měli mít ambici, aby byli i takhle ostatní na tom, a upravit i to ekologické zemědělství.

A jestliže kolega, můj předřečník, pan inženýr Tureček řekl, že máme 15 % v ekologickém zemědělství, já mám teď nejnovější údaj 17 %, ale produkce je 1 až 1,5. Jestli bychom produkovali z těch 17 % jenom 50 % toho co konvenční zemědělství, tak bychom aspoň na těch 6 % měli být. A to je ukázka, že možná těch, kteří si chodí jenom pro ty peníze, jak říkal můj předřečník, bude víc jak těch produkujících. Ti to chudáci pak zachraňují a jsou na tom biti. Ale je pravdou, a s tím souhlasím, co řekl můj předřečník, že opravdu se i ti, kteří nakonec v ekologickém zemědělství jsou a jsou ti poctiví zemědělci, tak se na to zlobí, protože opravdu tady dáváme peníze tam, kde bychom si měli říct: nejsme dobrým hospodářem, tam ty peníze nepatří, protože se nám žádné nevrátí a jsou jenom rozebrány nazmar. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji za dodržení času. A nyní tedy vystoupí pan ministr s přednostním právem. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Já jenom věcně. Řada ekologických zemědělců produkuje biopotraviny, akorát že na to nedávají tu nálepku a prodávají to jako konvenční produkci. To neznamená, že pokud to nemá tu nálepku, že to není bio. To je jedna věc.

Abychom více motivovali zemědělce a systémově jim vytvářeli ten prostor a zajistili odbyt pro bioprodukci, tak v rámci programu Ovoce, zelenina mléko do škol bude nastaveno pro školní rok, pro ten až další, 2023 až 2024, bude nastavena hranice minimálně 10 % bioprodukce, aby šlo do tohoto systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Nyní faktická poznámka pana poslance Karla Turečka. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. No to je právě ten problém, pane ministře. Říkám, my máme velmi dokonalé propracovanou legislativu, a jestli někdo produkuje prakticky v režimu ekologického zemědělství a bere na to peníze veřejné ze státních zdrojů z peněz daňových poplatníků, z peněz, které platí všichni občané této republiky, a pak se bojí přihlásit ke své bioprodukci, tak bychom se nad tím vážně měli do budoucna zamyslet, jestli prostě jaksi nepřinutit zemědělce k označování. Protože pak já nechápu tu logiku. Já produkuji v režimu ekologického zemědělství, beru na to dotace, dotace od všech poplatníků v této republice, a pak se stydím za to tu produkci svoji označit nálepkou bio. To mi jako zrovna trochu mozek nebere. Takže je to námět do diskuse do budoucna. A říkám, legislativa je kvalitní, propracovaná, ale v praxi nám to asi zřejmě trochu skřípe, když se tady bavíme o těch číslech. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP