(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám pouze dvě malé poznámky, které, mohlo by se zdát, že tedy vůbec nesouvisí se zemědělstvím, ale vystoupení pana ministra mě opravdu utvrdilo v tom, že vystoupit musím.

Pane ministře, za prvé - velmi přátelsky. Poslanec má právo se vás zeptat. A buďte tak laskav, neříkejte, co je a co není tedy vhodné. To za prvé.

Za druhé. Divil byste se, jak velmi souvisí vlastně zemědělská výroba, ať už je živočišná, či rostlinná, se zdravím obyvatel, protože jsou mnohé choroby, kde to není pouze podpůrné, ale je to základní léčba. Čili my se o to zajímáme, protože to musíme vědět pro naše pacienty. A já bych tedy jenom chtěla říct, že všechny otázky jsou důležité, na všechny ty odpovědi samozřejmě čekáme, protože jste pro nás nejvyšší odborník v tomto směru v České republice a doufáme, že jste náš ministr.

Chtěla bych říct jenom to, že v současné době třeba řešíme s našimi pacienty problém, a jsou v tom i samozřejmě kolegové ze zemědělství, na našem trhu, tak jak řekl správně pan kolega Adamec, je volný trh, čili se tu objevují i z jiných zemí samozřejmě produkty, takzvané bio maso. Já jsem vstoupila dokonce do jednání s touto zahraniční firmou, která není součástí EU, a tam se ukázalo, že to bio pro ně znamená jenom to, že v tom momentě, kdy porážejí ten kus, nemá antibiotika. Takže to vůbec není bio. To naši zemědělci samozřejmě dodržují přísnější předpisy. Takže je potřeba si tady říkat všechno, protože se může stát, že samozřejmě některé věci nejsou jasné. A není to žádná obstrukce, je to otázka, jsou to podněty, a samozřejmě my na vaše odpovědi čekáme, protože vás považujeme za vrcholného odborníka, což doufám, že se nepleteme. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Táži se, zda někdo další se ještě hlásíte do rozpravy? Já žádnou přihlášku neeviduji, je-li tomu tak, tak rozpravu končím a ptám se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chce závěrečná slova? Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už si dovolím v rámci závěrečného slova vás jako zpravodajka pouze stručně seznámit s dosavadním projednáváním na plénu Poslanecké sněmovny, kdy tento tisk byl 2. 3. letošního roku na 9. schůzi projednán Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení. Byl zde návrh na přikázání zemědělskému výboru. Posléze tedy 17. 6. proběhlo druhé čtení tohoto tisku. Byly zde načteny pozměňovací návrhy kolegy Smetany a kolegy Pražáka.

Jak už tady řekli kolegové, tento tisk byl projednán v zemědělském výboru poměrně hladce, nejsou zde žádné sporné body. A co se týká těch pozměňujících návrhů, které budeme hlasovat, tak budeme hlasovat tři. Jak už zde zaznělo, jeden z nich je pozměňující návrh zemědělského výboru komplexní, který byl původně načten panem kolegou Smetanou. Posléze pan kolega Smetana tento pozměňující návrh doplnil o kontrolu dovozu produktů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. A pak budeme hlasovat pozměňující návrhy pana kolegy Pražáka, co se týká požadavků na vzdělání osob provádějících kontroly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: I já vám děkuji. Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňujících návrzích. Já prosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňující návrhy a také před hlasováním k nim sdělila stanovisko výboru. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo. Takže co se týká procedury, zemědělský výbor jako garanční navrhl následující proceduru. Za prvé bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které zde byly načteny panem kolegou Pražákem. Za druhé bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B. Posléze bychom hlasovali pozměňující návrh zemědělského výboru A1 až A6 en bloc jedním hlasováním. Zde upozorňuji, že pokud bude přijat pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B, stane se pozměňující návrh A4 nehlasovatelným. Pak bychom hlasovali pozměňující návrh pana Pražáka C1 a C2 en bloc jedním hlasováním. A na závěr bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pro pořádek se ptám, zda je návrh na úpravu nebo změnu procedury? Žádný návrh neeviduji.

 

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru, tak jak byla načtena, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 146. S procedurou byl vysloven souhlas.

 

A já vás prosím, paní zpravodajko, abyste nás nyní s procedurou provedla. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Takže nyní bychom jako první hlasovali legislativně technickou úpravu, kterou zde načetl pan kolega Pražák, a to poznámku pod čarou číslo 23 se zrušuje včetně odkazů na tuto poznámku pod čarou v textu - cituji: "Současně se v uvozovací větě v bodu 54 slova včetně poznámky pod čarou číslo 23 zrušují."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tyto legislativně technické úpravy, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Stanovisko pana ministra? Prosím, zapněte si mikrofon. (Ministr: Souhlas.) Děkuji.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 42, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh zemědělského výboru A1 až A6 en bloc jedním hlasováním. Zde podotýkám, že kromě pozměňujícího návrhu A4, který se stal nehlasovatelným, protože byl přijat pozměňující návrh pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Stanovisko pana ministra? (Ministr: Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 43, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 144. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Pražáka C1 a C2 en bloc jedním hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Pan ministr? (Ministr: Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 44, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jestli jsem dobře sledoval hlasování, tak jsme hlasovali o všech pozměňujících návrzích. Je tomu tak?

 

Poslankyně Monika Oborná: Je tomu tak. Takže nyní, pane místopředsedo, prosím, nechte hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 57, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 45, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145. A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak paní zpravodajce, tak panu ministrovi. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já otevírám další bod dnešního jednání a to je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 72/ - třetí čtení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP