(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a další faktická poznámka je paní poslankyně Balaštíkové. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Chtěla bych zareagovat na svého předřečníka, tím myslím ale pana ministra. Máte pravdu, že řada ekologických zemědělců pak svoji produkci neprodává jako bio, ale vy přece máte ta čísla, vy to můžete zjistit. A já bych stála o to, abyste se jich zeptal, proč to tak dělají, proč to tak je. Ono to mnohdy i pak souvisí třeba i s tou cenovou politikou, s tím vším. Je sice krásné mít bio věci, ale v konečné fázi oni je nejsou schopni za ty ceny, za které produkují, prodat. A jestliže jsme si tady říkali, že nám budou chybět peníze, tak ony budou chybět hlavně peníze v peněženkách našich občanů. Takže možná, že s tou bio kvalitou půjdeme dolů, protože kdo si to koupí? Já nezpochybňuji tu kvalitu. Já říkám, že na to nebudou lidé mít. Ale prosím, vy máte tu možnost. Zjistěte ty informace a hlavně zjistěte, proč se to tak děje, a zkusme to napravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní požádám o vystoupení s faktickou poznámkou pana poslance Davida Pražáka. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Já bych to jenom doplnil - kolegyně a kolegy, co říkali. Pane ministře, možná by asi opravdu stálo za to si sednout, až se tohle schválí, a někdy, až na to bude čas, teď po tom předsednictví třeba, si sednout a zamyslet se a pořešit to s těmi ekologickými organizacemi, jak se k tomu postavit jako stát. Protože máme tady dneska novelu zákona o ekologickém zemědělství. Ekologické zemědělství je co? Že to bude hospodaření blízké přírodě, že to bude s nejlepším vlivem na životní prostředí, že to bude šetrný způsob hospodaření, welfare atd. A pak jdete do toho marketu, kam chodíte určitě i vy a já, a máte tam tu bio okurku, bio mrkev. Ale ona je ze Španělska. Tak tam podle mě už jenom to, že to má být blízké přírodě a životnímu prostředí, tak mi asi nebude nikdo tvrdit to, že když to jede ze Španělska sem, tak že to má nějaký dobrý vliv na životní prostředí. Prostě podle mě tohle tam je špatně. Asi by si chtělo opravdu s těmi organizacemi sednout a říct, kde je tedy ten zakopaný pes, jak se říká, a zkusit to napravit. Protože to přece není úplně normální, abych si koupil bio okurku ze Španělska, jel s ní domů a myslel si, jak jsem tomu životnímu prostředí něco udělal dobrého, že jsem si ji koupil. Udělal jsem to nejhorší, co jsem mohl. Koupil jsem si okurku, která přijela stovky, tisíce kilometrů. Bavíme se vždycky o CO2 a tak dále, a náš pěstitel, který by ji možná dokázal sem dát také do toho marketu, tak nesplní podmínky toho marketu. Jsem přesvědčen o tom, že to je o tom, o podmínkách těch supermarketů a o těch cenách, že nejsou schopni splnit tu cenu, kterou tam ty obchodní řetězce diktují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Pan ministr s přednostním právem. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Vážené poslankyně, vážení poslanci, prosím, držme se novely, toho, co bylo projednáno na výborech, soustřeďme se na to. A jestli si chceme popovídat o tom, jestli ekologičtí zemědělci z takových či makových důvodů tu produkci mají v klasické konvenci, anebo s nálepkou či bez nálepky, tak se o tom pobavme jinde, ale teď je to spíš obstruování. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji zde dvě faktické poznámky. První pan poslanec Ivan Adamec, poté pan poslanec David Pražák a řada dalších. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem chtěl jenom drobně zareagovat na příspěvek pana kolegy Pražáka ohledně těch bio mrkví ze Španělska. Ono to vypadá trošku jako legrace, ale není. Chápu, že to není předmětem návrhu tohoto zákona, nicméně je potřeba říct, že platí pořád pravidla volného trhu v Evropě. A pokud budeme říkat, že nemůžou biozemědělci vyvážet do ostatních částí Evropy, kde ten trh volný máme, tak asi narazíme. To říkám zcela otevřeně. A rozhodně můžeme si o tom myslet, co chceme, že náklad na tu dopravu je ekologicky velmi zatěžující, na druhé straně tady jde o to, že ta mrkev byla vypěstována ekologicky na rozdíl od mrkve, která je normální, jednou je ze Španělska nebo z nějaké jiné evropské země. Chápu, že se vám to moc nelíbí, hlavně z cenových konkurencí, protože přece jenom ty země mají různé dotační tituly, respektive v různých výších na produkci, a vlastně ta konkurence potom je dost tvrdá. Ale nemůžeme to řešit tak, že zakážeme volný trh v Evropě. To prostě nejde. A jinou cestu tady nevidím. Na to jsem chtěl jenom zareagovat, že je to správný argument, vypadá to velmi zvláštně, ekologická mrkev ze Španělska, ale prostě to je realita podle mě, se kterou se nedá nic dělat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Pražák, připraví se poslanec Karel Tureček. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Já vám rozumím, pane kolego Adamče, prostřednictvím pana předsedajícího, máte pravdu. Na druhou stranu, jsme v Čechách a myslím si, že v České republice jsou kvalitní, zdravé a dostatečně kontrolované a bezpečné české potraviny, a proto bych chtěl, aby těch českých potravin, ať už jsou konvenční, nebo ekologické, bylo v těch marketech co nejvíce. A mrzí mě, že pan ministr si myslí, že se o tom máme bavit jindy. Kdy jindy bychom se o tom bavili než u zákona o ekologickém zemědělství? A jestli vám to vadí, pane ministře, tak to se na mě nezlobte, já si myslím, že naopak vy jste ministr nás, zemědělců České republiky, a bavíme se o produkci ze zemědělství v České republice.

Pan kolega Adamec má pravdu, že je volný trh, ano, ale myslím si, že pořád máme co zlepšovat. A nemluvím teď jenom o současné vládě, ale i o (nesrozumitelné) a tak dále, která může dělat víc pro české zemědělce a české producenty. A za tím si já stojím a myslím si, že to máme pořád upřednostňovat před tím, co se sem valí zvenku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Karel Tureček, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já bych chtěl tady oslovit pana ministra zemědělství. Víte, pane ministře, my bychom diskutovali možná více a možná i vy byste si ušetřil čas kolikrát, že bychom tolik nediskutovali na plénu, ale ono kolikrát ta diskuse s vámi je velmi vzácná, přímo nedostatková. Protože já si vzpomenu, že třebas ekologické zemědělství jsem již několikrát interpeloval a prakticky ta interpelace vždycky propadne, protože, já vám nechci křivdit, ale myslím si, že jste se ještě nezúčastnil žádných interpelací. Takže tam ta diskuse asi není možná. A co se týče na výboru, tak myslím si, že většinou diskutujeme s vašimi náměstky, nikoliv s vámi. Tak to jenom na upřesnění, když voláte po té diskusi spíš v kuloárech, respektive na výborech, v rámci interpelací, jak to tedy je a kdy my máme možnost s vámi diskutovat a kdy ne. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Balaštíková, připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Nicméně, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího - to nemusím, ale udělám tak - určitě bych byla ráda, kdybyste tedy tyhle otázky se domluvil s předsedou zemědělského výboru a dali jsme to na dalším zasedání zemědělského výboru jako jeden z hlavních bodů, že tam pozveme ekologické zemědělce, konvenční a budeme o tom hovořit.

A vážené kolegyně a kolegové, určitě jste si všimli, že tady došlo k velice zajímavému jevu, protože ještě před dvěma měsíci jsme si tady stěžovali, jestli pan ministr mluví, nebo nemluví. Já jsem říkala, že mluví, že má dokonce příjemný hlas. A všimli jste si? Nám zemědělcům se podařilo pana ministra rozmluvit a vidíte, že on mluví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP