(14.40 hodin)
(pokračuje Eva Decroix)

Já děkuji za to, vy jste to řekla, že to nechcete politizovat, je to otázka, kterou potřebujeme vyřešit jako stát, kterou potřebujeme vyřešit v zájmu demokracie, vyšších principů, tak alespoň si dovoluji přednést návrh na zkrácení lhůty na projednání ve výboru, a to o 10 dní, to znamená na 50 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Zaznamenala jsem váš návrh zkrácení lhůty na projednání o 10 dnů. Ano, ještě s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Jsem ráda, že to vnímáte tak, jak jsem to přesně myslela, když jsem s tím vetem vystoupila. Zareaguji na pana Okamuru, tamhle sedícího, i na paní poslankyni... (Předsedající napovídá jméno.) Decroix. Děkuji. Omlouvám se, že jsem si nemohla hned vzpomenout.

Vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, je to přesně tak. Já vnímám všechno to, co jste řekl, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Věřte, že to cítím úplně stejně. My podpoříme politicky ten zákon. Víte, že jsme zatím podpořili všechny tyto vaše návrhy. Nevzpomínám si, že bychom některý z nich nepodpořili. Ale právě proto, že jsme demokratická země, my jsme právní stát, tak nemůžeme vylít s vaničkou i dítě. Proto chceme prostě, chceme tu diskusi, chceme diskusi na ústavně-právním výboru, chceme diskusi expertní a chceme skutečně si ověřit, že ten zákon je v souladu jak s evropskými předpisy, tak s ústavou, tak s Listinou, abychom nevylili s vaničkou i to dítě. A proti zkrácení lhůt... Rozhodně, my to podpoříme. Zkrácení lhůt my chceme, tu diskusi, chceme tu podporu, chceme, aby ten zákon tady byl, ale chceme, aby byl prostě v souladu s obecně závaznými právními předpisy, s ústavou i s evropskými předpisy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu a ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Je. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mám za to, že i to, co tady padlo, že je žádoucí propustit tento zákon do druhého čtení. Bude poměrně dostatečný čas prodiskutovat to ve výborech. Rozumím tomu, že to je vlastně nová regulace, doposud tady nebyla. Takže těším se na debaty na příslušných výborech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vzhledem k tomu, že zazněla námitka, tedy veto dvou poslaneckých klubů, ANO a SPD, budeme pokračovat dále. Nezazněl žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Já nejprve přivolám kolegy z předsálí. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak. Já ještě zagonguji a přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru jako výboru garančnímu?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 60, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 125, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. S ohledem na to, co jsem řekla, už to nebudu opakovat, navrhuji přikázat ještě ústavně-právnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Má ještě někdo jiný návrh? Pan poslanec Strýček, prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já si tedy dovoluji, protože jsem se s tím návrhem zákona také seznámil, a samozřejmě hovoří se tam velmi o bezpečnosti státu, takže navrhuji ještě projednání v bezpečnostním výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Má ještě někdo další návrh? (Nikdo se nehlásí.)

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích na přikázání, a to za prvé ústavně-právnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 124, proti žádný, návrh byl tedy přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výboru bezpečnostnímu, jak navrhl pan poslanec Strýček.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 62, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 56, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Konstatuji tedy, že jsme tento návrh přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru dalšímu.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě od paní poslankyně Decroix, na zkrácení lhůty o 10 dnů na 50 dnů. Je to tak?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášen 141 poslanec a poslankyně, pro 125, proti žádný. Návrh byl přijat a lhůtu jsme tedy zkrátili na 50 dnů.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Ještě než se rozejdeme, tak bych požádala pana místopředsedu volební komise Karla Haase, aby nás seznámil s výsledky volby, která proběhla dnes od 13.45 hodin. Jednalo se o bod 13, Návrh na volbu předsedy Národní rozpočtové rady. Prosím, máte slovo. (Stoupá hluk v sále.) A prosím o klid.

 

13.
Návrh na volbu předsedy Národní rozpočtové rady

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedající, děkuji mnohokrát za slovo. Já už vás dlouho nezdržím. Milé kolegyně, vážení kolegové, seznámím vás s dnes proběhlou volbou předsedy Národní rozpočtové rady. Kvorum pro zvolení bylo 69 hlasů. Počet vydaných hlasovacích lístků 136. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 130. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků 6. Pro kandidáta, pana inženýra Mojmíra Hampla, bylo odevzdáno 76 hlasů a v prvním kole volby byl kandidát, inženýr Mojmír Hampl, zvolen předsedou Národní rozpočtové rady. Tímto mu blahopřeji a volba tím končí. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo. A já přerušuji 29. schůzi do středy 20. července 2022 do 9 hodin a připomínám, že se zde sejdeme zítra, to je 14. července 2022, v 11 hodin, kdy bude zahájena 32. schůze. Přeji vám hezký zbytek dne.

 

(Schůze přerušena ve 14.49 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP