(15.10 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla k panu poslanci Berkimu, prostřednictvím paní předsedající. Já nevím, jestli jste na ministerstvu dělal. Vy jste asi nikdy na ministerstvu nebyl, respektive ve státní správě, proto o ní tak hezky plamenně mluvíte. Ale ten kariérní řád tam prostě je a byl tam. Každý rok se dělá hodnocení toho člověka na základě samozřejmě služebního zákona, který vešel v účinnost, takže vy hodnotíte ty podřízené. A není to o tom, že já hodnotím podřízeného, toho nejníž, ale své přímé podřízené, takže tam hodnocení toho úředníka je. Samozřejmě můžete dospět k tomu, že ten úředník nesplnil to, co měl splnit. Je to model, který se převzal ze soukromé sféry, a dostal se do státní správy tím, že se udělala novela služebního zákona. Něco obdobného jsem musela vyplňovat, když jsem pracovala v soukromé sféře, a taky jsem hodnotila své podřízené, takže to se tam dostalo. Takže pro ty úředníky opravdu kariérní řád je dost důležitý, protože oni tam nastupují s nějakou vidinou, že se někam budou posouvat. Samozřejmě proto jsou tam ta hodnocení, která jsou každoroční. Může se stát, že budou mít snížené osobní ohodnocení, nebo jim přiznáte osobní ohodnocení, nebo jim zvednete osobní ohodnocení. Samozřejmě pokud ten státní úředník udělá chybu, respektive za rok udělá něco, co by neměl udělat, a bude v rozporu třeba se správním řádem, tak s ním můžete zahájit řízení a tak dále. Ale to už jsou náležitosti, které tam samozřejmě jsou, a to se mu v tom ohodnocení promítne. Mně spíš jde o to - a to, co jsem říkala - že ta výběrová řízená jsou dvoukolová, a když tenkrát se přijímal služební zákon, tak na to bylo hodně dbáno, aby byla dvoukolová (Předsedající: Váš čas.), aby právě ti úředníci měli možnost využít...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Váš čas vypršel, je to faktická. A nyní prosím paní zpravodajku s její přihláškou k faktické poznámce, takže opět dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já se také musím vyjádřit k předřečníkovi, panu poslanci Berkimu. Víte, tady nikdo neřekl, že nějaká výběrová komise je hloupá. To se deklarovalo to, že může mít nějaké politické zadání. Je pravda, že ve více funkcích bývají nějaká funkční období. Ale vždy to bývá pouze u těch nejvyšších funkcí, a ne u několika stupňů řízení. Kolik stupňů řízení? Chcete všechny stupně řízení? Kromě vedoucích oddělení budou přesoutěženi úplně všichni, to znamená, nejenom ty nejvyšší stupně řízení. V tom je ten problém, který tento návrh zákona představuje. A jak dlouho člověk vydrží na ministerstvu? Není kvalifikace - no není.

Ale já řeknu z mé branže. Například musí se, když jsou jednotlivě dovezená vozidla a podobně, nebo při výrobě vozidel, se musí schvalovat jejich parametry. Všechno to se dělá na ministerstvu, dělají to opravdu lidé, kteří rozumí technickým parametrům, jsou na to odborníci. No promiňte, tam opravdu i na té délce praxe fakt záleží. Vy si furt představujete, že všechno se týká jenom toho, co si tady my řekneme. Ne, existují tam velké části, které vykonávají čistou státní správu, mají zákon, jedou podle zákona, rozhodují v různých přestupkových řízeních, správních řízeních. Tady ta praxe je hodně důležitá. A problém je, že tento návrh zákona zasahuje i do tohoto čistého výkonu státní správy tímto rádoby apolitickým přesoutěžením.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ještě se s faktickou hlásí pan poslanec Jan Berki. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Berki: Nejsem si jist, jestli jsem to já, kdo tady plamenně hovoří, ale jenom jestli jsme si nedobře rozuměli, pokud jsem se nepřesně vyjádřil, tak se omlouvám. Ale já jsem říkal nebo měl jsem za to, že jsem říkal, že doba strávená na ministerstvu není to jediné kritérium.

K paní poslankyni Peštové, prostřednictvím paní místopředsedkyně: taky jsem říkal, že jsem si vědom toho, že kariérní řád není jenom o tom, ale z vašeho vystoupení to tak mohlo vypadat, že délka strávená je to hlavní.

Stejně tak k paní poslankyni Ožanové, prostřednictvím paní místopředsedkyně: opět jsem neříkal, že délka praxe není důležitým prvkem ve výběrovém řízení, ale není jediným. To, že člověk někde je nějakou dobu, ještě nutně nemusí znamenat, že na svém postupu také nezakrněl. A ano, nejsem ze státní správy, jsem akademický pracovník původem a my máme opakovaně smlouvy na dobu určitou, a to proto, že musíme prokazovat, že stále něco vykonáváme ve své práci dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a další faktická paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím, váš prostor.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já bych to chtěla dopovědět. Samozřejmě když jsem řekla ten kariérní řád, tak to je jedna z motivací lidí. To když jsem říkala, tak jsem to říkala proto, abyste si všichni uvědomili, že opravdu není jednoduché tam ty lidi udržet, kór když byla diference mezi státní správou a soukromým sektorem, kdy soukromý sektor v rámci toho, jak ti lidi pracují, začne ty lidi přetahávat ze státní správy do soukromého sektoru. Mně se to stalo několikrát a je to zcela logické, protože jakmile zjistíte, že tam máte - teď dám příklad - vynikajícího člověka na IPPC, no tak je zcela logické, že soukromý sektor se snaží vám ho přeplatit, aby ho dostal k sobě, protože je to člověk, který ovládá evropské právo, je to člověk, který transponuje evropské právo do české legislativy, je to člověk, který je prakticky schopný se v tom pohybovat, dokáže najít správnou cestu a ti lidi jsou strašně žádaní. A opravdu, věřte mi, že v současné době ten člověk musí mít i tu historii. Ta historie je v tom, že si pamatuje. Pamatuje si, jak postupně se ten zákon měnil. A to je to, co vám říkám. Já jsem neřekla kariérní řád, to je motivace pro toho daného člověka, ale tu historii musí znát, protože vy potřebujete někoho, kdo vám řekne: Ano, v roce 2012 byla novela - příklad - vodního zákona, která spočívala v tom a v tom, tenkrát v mezirezortu byl velký řev ohledně toho a toho. A to jsou ti lidi, kteří implementují evropskou směrnici do českého práva a vědí a znají. Ano, potom samozřejmě jsou tu další, a to nedělá jenom jeden člověk, těch lidí je tam víc, kteří jsou specialisty třeba na správní řád. (Předsedající: Váš čas.) Dneska to taky není nic jednoduchého (Předsedající: Váš čas, paní poslankyně.) se naučit správní řád.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A opět to vyvolalo touhu po reakci, a sice pan poslanec Jan Berki. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Slibuju, že naposledy a krátce. Pevně doufám - teď se projevím jako idealista - že to nikdy nevisí na jedné osobě, že odchodem jedné osoby neztrácí instituce tu paměť, protože to bych považoval za poměrně špatnou situaci.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A opět paní poslankyně Berenika Peštová, opět s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem se tedy potom přihlásila řádně. Ale ano, nezáleží to na jednom člověku, to máte pravdu, ale jestliže toho člověka vydáte do výkonné funkce, to znamená, že ho dáte na vedoucího oddělení, na ředitele, tak na tom to hodně záleží. A když to nebude ten správný člověk, nastane situace, že dochází k fluktuaci lidí a ti lidi vám začnou odcházet. Stejný případ byl, když v roce 2014 se postupně obsazovala ministerstva, a když si vzpomenete, tak Ministerstvo životního prostředí bylo outsider. Bylo outsider a myslím si, že za tu dobu se dostalo úplně někam jinam, a to jenom proto, že se stabilizovalo. Tam došlo k takové destabilizaci - právě proto, že ti lidi utekli. A nebudu vzpomínat na to, když vždycky někdo přišel z těch vládnoucích, kdo všechno musel odejít - dokonce i půlka ministerstva se najednou vymlátila. Ale říkám, tohleto už nesmí nastat. Jakmile to nastane, ta destabilizace ministerstev nastane znovu. To je všechno. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě jedna faktická poznámka, a sice paní zpravodajky. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Prosím vás, já si také vzpomínám na svoji praxi úřednickou, kdy naše odvětvové ministerstvo vydávalo co tři měsíce nový telefonní seznam pro ORP, protože tam neustále byly změny. Neustále se měnilo vedení, neustále se měnily metodické pokyny, které dokonce byly vydávány v rozporu se zákony. Já se domnívám, že takovéto změny nejsou moc pozitivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP