(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže to jsou vaše priority. S těmi také samozřejmě nesouhlasíme, protože my říkáme, abyste pomohli lidem s jejich problémy. Takže přestaňte tady s těmihle vašimi pořád návrhy, které mají jenom zabetonovat vaše korýtka, viz teď ten služební zákon, co jsme tady měli, kdy vy si tam dokonce dáváte neomezený počet politických náměstků na ministerstva a rušíte odborné náměstky, abyste si, váš ministr, mohl dát klidně deset náměstků, pět, deset náměstků z řad vašich politických kamarádů a trafikantů za 100 až 150 tisíc měsíčně, abyste vysáli veřejnou kasu co nejvíc. Takže to jsou vaše návrhy, co vy tady předvádíte, a versus to jsou tady návrhy SPD a opozice, kdy my na vás tlačíme: Pomáhejte lidem. Od toho je vláda. Ale to přece není vaše myšlenka, pomáhat lidem. Vždyť to tady říkala předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, že vláda tady není pro lidi a že si mají lidi pomoci sami. Tak to se pak nedivím, že k tomu přistupujete tímto způsobem! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Foldyna, který se zrovna... Už se nachází i v sále. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já jsem vystoupil s faktickou poznámkou. Chtěl jsem už vystoupit k panu ministrovi a k svému panu kolegovi, předsedovi hospodářského výboru. Dámy a pánové, nezlobte se, já vás nikterak nechci urazit, je to žinantní takhle vystupovat. Když jsem vás poslouchal, to bylo neuvěřitelné. To jsou politické proklamace a žádná fakta. Vy jste vlastně tu hospodářskou válku vyhlásili přece jako první! Vy jste ji vyhlásili emisními poplatky a Green Dealem. Vy jste ji vyhlásili vůči vlastním občanům, kteří to všechno musí zaplatit, a zaplatili! Pak přišla krize na Ukrajině a vy jste hrdinně šli do války, vzali jste si prak a šli jste na tank. A jak to dopadlo? Rozstříleli jste vlastní obyvatele! Podívejte se na ten výsledek, jaký je. Vždyť vy nemáte nic! Nemáte vůbec nic! Vy jste vůbec nic nevyhráli! Vy jste se nikam neposunuli kromě toho, že jste zbídačili polovinu národa! Vy jste přece neudělali nic, vy tady politicky proklamujete. Víte, jak se lidé smáli, v padesátých letech si vymýšleli verše a vtipy a říkali: Zdeněk Nejedlý říká: Postavíme si Prahu novou a hezčí a blíže k Moskvě. A takhle vypadají vaše projevy, naprosto stejné, akorát že ne blíž k Moskvě, ale vy byste to postavili nejraději za Washingtonem. Vy prostě jste koloniální vláda, vám nepatří dneska v ruce nic. Jaké zásobníky plynu? Vždyť žádné nemáte! Jakou distribuci plynu? Vždyť žádnou nemáte! Vždyť my jsme se stali absolutní kolonií. Prodáváme elektřinu díky Evropské unii na burzu a kupujeme si ji zpátky šestkrát dráž! To je vaše válka, ale ne proti Putinovi, ale proti vlastním občanům. A teď máte strach, co řeknou lidé. Říkáte Putin, už běžte s tím Putinem... Veřejnost je naštvaná na vás, ne na Putina! (Předsedající: Čas, pane poslanče, vypršel.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S další faktickou je přihlášen pan poslanec Ondřej Kolář, takže ho poprosím, a připravit se může pan ministr Marian Jurečka - také s faktickou. Pak jsou tady přednostní práva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vpravdě nevím, čím začít. Já jsem si tady dělal poznámky, když hovořil pan poslanec Okamura. Vaším prostřednictvím, paní předsedající, já si nemyslím, pane poslanče - on tady není, aha - že by za všechny problémy našich občanů mohla tahle vláda. Já mám spoustu problémů a opravdu bych si netroufal vládu obviňovat úplně ze všech problémů, které mám.

Uvádět jako dobrý příklad zrovna Maďarsko, to bych nedělal. Jestli se nepletu, tak lidé mají trochu problém s tím, že benzin je tam prakticky na příděl, a opatření Viktora Orbána zase až tak úplně populární nejsou.

Plošná pomoc, o které tady hovoříte: já nevím, proč bychom měli pomáhat plošně. Já třeba žádnou pomoc nechci. Já chci, aby pomoc byla jen pro ty, kdo ji opravdu potřebují.

A co se týče toho, jak vy tady říkáte, že vláda škodí úplně ve všem a ohrožuje naše občany. Obávám se, že tato vláda udělala pro energetickou bezpečnost a soběstačnost této země mnohem víc než vlády předchozí. Jako příklad uvedu například akvizici ve společnosti Škoda Jaderné strojírenství ČEZem, pronájem LNG terminálů v Nizozemsku, který má potenciál zajistit třetinovou spotřebu plynu naší republiky, jednání o připojení na polský plynovod a podobně.

Odstoupení od Green Dealu si myslím, že by byla velká chyba. Green Deal chápu jako výzvu, nikoliv jako ohrožení. Myslím si, že je potřeba se posouvat dopředu a nedělat z naší země skanzen, kde ještě za třicet let budou jezdit auta na naftu, která tou dobou už nebude, a anebo když bude, tak bude stát 100 korun za litr.

A co se týče toho, jak tady strašíte s tím, že všichni v zimě zmrzneme. Já si myslím, že by naším úkolem mělo být lidi nikoliv strašit, ale snažit se je naopak udržet v dobré mysli a vysvětlovat jim, že sice možná tahle zima těžká bude, ale děláme všechno pro to, aby ty další už těžké nebyly. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas... Děkuji. A nyní poslední faktická pana ministra Mariana Jurečky. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré poledne, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Tady jsem poslouchal vystoupení Tomia Okamury, tak to byl ten tradiční repertoár, se kterým on tady chodí už roky, a bohužel, pro některé voliče je to něco, čemu oni věří, ale bohužel to jsou lži, protože on přichází a straší a straší a říká tady scénáře a věci, které prostě objektivně nejsou pravda.

Pokud se budeme bavit o energetické situaci, to tady zaznělo dneska opakovaně. Vláda dělá konkrétní kroky, napravujeme chyby předchozích vlád, abychom tady zajistili dostatek energií, především dostatek plynu na zimu. Ty kroky jsme udělali. Byly zmíněny kapacity terminálů v Holandsku, tranzitní cesta do České republiky, pan ministr Síkela a pan ministr Stanjura jednají v zahraničí o tom, abychom měli tu komoditu zajištěnu. Vy jste tady roky podporovali zvyšování závislosti na Rusku, vy jste tady stáli před dvěma lety a přesvědčovali jste nás, jak je skvělé tady dát dostavbu Dukovan, rozšíření Dukovan dodavateli z Ruska! Proč to neřeknete? Proč neřeknete, co jste za posledních osm let vy udělali, abyste podpořili bezpečnost a diverzifikaci zdrojů v oblasti energetiky pro české občany? Nic! Nula! Lobbovali jste za Rusko a za Čínu! Tak buďte potichu, protože máte máslo na hlavě úplně neuvěřitelným způsobem!

Snažíme se ty věci dohnat. Když se bavíme o situaci občanů v této zemi, ano, pro některé lidi není jednoduchá, ale je tady sociální systém, který pomáhá každý měsíc 1,4 milionům lidí v objemu více než 9 miliard korun. Pomáháme a jsme připraveni pomáhat i těm dalším, kteří tu pomoc budou potřebovat jak v oblasti úsporného tarifu, tak v oblasti sociálního systému. Máme nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí EU. To je základ pro sociální smír, aby lidé měli práci, a kdo chce dneska u nás pracovat, práci má. Když se podíváme na podíl lidí, kteří jsou dneska v příjmové chudobě nebo ohroženi chudobou, máme nejlepší čísla z celé Evropské unie. Ano, máme co zlepšovat (Předsedající: Čas! Čas prosím!), ale opravdu se snažíme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím případně o takový ohled na hlasovou intenzitu. A objevily se tady písemné faktické, které mají přednost před přihláškou z místa, takže pan poslanec Milan Feranec s faktickou, pan poslanec Robert Králíček a poté z místa přihlášený pan poslanec Kobza. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Páni ministři, dámy a pánové, jenom zareaguji na pana poslance Koláře. On říkal, že nechce žádnou plošnou pomoc. Tak, pane poslanče, až dostanete, pokud schválíme zákon, nařízení vlády, až dostanete tu fakturu, kde bude ta sleva, tak předpokládám, že ji vrátíte a budete trvat na zaplacení plné ceny. Pokud to takhle je, tak v pohodě, to asi akorát v tom bude trošku chaos. Tak jenom proto, že toto je plošné opatření, ale asi individuálně ho můžete odmítnout. Předpokládám, že nás potom budete informovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, mým prostřednictvím. A co se týče pořadí, přibyly žádosti o faktické, a nyní tedy pan poslanec Robert Králíček, potom se může připravit pan poslanec Tom Philipp. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl zareagovat na pana ministra Jurečku. Pane ministře, vy jste z těch osmi let čtyři roky byli ve vládě a já si nepamatuji, že byste vy jako lidovci konkrétně na něco, když jste vládli, upozorňovali, že je tady potřeba něco měnit nebo že něco dělá vláda špatně. Tak nás tady nepoučujte, co máme dělat v energii, a raději se zamyslete, jak pomoct třeba záchranářům! Tam jste úplně selhal! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Tom Philipp s jeho faktickou, připraví se pan poslanec Ondřej Kolář a poté opět pan ministr. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, víte, že nevystupuji často, ale prostřednictvím paní předsedající, takové hrůzy, co tady vypouští z pusy pan poslanec Foldyna, ty štváčské řeči o tom, že se tady zvedl prapor války. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP