(12.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No a teď tedy konečně poté, co jste půl roku ve vládě - déle než půl roku ve vládě, nebo půl roku, tak teprve s něčím přicházíte, ale jak říkám, opět zcela nedostatečně. A to ani nemluvím o tom, že kvůli inflaci a zvýšeným cenám se zvyšuje i výběr DPH, takže vám do rozpočtu přistály peníze navíc v řádu desítek miliard, a tady si myslím, že by bylo férové v rámci komplexního balíčku, o kterém já tady hovořím a který vy ale nenavrhujete, aby se vrátily určitou formou občanům ty peníze jako kompenzace. A místo toho vy vydáváte miliardy, jak víme, na obnovu Ukrajiny. Ano, tak vám občané oprávněně přezdívají, že jste ukrajinská vláda a že Petr Fiala je ukrajinský premiér. To mají tedy radost na Ukrajině, že mají takového premiéra. Ale my tady z toho radost určitě nemáme. A říkám my, protože teď plynule přejdu k tomu průzkumu.

Je to průzkum, několik dní starý průzkum z minulého týdne. Je to průzkum renomované agentury STEM, která je často citována v médiích. Podle 84 % občanů vláda Petra Fialy zcela nedostatečně brání nárůstu chudoby. Navíc 65 % občanů se obává propadu své životní úrovně a chudoby. Takže až tady někdo v reakci na moje vystoupení bude říkat, že to řešíte a pomáháte, heleďte, to mi tady můžete říkat stokrát, ale i z průzkumu agentury STEM, který byl prezentován i v médiích, jasně vyplývá, co si o vaší nečinnosti myslí občané České republiky. Takže není potřeba, abyste tady útočili na mě, jak bývá zvykem některých vládních poslanců - zoufalé útoky, které nemají hlavu a patu - ale odpovídejte občanům. Odpovězte na ten průzkum, že ano? Občané jasně cítí, že vláda nenavrhuje řešení, 84 % občanů. Pouze 16 % občanů si myslí, že to navrhujete dostatečně. No, tak to je dost tristní vysvědčení po půl roce fungování vlády, a hlavně v rámci energetické krize, o které už víme minimálně od loňského podzimu, to znamená po celou dobu, co vy máte většinu ve Sněmovně. A když tedy v tom průzkumu budu pokračovat, tak z toho průzkumu vyplývá, že osm z deseti lidí již musí kvůli vysokým cenám energií a paliv omezovat své potřeby. Tam jste to dotáhli. Už osm z deseti lidí musí kvůli vám a kvůli nečinnosti vaší vlády omezovat své potřeby, to je šílené. A já znovu říkám, tady může být odpovědí už jenom demise, jenom odchod, protože když vidím, co jste vyplodili za půl roku, tento energetický - vy tomu říkáte daňový - balíček, tak to lidem prostě nepomůže z chudoby. Nepomůžete, bohužel je to tak a vidíme to. Hrozba chudoby a nutnost omezovat své základní životní potřeby vyplývá z toho průzkumu aktuálního, nejcitelněji dopadá na seniory a na občany nad šedesát let, z nichž - z té skupiny nad šedesát let - už dokonce 89 % říká, že se již musí značně uskromňovat. A z průzkumu agentury STEM dále vyplývá, že polovina dotazovaných občanů - polovina dotazovaných občanů! - uvedla, že nevychází už se současnými příjmy. Je to ostudná vizitka katastrofálního působení vlády Petra Fialy, která absolutně neřeší tíživou situaci, tíživou sociální a ekonomickou situaci českých občanů a rodin, a za svou prioritu v rámci předsednictví EU označujete finanční pomoc Ukrajině a Ukrajincům. To je opravdu neuvěřitelné.

Když jsem viděl priority České republiky v rámci předsednictví Evropské unii v Radě EU, já jsem nevěřil svým očím, že vy jste z těch pěti priorit - jedna, dva, tři, čtyři, pět - na první místo jako prioritu 1 dali obnovu Ukrajiny. To znamená, pro vás není Česká republika na prvním místě. No a teď tady někdo říká: No jo, ale to musí být priority za celou EU. Ale tak proč jste tedy celou dobu lhali - ale já jsem na to upozorňoval - že jako Česká republika budete mít šanci něco prosadit? Takže zase jenom pískáte, jak vám v Bruselu diktují, a nejste schopni prosadit vůbec nic. A to je úplně neuvěřitelné, priority vlády Petra Fialy, prý obnova Ukrajiny na prvním místě - teď, v obrovské finanční a sociální krizi v České republice. To nemá smysl tohleto, ta vaše vláda fakt nemá smysl, žádný smysl nemá pro občany České republiky, to je zcela zřejmé.

Takže já bych šel dál, ale zase pojďme to dát do kontrastu. Takže podpořili jste, že se má dát 9 miliard eur Ukrajině jako obnovu Ukrajiny, ano? To tady podporujete na jednu stranu a na druhou stranu máme tady - už půl roku SPD se tady snaží zablokovat - zákon, kdy berete 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, což samozřejmě hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany a zároveň hrozí i zhoršení pracovních a platových podmínek našich zdravotníků. Takže českým občanům berete a zhoršujete jejich životní podmínky a přesouváte na Ukrajinu. A to je nic proti Ukrajině, ale je to jenom o prioritě - ano, vždyť v každé zemi, i na Ukrajině, všude žije spousta dobrých lidí a pracovitých lidí, to je v pořádku, ale já mluvím o prioritách, ano? Takže nikdo nic nemá, že by snad Ukrajinec byl špatný nebo ten byl špatný, Američan nebo někdo, to ne, to o tomto není. Je to o prioritách. Všude žijí dobří lidé, na celém světě, určitě, ale - já jsem procestoval řadu zemí, soukromě samozřejmě, za své peníze, a viděl jsem to ještě před vstupem do politiky, ale teď už na to nemám čas - takže chci jenom říci, že to jsou ty priority. Takže 14 miliard korun berete zdravotním pojišťovnám a ohrožujete dostupnost zdravotní péče pro české občany. To se nám podařilo zablokovat, tento váš návrh v pátek, ale vy jste si ho zase přesunuli na příští týden ve středu. Už jsme ho tady obstruovali, ten návrh, protože SPD prostě nechce dovolit zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany a nechceme dovolit zhoršení platových a pracovních podmínek našich zdravotníků. Vy na jednu stranu nejste schopni v ničem zásadně pomoct českým občanům a ještě zadlužujete Českou republiku a posíláte naše peníze jako prioritu na Ukrajinu.

Co se týče mého vystoupení, v podstatě jsem shrnul náš pohled. Tady bych snad ještě jenom krátce oglosoval to, co je tady dneska, protože to svítí na tabuli. Takže vy, místo abyste jako prioritu řešili pomoc občanům České republiky, jako bod dneska tady dáváte - ještě to tady vidíme dneska a vidíme tady vaše priority - dáváte tady, že Fialova vláda se změnou zákona, pokoušíte se tady dokončit politické ovládnutí České televize a Českého rozhlasu. No, to je... opravdu, já nestačím zírat. Takže korespondenční volby na pořad schůze se tady snažíte tlačit, které umožňují - protože vám klesá důvěra občanů, a tak se snažíte aspoň umožnit - manipulace a podvody ve volbách, protože už by se některé strany, respektive většina vládních stran podle posledního průzkumu agentury SANEP, většina vládních stran už je pod 5 %, ano? Lidovci tam mají 3 %, STAN, ten měl už pod 5 % - no, po tom organizovaném zločinu se už ani nedivím, ano - a pak jsou tam TOP 09, tam osciluje 3 % v tom průzkumu, takže samozřejmě vy se teď snažíte si upravit volební zákon tak, abyste si zvýšili naději na to, že se tady udržíte, to jsou ty priority vaše.

A teď tady máme mít dneska na programu, přestože tady máme řešit pomoc občanům se zdražováním energií, což váš energetický balíček ovšem nenabízí v dostatečné míře, tak tady ještě navrhujete, že chcete změnu ve způsobu volby kontrolních rad České televize, Českého rozhlasu, abyste to změnili tak, aby to ztratilo legitimitu, ta rada, a aby to ztratilo to zásadní, to základní zadání, které má být, aby to zastupovalo všechny hlavní názorové proudy. A to je definice, která tam je, aby rada zastupovala všechny hlavní názorové proudy v české společnosti, což Senát nesplňuje - tak, jak navrhujete, aby to taky volil Senát - protože senátory volí 10 % občanů, tak největší legitimitu má logicky pouze Poslanecká sněmovna - nejvyšší volební účast, samozřejmě, ta má nejvyšší volební účast, a samozřejmě tady je to tím pádem logicky hlavní průřez názory ve společnosti. Ale vy se to zase snažíte ohnout tak, aby vám - zpolitizovat a ovládnout politicky celou Českou televizi, Český rozhlas - aby vám šla i tato média pokud možno na ruku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP