(14.10 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

Po několika měsících tajností a přešlapování jste objevili Ameriku a přicházíte s návrhem, který my de facto prosazujeme od samotného začátku energetické krize, a to je odpuštění DPH u energií ve výši 21 %. Výsledný efekt je téměř stejný.

Vámi předkládaná novela vůbec neřeší cenu tepla a teplé vody u domácností, které jsou napojeny na soustavy centrálního zásobování teplem. Vím o dodatku, ale k dispozici jsme ho my ostatní poslanci neměli. Jednáme tady o tisících domácností v sídlištích, o tisících městských bytů, ve kterých často bydlí senioři a sociálně slabší rodiny. Jakým způsobem budou těmto lidem kompenzovány náklady na vytápění a teplou vodu, což je pro ně často po nájmu nejvyšší položka související s bydlením, se z předkládaného dokumentu prostě nedozvíme.

Jako starosta dvacetitisícového města Valašského Meziříčí se vás, pane ministře, ptám: Počítá vláda s alespoň nějakou pomocí městům a obcím, těm, kteří platí energie ve školách, školkách a na sportovištích? Vás nezajímá to, že sport v naší republice jde díky vaší politice do kopru? Dovolím si krátce citovat média. Nedávná valná hromada České unie sportu vyústila ve velkou kritiku státu a vlády za chabou podporu sportu. Podle předsedy unie Miroslava Jansty už řada nejen hokejových klubů zvažuje konec. Kvůli růstu cen energií a dalších věcí už některé stadiony zavírají, rozpouštějí ledy s tím, že je už neobnoví.

Vážená vládo, víte, co se děje v naší zemi? Jak míníte tuto situaci řešit? V novele energetického zákona, kterou nám tady předkládáte, jsem se to já osobně nedozvěděl. Víte opravdu o tom, jak se mění ceny energií pro města, která s ohledem na zákon o zadávání veřejných zakázek často obchodují plyn a elektřinu na komoditních burzách? Jen pro vaši představu pár konkrétních čísel. Na roky 2021 a 2022 jsme měli ve Valašském Meziříčí zafixovánu cenu plynu na nádherných 447 korunách za megawatthodinu a cenu elektřiny na 1 297 korunách za megawatthodinu. Nádhera, na kterou už budeme jenom smutně a nostalgicky vzpomínat. Tento týden v pondělí 11. 7. se na Českomoravské komoditní burze Kladno konečně začalo obchodovat a na rok 2023 se obchodoval plyn za cenu 4 720 korun za megawatthodinu a elektřina v nízkém napětí za 10 526 korun za megawatthodinu. To je masakr! To je reálná brutální skutečnost! Jedná se o desetinásobek původní ceny, kterou máme do konce letošního roku, stejně tak jako stovky dalších měst a obcí. Máme ji fixovánu do konce prosince. Od Nového roku, protože teď budeme soutěžit, můžeme počítat s tím, že žádný dvojnásobek, žádný trojnásobek, ale opravdu nás čeká až desetinásobné zdražení energií, silové části energie oproti předchozím dvěma rokům, které jsme měli zafixovány tendrem z roku 2020. Pro nás, pro naše město to dělá plus 50 milionů korun. To je zmrazení poloviny investičního balíku, který máme ročně k dispozici.

Ptám se tedy znovu, jak pomůžete městům a obcím s energiemi ve školách, ve školkách a na sportovištích? Máme je zavřít? Odpovím si sám. Pomůžete nám stejně jako dosud, tedy nijak. Zase to bude jenom a pouze na nás. Víte, na jednom školení starostů řekl přednášející, a byl to mimochodem uznávaný člověk v oblasti řízení a správy obcí, že vláda by mnohdy udělala nejlépe, pokud by nedělala vůbec nic, protože často přijímá rozhodnutí, která městům a obcím ve velkém komplikují život. Já jsem netušil, že tato vláda se tímto doporučením bude řídit bezmála na sto procent.

Dovolím si zmínit některé kroky okolních vlád, které tady zmínili již mí kolegové. Německo vyhlásilo kvůli nejistotě ohledně dodávek plynu druhý ze tří varovných stupňů, který odpovídá stavu ohrožení. Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze. Zakázalo vývoz zdrojů, zrušilo cenový strop, navyšuje domácí produkci uhlí a zakázalo mimo jiné i vývoz palivového dříví. U nás klid, skoro to vypadá, že se nic neděje. Tak tedy, milá vládo, hodně štěstí, hezké prázdniny a hezkou dovolenou! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Hrnčíř, připraví se pan poslanec Kučera. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, jak tento návrh zhodnotit? Asi nejlépe slovy bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina, který říkal: Chtěli jsme to udělat co nejlíp a dopadlo to jako vždycky. Vždyť vy jste půl roku pracovali na něčem, co je v podstatě takový zmocňovací zákon, který zmocňuje vládu připravit nějakým nařízení vlády konkrétní pomoc, a v tuto chvíli vlastně ještě nikdo neví, jak ta konkrétní pomoc bude vypadat.

Dneska ráno se muselo narychlo na hospodářském výboru schválit pět poslaneckých pozměňovacích návrhů, které přesahují svojí délkou vůbec samotný návrh, aby bylo o čem jednat a aby to vůbec bylo použitelné. Půl roku jste na tom vyšívali! Řešíte sice jakousi neurčitou pomoc pro domácnosti, ale vůbec tam není nic o živnostnících, firmách a dalších organizacích. Já mám pocit, že to je sabotáž, ty vaše návrhy! Vždyť my tady nepotřebujeme toho Putina, úplně nám stačí naše vláda. To jsou nejspolehlivější agenti.

A teď se tedy zkusím zamyslet ještě trošičku podrobněji nad tím návrhem. Dle tvrzení ministra průmyslu a obchodu Síkely má tento návrh pomoci občanům v boji s drahými energiemi. Podle mě se jedná o naprostý paskvil, který nikomu reálně nepomůže, a navíc neúměrně zatíží státní rozpočet. Musím se přiznat, že už jsem z chování vlády unaven. Tato vláda, zatímco vlády jiných zemí již dávno konají, nejdříve dlouho předstírá, že žádný problém vlastně neexistuje. Když po nějaké době uzná, že problém přece jen je, tak se zase tváří, že se týká pouze malé skupiny obyvatel. Posléze, když začíná být situace občanů již doopravdy zoufalá, sice přislíbí nějaké řešení, ale ztrácí další měsíce rokováním nad možnostmi, z nichž nakonec vybere tu nejméně vhodnou. Jak už jsem řekl před časem, naše vláda pomáhá pozdě a ještě blbě.

Přitom reálně použitelná řešení jsou a hnutí SPD je stále dokola navrhuje. Zejména sazba DPH na energie je u nás v porovnání s ostatními státy Evropské unie velmi vysoká, je ve výši 21 %. Tak je zdaňováno například luxusní zboží nebo služby. Hnutí SPD o potřebě snížení DPH na energie mluví již dlouho, nicméně vláda se tváří, že je hluchá a slepá, neboť při dnešních šílených cenách energií při tomto nemravném zdanění samozřejmě vybere na daních mnohem více jak dříve, což se jí líbí. Tak raději své občany ožebračí a pak jim jak psovi kost hodí opravdu směšný jednorázový příspěvek, který nic nevyřeší. A tak zatímco snížení DPH na energie by v této době byla reálná pomoc, jednorázový příspěvek ve výši zřejmě někde mezi 12 a 16 tisíci korun, nikdo přesně neví, v době, kdy nárůst bude o několik desítek či spíše stovek tisíc korun za rok, je spíše jen výsměchem občanům.

O potřebě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje občanům i firmám jsem mluvil od začátku této energetické krize, tedy již od minulého roku. Sice vítám, že se vláda konečně probrala a hodlá toto odpuštění konečně zavést, ale vůbec nejsem spokojen s tím, že tak bude až od října tohoto roku. To je přece pozdě! Od ledna odborníci bijí na poplach a volají po účinných řešeních v boji proti obrovskému nárůstu cen energií. Vláda se vzpamatuje v červenci a pomoc chce zavést od října? Já už jsem opravdu znechucen a zděšen! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP