(14.20 hodin)
(pokračuje Jan Hrnčíř)

A to vláda neustále říká, že je to vlastně soukromá komerční firma, ve které nemůže uplatňovat svůj vliv. No takové podmínky by chtěl kde kdo. Já bych si klidně půjčil miliardu na 3 %. Dám to na termínovaný vklad na 5 %, 30 milionů pošlu státu a 20 milionů si nechám, nemusím slézt z gauče. To je hospodářství. Když vezmu v úvahu, že ČEZ vyrobí v atomových elektrárnách jednu kilowatthodinu elektřiny za nějakých 45 haléřů a v uhelných elektrárnách ještě o něco méně, posléze tuto elektřinu odprodám na zahraniční burze, kde se za násobně vyšší cenu koupí zpět a koncový spotřebitel zaplatí za jednu kilowatthodinu hrubě přes 10 korun, měl by se stát spíše snažit co nejrychleji tento systém opustit, a ne podporovat a sypat tam miliardy.

Podporovat takto šílenou půjčku, o které já jsem navíc osobně přesvědčen, že pan ministr financí Stanjura jednoznačně překročil své pravomoce. Správným postupem je zajištění přímého prodeje elektřiny státu a společnostem pomocí bilaterárních smluv a na burzu v Lipsku dodávat jen a pouze přebytky elektřiny, které Česká republika nevyužije. Že vláda opět zvolila opačný postoj, mě už snad ani nepřekvapilo. Tím spíše, když pan premiér Fiala naznal, že opuštění burzy v Lipsku by zřejmě poškodilo Němce. Že by se měl na prvním místě starat o občany své země, si pan premiér zjevně ani nepřipouští.

Jednoduše řečeno, stát půjčil společnosti ČEZ téměř 75 miliard z peněz daňových poplatníků, aby tak společnost ČEZ udržel na lipské burze, kde draze vykoupí elektrickou energii, kterou předtím sama vyrobila a mohla ji nadále přeprodat s šílenou přirážkou právě těmto daňovým poplatníkům. Za to by se měla vláda v čele s ministrem financí Stanjurou zodpovídat, a to říkám zcela otevřeně. Toto vše, co jsem zde zmínil, samozřejmě povede a už vede k osobním bankrotům, exekucím a insolvencím, které ve velké míře zasahují kromě chudších občanů již i střední třídu. A musím říct, že mě přímo nadzvedlo řešení vlády, která opět místo reálné pomoci občanům raději upravuje pravidla pro insolvenci.

Toto je ostudné a hanebné. Vláda buď pomoci občanům neumí, anebo nechce. V obou případech by se měla ihned omluvit občanům a podat demisi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Skopeček. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já chci reagovat na svého předřečníka. On ve svém vystoupení řekl, že nepotřebujeme Putina, že naše vláda je tím nejlepším agentem. Tak se ho chci zeptat, ať tady na mikrofon řekne, jakým agentem, koho.

Já respektuji vaše právo kritizovat předloženou materii, být kritický ve vládě, ale všechno má své hranice. Opravdu se ptám, čím agentem je tato vláda, a prosím odpověď na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. S faktickou chce reagovat pan poslanec, ano. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Já jenom v krátkosti. Pokud jste dobře poslouchal, tak jsem to myslel tak, že nepotřebujeme tady Putina, aby nám škodil. Vy všechno svádíte na válku na Ukrajině, kterou rozpoutal Putin, a to jsou všechny ty dopady na občany, které tady jsou. Já říkám, že nepotřebujeme toho Putina, že naše vláda si vystačí sama s tím, jak našim občanům škodí, jak neřeší věci, nebo je řeší pozdě, nedostatečně. Tak jsem to myslel.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat ještě chce s přednostním právem pan místopředseda Skopeček. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, já jsem vás poslouchal poměrně pečlivě a tu vaši část projevu jsem si zaznamenal. Nepotřebujeme Putina, naše vláda je tím nejlepší agentem, agenty. Teď už nevím, jestli jste použil jednotné číslo nebo množné. Z té vaší věty vyplývá, že naše vláda je tím nejlepším agentem Ruska, pravděpodobně. Tak teď to nějakým způsobem berete zpět nebo rozmělňujete.

Já znovu říkám, rozumím tomu, že na předloženou materii můžete mít jakýkoliv názor, kritizujte to, je to legitimní právo opozice, ale obviňovat a srovnávat vládu s agentem Ruska, je podle mého názoru přes čáru i na poslance SPD, a to už je co říct. (Potlesk pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou poznámkou chce reagovat paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych tedy, ještě než začnu mluvit, tak bych chtěla poděkovat panu poslanci Výbornému, že mě tady tak krásně uvádí, jé, to je opravdu od vás moc hezký. Já si myslím, že to není hodno vašeho charakteru, ale jestli se tam chcete pasovat, tak se tam pasujte. V každém případě já jsem ráda, že jste si to tady vyříkali mezi sebou, ale já stále čekám na ty odpovědi.

Já jsem prosila pana ministra a stále čekám na odpovědi, které jsem ještě nedostala, abyste pane Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, věděl, měla jsem dotazy, jenom chci odpovědi, proto jsem šla k tomu pultíku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Další v pořadí je přihlášen pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych si tady dovolil vstoupit do tohoto opozičního okénka a říct pár faktů, které si myslím, že je důležité, aby tady zazněly. Já možná jenom na začátek, já jsem si teď tuhletu schůzi, nebo resp. tyhlety poslední dny jsem si trošku sčítal ty podpory, které by stát měl dávat tu na energie, tu na důchody, tu na záchranáře či další a tak dále, a dostal jsem se k částkám, které vysoce převyšují nejméně polovinu státního rozpočtu, a dál jsem to už nepočítal.

Tak jenom bych chtěl poprosit, aby kolegové, kteří navrhují tyto podpory, aby to skutečně dávali trošku do souvislosti i s těmi předchozími návrhy, a ne debatovali takto ostrovně. Ale samozřejmě je to na každém z nich, aby si to zvážil. Nicméně jak říkám, za posledních čtrnáct dnů tady byla rozdána minimálně půlka státního rozpočtu na navýšení podpor tu toho, tu onoho. Já bych možná znova připomenul - a už to tady zaznělo několikrát, že za současnou situaci na energetickém trhu jednoznačně může Putinova válečná agrese na Ukrajině. To je třeba říkat neustále a dokola. Putinova agrese na Ukrajinu je hlavní příčinou zvyšování cen energií.

Tím druhým faktorem jsou samozřejmě strategické chyby. Strategické chyby, které byly učiněny v těch minulých letech. A já teď nechci říkat, jestli za to může pan Karel Havlíček, Andrej Babiš, anebo František Vomáčka. Prostě byly učiněny v minulých letech a teď se nám to vrací. To je ten druhý faktor, proč máme dnes takové problémy jak s dodávkami energií, tak samozřejmě s jejich cenami. Stoprocentní závislosti na ruském plynu je fakt. Jsme na tom jedni z nejhůře... jsme jedni z nejhorších zemí v celé EU, tuším mezi prvními třemi, které mají nejvyšší závislost na ruském plynu.

Nenaplněné zásobníky plynu, to je další faktor, který nás z počátku výrazně limitoval. Nezahájená příprava plynovodů, které by vedly plyn z Polska, to je další faktor. Znova říkám, netvrdím, že za to může pan Karel Havlíček nebo Andrej Babiš, prostě tak to je. To, že se s tímto faktem musíme vyrovnat, je fakt. A to, že musíme se s tímto faktem vyrovnat během šesti měsíců, protože upozorňuji, že tato vláda dostala mandát těsně před Vánocemi loňského roku, to znamená v prosinci, takže během šesti měsíců se tyhlety věci musí řešit, je také fakt.

Připomenu, že v současné době jsou zásobníky plynu naplněny, tuším na 75%. Dívám se na pana ministra, myslím, že tak to je, děkuji. Na 75 % z nuly téměř, nebo z 13 %, jak to bylo původně, že jsou zajištěny dodávky LGN, že jsou nakoupené kapacity na zásobnících v zahraničí. A to jsou věci, které se skutečně podařilo poměrně rekordně v krátké době. Tady bych jenom odpověděl těm, kteří říkají, že vláda nic nedělá. Dělá, třeba tohleto. Napravuje chyby z minula. Jsem rád, že se nedošlo k chybám, které tady se ukázaly jako výrazné chyby a že jsme nepodlehli tomu tlaku, který například - zase nebudu jmenovat konkrétní lidi, ať si to stáhne každý sám k sobě, kteří volali po odpuštění DPH například na pohonné hmoty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP