(15.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Pokud se nám podaří nějakým způsobem zdanit ty banky i navzdory tady panu ministrovi průmyslu a obchodu, bývalému bankéři, který si myslím, že to nedovolí, tak samozřejmě budete borci. Ale já si myslím, že ne, protože ani já nebudu pro to samozřejmě hlasovat, protože jsem pro transparentní daňové prostředí, a hlavně které by bylo pro všechny investory a podnikatele předvídatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuju. Jenom vás opravím, nějaké akademické tituly mám, ale MBA to zrovna není.

Další v pořadí pan poslanec Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych také rád zareagoval na pana poslance Michálka, protože jeho přírodovědné znalosti a to, jak má nastudovanou planetologii, je skutečně obdivuhodné. Určitě obory jako paleoklimatologii, stratigrafii, paleontologii od prekambria až do holocénu ovládá a má to v malíčku, protože by věděl nebo ví, že klimatické změny doprovázejí planetu vlastně celou dobu její existence a ten planetární život se nedá zastavit. Určitě zná Milankovičovy cykly. Ví, co to je Platon, platonský rok. Zná výkyvy a oscilace zemské osy, periody těchto pohybů a zná distribuci tepla, kterou dostává planeta od Slunce, která je stále stejná, akorát se mění místa, na která dopadá podle toho, jak právě v Milankovičově cyklu planeta je nakloněna ke Slunci, jestli ty paprsky dopadají šikmo, anebo kolmo, takže určitě tohleto všechno ví a samozřejmě toto všechno můžeme zvrátit tím, že přestaneme topit uhlím a začneme mrznout.

Připomíná mi to velmi, když Veolia koupila za hubičku vodovodní sítě, zdražila padesátinásobně vodu a k jejímu překvapení lidi začali šetřit. To slovo šetřit jsem tady slyšel asi osmdesátkrát dneska. A najednou jí klesly odběry. No tak co udělala? Zvedla ceny. A když začali lidi ještě víc šetřit, tak ještě zvedla ceny. Ale proboha, uvědomte si, do jakých stresů uvádíte lidi a jaký to bude mít vliv na život tady. Vždyť to je zoufalé, co musím poslouchat. Děkuju. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byl vhled do astrofyziky a další vystoupí pan kolega Foldyna s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: (Z pléna: A nekřič.) Ne, ne, nebudu křičet. Když jsem poslouchal pana Michálka, tak jsem se jakoby probudil v padesátých letech, že uliční výbor tam, kde bydlí Okamura, už obchází barák a kouká se, co ten Okamura má za oknem, jestli vyvěšuje vlaječky, jestli řádně slaví. Sakra, co si to staví na té zahradě? On si za své prachy, které zdanil, postavil vířivku. Soudruzi a soudružky, to se musíme zamyslet, co ten Okamura dělá, řekl nám tady neomarxistický poslanec Pirátů, kteří jsou čtyři. Jo, to mám bohužel pravdu. Jsem rád, že se ti konzervativní, ódéeska, že se probouzí. Snad se probudíte, chlapi, vždyť jste se zbláznili. Jak můžete s neomarxisty být v jedné skupině? Vždyť ti lidi jsou šílení. Podívejte se, oni budou kontrolovat, jak si lidi na podzim napouštějí vanu, jestli bojují s Putinem řádně, nebo neřádně. Aby paní koukala kolena z vany, tak budou chodit Piráti po Praze a kontrolovat lidem a budou se dívat, jestli chodíte ve svetru a jestli topíte hodně, nebo málo. Já jsem se fakt dostal do toho, že čtu Švandrlíka nebo nějakou knihu z padesátých let. Já tady poslouchal současného reprezentanta Pirátské strany, který vypadá, že už tady nejsou, protože občas tady nějaká paní, malá taková, mluví, a co může, to zkazí, to se jí podaří. A pak tady dva kluci takhle běhají po chodbě a celá řada, je to tady jak ve školní družině. Je to k smíchu. (Smích a potlesk z levé části sálu.) To je prostě, ten Okamura, ten Okamura! Je mu padesát, vydělal si prachy, zdanil je a udělal si vířivku a Piráti z toho mají Vánoce. Děkuju. (Opět smích z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kott.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, kolegyně, kolegové, po takovém vystoupení se toho asi nedá moc říci, nicméně já bych chtěl zareagovat, vaším prostřednictvím, pane předsedající, na kolegu Michálka.

On tady dokonale dal dohromady všechny věci, které si myslím, že s tím vůbec nemají žádnou souvislost. Zelená dohoda, samozřejmě - já si myslím, že nikdo z nás tady není proto, aby tady devastoval životní prostředí, aby tady likvidoval něco, co nevratně si příroda, s čím si neporadí. Ale je to směr samozřejmě do dobrých časů a za předpokladu, že blízko zuří válka, soběstačnost v potravinách je na nějaké úrovni, bezpečnost, o tom bych ani nechtěl hovořit, vzývat tady Green Deal si nemyslím, že je úplně správné. To je první věc.

A co se týče té druhé věci. My tady řešíme domácnosti, což je naprosto v pořádku, ale neřešíme tady kritickou infrastrukturu, o které tady pan Michálek mluvil, co se týče zemědělství a potravinářství. Protože já se domnívám, že ve chvíli, kdy budeme mít mléko ve stájích, nebudeme schopni ho přepracovat na výrobky a zabezpečit s tím dostatek potravin do naší obchodní sítě, tak si myslím, že i tohleto je směr, kterým bychom se měli ubírat. A vzhledem k tomu, že toto jsme chtěli řešit možná už tři, čtyři, půl roku zpátky, měsíce, půl roku zpátky, tak tohleto si myslím, že je záležitost, nad kterou bychom se také měli zamyslet. A nevím, jestli by se to úplně hodilo do energetického zákona, ale minimálně na řízení vlády v rámci kritické infrastruktury by se měl co nejdříve připravit. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kubíček, připraví se pan poslanec Okamura.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, byť tady nemáme asi nikoho teď z Pirátů, ale dovolil bych si takové malé edukační okénko.

Pan poslanec Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, tady krásně popsal, jak to nedají těm lidem, co budou v těch vířivkách, a jak nebudou vyhřívat ty bazény. No, z toho vyplývá, že to nečetl, protože to s tím nemá nic společného. To jsou prosím tarify, které budou stanoveny, a všichni znáte, že existují nějaké tarify D2, D45, D65 a tak dále, u plynu také, a pochopitelně na základě těchto tarifů, jestli s tím jenom vaříte, topíte, svítíte a tak dále, se bude nastavovat ta podpora, která je. Takže potom doporučuji opravdu Pirátské straně, aby si to aspoň jeden z nich přečetl, protože za každou stranu máme specialisty. Já také nerozumím zdravotnictví a obracím se na své kolegy, tak si myslím, že i toto by bylo docela příjemné, aby tady někdo nevyprávěl o něčem, co neviděl ani z letadla. Děkuju. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: (Výkřik z pléna: Boháč.) Vážené dámy a pánové, já teď budu reagovat na invektivy pirátského poslance Michálka. Tak to víte, já mám doma vířivku jako desetitisíce lidí v České republice. Tak vy zase doma s přítelkyní, vaše přítelkyně natáčí porno s válečkem a s okurkou (smích z levé strany sálu). Všichni to četli v médiích, takže každému podle jeho gusta. Já ve vířivce, vy vířivka - váleček, dobře, to je vaše věc.

Pane Michálku, vaším prostřednictvím, vy jste mě požádal minulé volební období, zdali bychom, náš poslanecký klub, nerozebíral vaše soukromí, právě tyto věci. Vy jste mě byl tady požádat a prosil jste nás, abychom nerozebírali. A teď tady rozebíráte nějaké věci, co má kdo doma a podobně, jako že to není nic špatného. Proto já jsem to taky takhle řekl. A dokud se takhle budete chovat, tak tyto veřejně známé informace si tady budeme opakovat.

Druhá věc: a co dělal pan místopředseda Pikal z Pirátů na ruské ambasádě? Vždyť jsme to všichni četli v médiích, že tam byl. Promenádoval se na ruské ambasádě, tam na párty. Tak vy tady máte nějaké styky s Ruskem nebo co? O mně všichni ví, že nemám s Ruskem nic společného. Já tam nejezdím, já jsem v životě nejednal s ruským politikem, nemám z Ruska ani halíř. Já vůbec. To jsou ty vaše zoufalé útoky, protože na SPD nic nemáte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP