(14.50 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Protože já mám opravdu z toho pocit, že to je jenom rétorika, a že pokud vláda přijde s tím, že se má dát občanům 30 miliard na slevách na úsporném tarifu, tak vy prostě jenom prohlásíte, že to bude 60 miliard, a vždycky jenom tu částku zdvojnásobíte, aniž byste si uvědomovali, že musíme dávat z toho, co máme. Nemůžeme dávat na dluh, nemůžeme dávat na dluh dalších generací, a to platí nejenom ve finanční oblasti, ale to platí i v oblasti zodpovědnosti za přírodu, za planetu, takže ta další vystoupení opoziční od pana Fialy, který tady zase démonizuje lidi, kteří se zajímají o životní prostředí, který zpochybňuje vědeckou shodu na tom, že dochází k oteplování, že člověk se musí starat o to, aby produkoval méně emisí oxidu uhličitého a že se musíme starat o to, abychom prosadili klimatické cíle... Já bych si přál, aby on skutečně šel a vysvětlil to vinařům na Moravě, proč oni nechtějí podporovat klimatické cíle, které ohrožují - kde jejich úroda je ohrožena nestabilitou klimatu. Aby to řekl lesníkům a lidem, kteří rádi chodí do lesa, že tedy smrkové lesy už během několika desítek let nebudou, protože je sežere kůrovec, který se bude více množit kvůli teplejšímu počasí, které tady nejsou místní - ty příslušné smrkové lesy, aby to řekl těm zemědělcům, kteří se starají o pole, a tak dále.

Takže to je jenom k těm příčinám krize. Ne, skutečně příčinou té krize je Putin, Putin nám zdražil ceny energií, a to, že děláme něco pro klima a že to bude stát i nějaké peníze, to děláme kvůli sobě, to neděláme kvůli někomu jinému, to děláme kvůli tomu, abychom tady měli funkční ekosystémy a planetu, ve které se dá žít a ve které můžou žít i další generace. Takže to bych prosil, aby se tady nezpochybňovalo.

Pokud jde o to, kde na to vzít, to si myslím, že je ta zásadní otázka, kterou bychom tady měli zodpovědně řešit, protože jestliže nikdo nezpochybňuje, že je potřeba pomoci občanům, ale musíme říci, kde jsou ty nové výnosy. Tady samozřejmě jsou výnosy z toho, že se vybralo víc na dépéháčku, z povolenek a tak dále, ale zase velká část toho je potřeba říct, že se využila na valorizaci důchodů, takže když se to všechno odečte, zase tolik peněz, které tam zbývají, tam skutečně tolik není. Je potřeba si toto jasně pojmenovat. Zase - my jsme přišli s návrhy, kde ty peníze vzít. Diskutuje se o nich, jsou to ty mimořádné zisky energetických firem, jsou to příspěvky bank, které měly dávat dobrovolně, a tady myslím, že jsme na jedné lodi s ANO, které zřídilo fond, do kterého měly banky dobrovolně odvádět peníze na projekty. No, kolik myslíte, že jich odvedly? Neodvedly nic a žádné projekty se z toho nezrealizovaly. Takže to jsou zdroje, které se musí začít plnit, i závazky a sliby v memorandu, které se dneska nedodržují. A o to bychom usilovat měli, abychom ty peníze na pomoc občanům získali.

A teď bych se ještě krátce věnoval skutečně vystoupení naší nacionalistické části opozice. K tomu, co vystupoval pan Okamura, protože byl to právě on, co tady vystupoval s tím, že tato vláda je zaprodaná - člověk, který tady systematicky velebil Rusko, člověk, když se podíváte na jeho facebookový profil, tak tam najdete mnoho a mnoho příspěvků, kdy vyzdvihoval pana Putina. Jedinou věc, za kterou bych ho chtěl ocenit, je, že v sobě našel tolik svědomí, že ty příspěvky skryl na Facebooku, že už tam nemá to velebení Putina a že skutečně ten nacionalismus do budoucna snad bude profilovat tak, že to bude nacionalismus český, nikoliv nacionalismus ruský. Pokud chce začít s úsporami, může samozřejmě začít u sebe, a my jsme to tak - my jsme nechtěli ten návrh, a to říkám otevřeně, návrh, aby se snížila daň z přidané hodnoty, protože by to pomohlo těm nejbohatším. Podívejme se na pana Okamuru, ten má obrovitánský barák a má tam na terase vířivku. Tak takovémuto člověku, který má otevřenou luxusní vířivku, bychom dali slevu 1 000 korun! Tisícovku bychom mu slevili na daních, peníze, které potřebujeme alokovat těm nejpotřebnějším. Tak co bychom to byli za vládu, kdybychom takovýmto způsobem sponzorovali nejbohatší boháče, kteří mají venkovní vířivky, aby si je vyhřívali za levnější energie? Ne! Proto jsme šli cestou úsporného tarifu a peníze půjdou tam, kde jsou potřeba pro normální lidi, a nikoliv pro nejbohatší vrstvy. Ano, trvalo to delší dobu, ale nakonec jsme dospěli k řešení, které je úsporné, které motivuje k šetření a které je i sociálně spravedlivé a férové vůči občanům. A za to já bych chtěl naší vládě poděkovat. Takže naše vláda určitě nepůjde tím způsobem jako pan Okamura, že se podbízí - podbízela Rusku, kde v podstatě dokonce pan Okamura i tady v Poslanecké sněmovně i na svém Facebooku produkoval výroky, jako že naše vláda útočí na Rusko. Jako kdyby to byla tato vláda, která rozpoutává nějakou válku. Zase - ať jde a řekne tyto věci, tyto svoje hanebné výroky, maminkám, které sem utekly kvůli tomu, že jim rozbila barák nějaká bomba, musely vzít svoje děti a rychle sem přijet. Ne, skutečně, nebyla to tato vláda, kdo vyprodukoval válku, a je hanebnost, že takovéto výroky tady zaznívají.

Takže ještě jednou: děkuji, že se nám podařilo prosadit tento férový a střední třídě i v podstatě širokým vrstvám pomáhající úsporný tarif. Je to tarif, který nebude vyvolávat žádnou byrokracii u občanů, nebudou muset zpracovávat žádné vouchery, zkrátka uvidí to hned na svých účtech, což je to, co jsme od počátku chtěli a prosazovali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek, první v pořadí vystoupí paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych samozřejmě chtěla zareagovat na pana poslance Michálka. Pane poslanče, kdybyste tady seděl - prostřednictvím pana předsedajícího - od začátku, tak byste slyšel projev paní poslankyně Ožanové, která tady samozřejmě vzpomněla určité memorandum, které bylo podepsáno mezi hospodářským výborem a mezi ministerstvem průmyslu a které se samozřejmě nenaplňuje, bohužel v tom smyslu, že ministerstvo průmyslu vůbec nekomunikovalo a vůbec nedávalo nějakou zpětnou vazbu, ale ono nedávalo vůbec žádnou vazbu. Vůbec žádnou vazbu! Možná komunikovali, ale komunikovali pouze s vládnoucí koalicí nebo s někým z vládnoucí koalice, ale s opozicí nebylo komunikováno vůbec nic, proto teď je tady ten koncert, který tady vidíte.

Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, toto jsou pozměňovací návrhy. (Ukazuje svazek spisů.) Vidíte? Nejsou to žádné šušinky jednostránkové. Vy jste to četl? Viděl jste to? Četl jste je? Tak můžu vás poprosit, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, abyste mi je vysvětlil, jestli jste je četl? (Reakce mimo mikrofon.) Ale o tom to není, vy jste to také neviděl. My jsme to také neviděli, vlastně on to neviděl nikdo. A proto tady je ta diskuse, která tady je. Kvůli tomu je ta diskuse, protože jsme to neměli možnost ani opřipomínkovat, ani vidět. Já jsem tady zmínila, že ten zákon byl v mezirezortním připomínkovém řízení tři dny. Tři dny! A potom přišla ještě tato patrola pozměňovacích návrhů. Zdá se vám to normální, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího? Na takový zákon zdá se vám tři dny v mezirezortu hodně? Vy tady vzýváte, že musíme být transparentní, všechno se musí dělat podle legislativních pravidel. Zdá se vám normální tři dny na tento zákon v mezirezortu? Mně tedy ne, nezlobte se na mě! (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan Juchelka, pak je přihlášen pan Kobza, pak se z místa hlásil pan poslanec Foldyna, bude následovat pan poslanec Kott, Kubíček a pak pan poslanec Okamura.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, je to tak. Je to tak, pane předsedající, děkuji moc. Budu mluvit, samozřejmě vaším prostřednictvím, k panu předsedovi Michálkovi, protože on tady říkal - a mně se to strašně nelíbilo, dokonce se mě to dotklo, pane poslanče Michálku, samozřejmě prostřednictvím pana Ing. Skopečka, MBA (Veselost.), že my nedáváme vůbec žádné návrhy koalici. To není pravda! Takže máme tady například poplatek za obnovitelné zdroje energie a jeho odpuštění, to už nakonec koalice samozřejmě přijímá a je to skvělé, že jsme ji k tomu donutili během několika měsíců. Příspěvek na mobilitu, my už ho máme dávno v systému a dávno už ho projednala vláda, ale samozřejmě že tato vláda nic takového nemá, jenom to slibuje. Vyšší rodičovská, my to máme v systému jako novelu zákona, už to projednala vláda a vy jste to jako Piráti slibovali, ale v systému to pořád nikde nevidím, tuto novelu zákona, tu pirátskou. DPH, odpuštění, ano, to bylo během listopadu a prosince, my jsme odpustili DPH 21 % na energie ještě dávno před Putinovou agresí, kdy rostly ceny energií právě kvůli Green Dealu, a pomohlo to všem občanům na fakturách minus 21 procenty. A takhle bych mohl pokračovat dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP