(15.30 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Rád bych se nicméně vyjádřil i tady ke koaličním poslancům, kteří říkají, že za vysoké ceny energií může pouze nebo jenom nebo hlavně Putin. Samozřejmě považuju tu válku na Ukrajině za šílenou a považuju to, co dělá Vladimír Putin, za šílené, způsobuje to hospodářské potíže Evropě a celému světu, určitě to vede k tomu, že krize na trhu s energiemi je hlubší, než by musela být, nicméně jsem přesvědčen, že to není jediný faktor toho, co se dnes na energetickém trhu děje. Prostě nemůžeme zapomenout na to, že Evropská unie si podle mě pomýlenou zelenou a energetickou politikou začala zakazovat jakékoli investice do jakýchkoli zdrojů, které měly adjektivum fosilní, že si naši partneři začali zavírat podle mého názoru čisté, stabilní jaderné zdroje a namísto toho se otevíral prostor jenom pro obnovitelné zdroje, které nicméně potřebují být jištěny zejména plynem. Takže my jsme si zavírali a zakazovali investovat do levnějších stabilních fosilních zdrojů, o to více jsme dávali prostor obnovitelným zdrojům, kde ale byl potřeba zase ten ruský plyn, takže jsme zvyšovali závislost na plynu, které dnes čelíme. Takže jsem přesvědčen, že dnešní ceny a dnešní energetická krize je kombinací minimálně dvou faktorů, a to pomýlené zelené politiky Evropské unie v posledních letech a toho, co rozpoutal Vladimír Putin na Ukrajině. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou máme přihlášenou paní poslankyni Peštovou a pana poslance Adamce. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Skopečka, prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem, není to tak dlouho, možná tak tři, čtyři dni, poslouchala Devadesátku na ČT24, byl tam právě náš pan poslanec Havlíček a byl tam i pan náměstek Třešňák z Ministerstva průmyslu. Oba dva se tam shodli na tom zastropování. Vy jste teď tady říkal, že zastropování není cestou, tak je mi s podivem, že někteří říkáte, konkrétně vy, zastropování je špatná cesta, a pan ministr, který tam opravdu do toho přímého přenosu řekl, že pro něj ta cesta je to zastropování také, že to je nejelegantnější cesta, která by se měla udělat nebo která by byla asi v této době dobrá, kdyby se udělala. (Poznámky mimo mikrofon od zpravodajského stolu.) Ale opravdu to tam řekl, pane ministře, já jsem se na to koukala. Pardon, já se omlouvám, já jsem řekla pan náměstek. (Od zpravodajského stolu: Ne, ministr.) Jo? Pan náměstek Třešňák. (Předsedající: Prosím na mikrofon.) Na pana ministra můžu rovnou reagovat, paní předsedající, já jsem neudělala nic špatně. Takže to je jedna věc.

A potom samozřejmě by mě opravdu zajímalo, co se stane - teď samozřejmě zásobníky jsou dejme tomu ze dvou třetin naplněny a ona ta otázka už tady padla, už teď i v kuloárech lítá - a možná to není pravda: co se stane, když opravdu nedojde k tomu, že ten plyn poteče? Jestli opravdu tady jsou nějaké scénáře? A opravdu bych docela ráda, abychom opravdu uklidnili lidi, a nejenom lidi, ale i průmysl. Co se stane, jaké scénáře tu jsou? Já vím, že tam je v pozměňovacím návrhu, co se bude vypínat první, respektive jak bude postupně odpojováno. Ale říkám, to už tady taky řekl pan ministr Havlíček, že v momentě, kdy k tomuto dojde, ten průmysl samozřejmě bude omezován, bude muset propouštět a vyboulí se nám to zase úplně někde jinde. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Aby bylo jasno, je třeba vést diskusi na mikrofon, aby všechno bylo na stenozáznamu, proto jde o to, také odpovídat na mikrofon.

Poprosím, s faktickou se hlásil pan poslanec Ivan Adamec. Tak prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych možná také zareagoval na tu debatu. Pominu-li tady ty excesy osobních výpadů a podobně, ty majetkové záležitosti, vcelku ta debata probíhá k tématu. Ale chtěl bych upozornit, že pořád jsme součástí Evropské unie. Nemám nic proti kritice, ale musíme si pak poctivě říct, že buď jsme členy Evropské unie, chceme být - a ne z důvodu toho, že je to ekonomicky výhodné. Ona totiž Evropská unie nevznikla z ekonomických důvodů po válce, ono to tak vypadá na první pohled, ale ona vznikla jako obrana Evropy po dvou světových válkách proti válce. A jestli si někdo myslí, že vystoupením z Evropské unie si vyřešíme problémy svého energetického trhu, tak já si myslím, že je úplně mimo.

A druhá věc je ta, že když říkáme A k Evropě, tak musíme taky říkat B. Společný trh má takové řekl bych zvláštní vlastnosti. Když všechno běží, všeho je dostatek, tak je to trh, který je výhodný pro všechny strany. Ovšem když něco najednou někam uletí, pak najednou zjišťujeme, třeba v případě elektřiny, že to je velmi, velmi problematické, velmi nevýhodné. A na druhé straně nemůžeme říkat, že si elektriku budeme dělat sami - a plyn budeme brát kde? Je potřeba si tohleto říkat na rovinu.

A co se týká toho takzvaného Green Dealu, řeknu na to svůj názor. Já jsem v tuto chvíli velkým zastáncem toho, aby skončil nebo se totálně přepracoval program Fit for 55. To je vlastně velmi krátká doba. Já si myslím, ty cíle jsou absolutně mimo realitu. Ale když to slyším dneska na těch konferencích, furt o tom povídají, furt si myslí, že tam pořád jsme, ale my tam nejsme. A když se bavíme o Green Dealu, Green Deal je 2050, to je ještě docela dlouhá doba. A já si myslím, že problém toho takzvaného zeleného údělu je to... (Předsedající: Čas prosím, je potřeba ho dodržet.) Tak já se přihlásím ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní s přednostním právem pan místopředseda Skopeček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já bych chtěl zareagovat na paní poslankyni Peštovou. Já jsem zmíněnou Devadesátku neviděl, nesledoval, nicméně to je jedno. Považuju za naprosto normální, přirozené, že můžeme mít v rámci stran koalice různé názory. Zatímco náměstek na Ministerstvu průmyslu může považovat cenové stropy za rozumné opatření, já je prostě za rozumné opatření z mnoha důvodů nepovažuju a mám pro to, myslím si, že i z historie, docela dost dobrých případů, proč to nefunguje, respektive že to přináší celou řadu negativních nezamýšlených důsledků. Stejně tak si myslím, že je nesmysl například nyní stanovovat cenové stropy na ropu, protože by to udělalo ještě více škody než užitku. Považuju za přirozené, že se v tom můžeme v rámci koalice lišit. Myslím si, že když se podíváme na hnutí ANO, tak v něm také vidíme celou plejádu politických názorů odprava doleva a je to zcela přirozené, dokonce si myslím, že na tom ANO stavělo část své strategie, že mělo část, která se byla ochotná a schopná dohodnout s jinou stranou z opačné strany politického spektra. Tak je-li to možné v jedné politické straně, nedivte se, že se můžeme lišit navzájem i koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní opět faktické, a sice pan poslanec Ivan Adamec a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, budu pokračovat. Ten Green Deal, samozřejmě, 2050 je daleko, a tady přece vždycky šlo o to, abychom k tomu cíli došli rozumně a řekl bych ne s kvapíkem, jak já říkám. Problém je to, teď se tady bavíme o emisních povolenkách - přece tohle vyhovovalo Němcům. Ti nechtěli změnit tento nástroj, naopak podporovali tuto daň jako obchodovatelnou daň na burze, což je podle mě šílené, protože to tu cenu výrazně deformuje.

Podle mě Green Deal mrtvý není. A když byl premiér na začátku této krize v Bruselu a bavil se s ostatními premiéry evropské sedmadvacítky, tak já vám řeknu takové tajemství. Ze 27 zemí od Green Dealu chtěly odstoupit pouze čtyři, což - nejsem odborník přes orgány Evropské unie - není ani blokační menšina. To znamená, ti všichni ostatní to chtějí. A já si myslím, že všichni teď v rámci Evropy hledají, jak z tohoto problému ven, hledají různé podpory. Některé vypadají na první pohled, že to bude fungovat, že to bude hezké, pak se ukáže, že to jsou vyhozené peníze oknem - veřejné peníze. A já musím říct, že to jsou pořád jedny peníze. Prostě ty peníze platí naši občané jako daně, a pokud je použijeme na podporu někde jinde, tak nám budou chybět zase na úplně jiném místě. A proto je potom potřeba určitý konzervatismus dle mého názoru, jak tyhle podpory děláme.

Já jsem chtěl říct, že bych byl rád, kdyby ta diskuse se věnovala skutečně tomu návrhu dneska. Chápu opozici, já jsem to říkal, že si myslím, že ta diskuse bude takto probíhat, ale na druhé straně, řekněme si, až na výjimky jsem tady slyšel, že to všichni podpoříme. Myslím si, že jste řekli hodně z toho, co jste říct chtěli, řekli jste to podle mě za sebe naprosto v pořádku, říkám, kromě těch osobních invektiv, které tedy já osobně nenávidím. (Předsedající: Čas, prosím, už je překročen.) A pojďme to skutečně dodělat (Předsedající: Čas, prosím.) a pak už se nebavme o těch takových... (Předsedající vypíná mikrofon.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP