(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se omlouvám, musím každému měřit stejně. Já se omlouvám, musím opravdu měřit každému stejně.

Nyní přišel čas na faktickou poznámku pana poslance Aleše Juchelky, poté se připraví pan poslanec Marek Novák. Prosím, dvě minuty, a velmi prosím o dodržování.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, a už jsou tři sekundy pryč. Já jenom budu reagovat tady na pana zpravodaje a potom taky na pana poslance Skopečka, vaším prostřednictvím. My se tady snažíme samozřejmě debatovat. Já si myslím, že debatuji velmi řekl bych efektivně v rámci malých prostorů ve faktických poznámkách, ale pořád očekávám a doufám, že se to nestane, že pan ministr vystoupí před závěrečným slovem, abychom mohli ještě spolu polemizovat a říkat si navzájem názory, protože vyvstanou možná další otázky od vás.

A doufám, že nestane se to, že se tady uzavře rozprava a vy v závěrečném slově nás tady budete pérovat a odpovídat nám na naše dotazy. To bych skutečně nerad a předjímám to, protože takovýto nešvar někteří ministři vládní koalice mají. (Místopředseda Skopeček hovoří mimo mikrofon.) K panu Skopečkovi, ano, samozřejmě že názory jsou různé. Tady je vidět, že Piráti ty různé názory mají, nicméně vy je říkáte prostřednictvím médií všem občanům. To znamená, co si má on z toho vybrat? Má si vybrat názor pana náměstka Třešňáka? Nebo si má vybrat názor jeho nadřízeného, pana ministra Síkely?

Domnívám se, že byste měli postupovat trošičku jednotněji, a důkazem tady tohoto chaosu - nejen názorového, ale i administrativního - je, že v tuto chvíli řešíme něco, co jsme dostali na stůl před pár hodinami. To je celé. Máme tady pět pozměňovacích návrhů a velkou materii jedné velké novely energetického zákona. Já se nebojím říct, že to je zákon tohoto roku, který má rozpustit mezi občany a podnikatele 66 miliard, a myslím si, že minimálně v koalici by měl na to být jednotný pohled, jednotný názor, protože pokud já jsem tady toto nečetl a nikdo tady z těchto poslanců, tak potom byste měli říkat jednotně to, na čem jste se nějakým způsobem dohodli. A říkám znovu, já chci tady diskutovat. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Marek Novák, taktéž s faktickou je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová a potom z místa pan místopředseda Jan Skopeček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Jen velmi krátce k ctěnému kolegovi Skopečkovi, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Víte, nezlobte se na mě, ale já tu situaci vnímám tak, že to slovo vyhladovění je namístě, já si za ním stojím. Už když za mnou chodí lidé a říkají: Nenechte nás prosím vyhladovět, tak holt to slovo vyhladovění mi v té hlavě zůstalo. Rozumím tomu, že vy s ním nesouhlasíte, ale já si za ním stojím. Můžeme se tady o tom slově bavit klidně pět hodin, (je) mi to jedno.

Inflační spirála versus zastropování: je mnoho renomovaných ekonomů, kteří říkají A, je mnoho renomovaných ekonomů, kteří říkají B, nicméně tím, že podpoříme lidi v rámci energií, můžeme roztočit inflační spirálu, nebo ne? Já si myslím, že ne, ale tím, že podpoříme firmy, nemá to cenu, jistě, tím, že podpoříme firmy, možná ano. Ale na druhou stranu přece - kdo ty ceny zvyšuje? Kdo zvyšuje ceny vyrobeného zboží? Kdo zvyšuje ceny na pultech? Co tu cenu vlastně zvyšuje? Chápu to, ale já si stojím za tím, že tím, že podpoříme firmy, rozhodně více neroztočíme inflační spirálu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní tedy paní předsedkyně Alena Schillerová a s poslední faktickou pak pan místopředseda. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já musím trošku navázat. Není to úplně k tématu, je to... Vy jste tady otevřel, pane předsedo Adamče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, nějakou tu evropskou otázku. Víte, já jsem dneska otevřela Twitter a náš europoslanec Martin Hlaváček tam dal video, takže jsem si mohla udělat vlastní obrázek. Nebyla to jeho interpretace, dal video, jak odpovídá včera náš ministr financí Stanjura, místopředseda za mě téměř euroskeptické strany ODS, odpovídá na otázku, zda je k diskusi posunutí takzvaného práva veta. Právo veta - jenom pro vás - to je prostě v otázkách daňových, rozpočtových, bezpečnostních, že každá země z 27 může říct ne. A podivme se, světe, pan ministr Stanjura, který tady mně v minulém volební období mnohokrát zvedal hlas a říkal: No, že to chce Evropská unie, vy jste tady přece, my jsme tady za české občany, tak najednou on řekne, že je v čele Evropské unie, Česká republika, tak se musí chovat nějak tak jakoby nadstranicky nebo nějaké takové slovo použil. A pak řekl: Ještě jsme o tom nediskutovali.

No, to přece není vůbec k diskusi! Nebo my chceme, aby nás válcovali? Aby si to rozhodla většina a Česká republika neměla možnost prosazovat svoje zájmy? Díky tomu máme celou řadu věcí, které jsme tam obhájili, prosadili a zastavili. Čili jenom tak, já nevím, jestli tam působí nějaký genius loci, ale byla jsem z toho tedy velmi, velmi překvapená. Tak jenom, abychom...

Ještě k té Evropské unii, vy jste tady otevřel tu otázku Green Dealu, tak vidíte, že i váš, prostřednictvím paní místopředsedkyně, i váš místopředseda a ministr financí prostě neměl úplně v této věci, když to řeknu velmi kulantně, jasno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní poslední z této řady, nebo s přednostním? S faktickou? (Místopředseda Skopeček hovoří mimo mikrofon.) S faktickou a pan místopředseda Jan Skopeček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Zareaguji na ctěného kolegu. Paměť lidská, to je opravdu složitá, složitá věc. Za prvé, když tady nabádal pana ministra, aby nevystoupil, až v závěrečném slovu, a mohli jste na něj reagovat, moc mě mrzí, pane kolego Juchelko, že stejně jste třeba takto (Předsedající: Mým prostřednictvím.), prostřednictvím místopředsedkyně, neapeloval na tehdejší ministryni financí, která to měla ve zvyku absolutně vždycky, a nikdy jsme na ni reagovat už následně nemohli. Takže pokud k tomu vyzýváte pana ministra průmyslu, je trošku zvláštní, že jste tu čtyři roky seděl, ale moc jste k tomu nemotivoval svoji stranickou kolegyni.

Co se týče těch rozdílů, že je vám divné, že jinak mluví Pirát, jinak mluvím já. No, jsou to prostě různé názory z různých stran v jedné koalici. My si dobře pamatujeme, jakým způsobem fungovala koalice hnutí ANO a ČSSD. Jestli máte pocit, že jste byli nějaká jednotná vláda, kde nezazněl jiný odstín na nějakou věc a názor, tak já si pamatuji poměrně řežbu uvnitř vaší koalice, a to jste byly dvě politické strany. Tak doporučuji něco s tou pamětí udělat, existují na to i nějaké preparáty a ono to bude fungovat lépe.

A ke kolegovi. Co se týče vyhladovění, samozřejmě u tohoto řečnického pultíku můžeme říkat cokoliv, máme na to i imunitu, nicméně pokud to skutečně myslíte vážně, tak já zase říkám, že je to ztráta soudnosti a pro mě už jakékoliv vaše jiné, třeba i legitimní názory postrádají jakoukoliv váhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní tedy to vyvolalo další řadu faktických. Jako první je nyní na řadě pan poslanec Aleš Juchelka, poté paní poslankyně Berenika Peštová a poslední zatím pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, děkuji za upozornění. Děkuji samozřejmě za návrh nějaké medikace, tak jako skvělé, každopádně pořád apeluji, že u vlády je v tuto chvíli pětikoalice, takže doufám, že budeme v tomto bodě diskutovat, když pan ministr Síkela usiluje i také o můj hlas - a doufám, že ano - a také z toho důvodu, že jsme neměli možnost si to nastudovat, proto jsou tady ty otázky. To je ten druhý bod.

A samozřejmě, že prosím i doufám budoucí ministryni financí paní Schillerovou, aby už neopakovala to, že bude vystupovat a odpovídat v závěrečných slovech, ale že bude také diskutovat s budoucí opozicí. (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní přišel prostor pro paní poslankyně Bereniku Peštovou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych taky ráda zareagovala na pana poslance Skopečka. Ve své podstatě už jsem taky včera dostala návrh na medikaci nebo předevčírem, taky jsem si měla vzít nějaké prášky, takže si myslím, že ODS je nějaká v tom rozjetá, takže nám tady ordinuje všem prášky, ale v každém případě jsem jenom chtěla říct, že to je nestandardní cesta. Musíte sám uznat, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, že tento zákon opravdu jede tryskem, neskutečným tryskem, a pan ministr tady kýve, zaplaťpánbůh, že aspoň v tomhle se tedy shodneme. A je pravda, že tak, jak byl předložen, byl předložen opravdu velice nestandardně. Ty lhůty, které tam byly, se absolutně žádná nedodržela, takže potom se nemůžete divit, že se tady opravdu všichni ptáme a chtěli bychom ty odpovědi vědět, protože jakmile pan ministr vystoupí v závěrečné řeči, nebudeme moct reagovat vůbec nikdo na nic a už ani nemůžeme mít doplňující otázku. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP