(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Pan poslanec Robert Králíček je nyní na řadě. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl zareagovat na kolegu Juchelku a chtěl bych ho poprosit, pane Juchelko, prosím vás, prostřednictvím paní předsedající, až tu medikaci budete mít, doporučte ji panu Skopečkovi. (Pobavení.) On totiž zapomněl, že před volbami říkali, že to budou dělat jinak. To přece měla být ta změna, tak proč se chovají stejně tedy, když tedy kárá paní předsedkyni, že se chovala tak. Tam asi zapomněl. A taky možná by tam medikace - já jsem za sedm měsíců nezaznamenal, že by někdo z koalice vystoupil proti svému ministrovi, tak jak vyzýval pan Skopeček pana Juchelku, že měl udělat v minulých čtyřech letech. Možná se toho dočkáme. To bude ta změna!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se tedy vracíme do obecné... Hlásí se ještě pan předseda Adamec. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Doufám, že to zvládnu za dvě minuty. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pořád se tady bavíme o nestandardním předložení návrhu zákona. Samozřejmě, my na to nejsme moc zvyklí, ale je to vlastně ve stavu legislativní nouze. A opravdu, kdyby to bylo tak, že ty pozměňovací návrhy dostanete až po druhém čtení tady, tak bych chápal ten křik. Opravdu neříkám, že to bylo šťastné. Z hlediska strategie si myslím, že ty pozměňovací návrhy měly být rozdány minimálně členům hospodářského výboru dříve, s tím naprosto souhlasím, jsem toho zastánce. Já jsem tedy měl tu výhodu, že jsem je měl večer. Ráno jsem očekával ještě nějaké změny, protože ono to opravdu není jednoduché. Fakt to není jednoduché.

A když se bavíme o vystupování proti vlastnímu ministrovi, já si vzpomínám na zákon o civilním letectví. Vzpomínáte si, co jsem tady vyprávěl u toho pultu? Sice to byl návrh zákona, který přišel ještě z vaší vlády, ale předkládal to náš ministr Kupka. Taky jsem s tím nemohl souhlasit, tak jak to předložili, také jsem jim to hodil na hlavu. Tak berme to tak: dneska jste opozice vy, my jsme koalice. Příští volební období to může být úplně jinak. Prostě tak to v politice chodí, tak se s tím smiřme. Prostě to je realita! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času a nyní ještě jedna faktická, a sice pana poslance Juchelky.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. To je samozřejmě jasné, já jenom říkám, že nám nevadí ten nestandardní průběh. My to budeme podporovat, samozřejmě, tento návrh zákona, ale když máme podporovat něco, co je nestandardního, tak očekáváme, že nám bude odpovězeno na otázky, když jsme si to prostě nemohli nastudovat. To je celé. A já ty otázky mám, já jsem je vznesl, vznesl jsem je zhruba před třemi hodinami, nedostal jsem doteď žádnou odpověď. Jedná se o skvělý, supernávrh, velký, energetický zákon pana ministra Síkely, který tady prostě nemluví, vůbec na nás nereaguje, na nic neodpovídá, tak já nerozumím tomu, proč se tedy scházíme? Tak si to prostě tam někde schvalte v minimálním počtu někde na ministerstvu nebo na hospodářském výboru, ale proč tady tedy nemůžeme diskutovat? Vy usilujete o můj hlas, o hlasy dalších poslanců, a já nemám vůbec odpovědi na své otázky a nedokážu je z vás vydolovat. A neptám se vás na to já, ale skrze mě se na to ptají podnikatelé a občané, jak to bude. Tak jak to bude, když se zastaví za pár dnů plyn? Jakým způsobem se to bude krizově řešit u podnikatelů a občanů? Chápu, že to je v nějakém pozměňovacím návrhu. Kolik má ten pozměňovací návrh stránek? Krát pět a ta samá materie. Vy sami jste si na hospodářském výboru museli vzít přestávku. Tak nám tady na tyto otázky laskavě odpovídejte teď hned, ať na ně můžeme reagovat dalšími doplňujícími otázkami!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se tedy vracíme do obecné rozpravy, kde je řádně přihlášen pan poslanec Milan Feranec, připravit se může pan poslanec Róbert Teleky.

Ještě načtu došlé omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan předseda Jakub Michálek dnes od 15 do 16.30 z pracovních důvodů.

A nyní prosím, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, moje vystoupení nebude nijak dlouhé. Budu mít jednu otázku, dvě poznámky a jeden návrh.

Na začátku svého vystoupení nás pan ministr trošku zkoušel, jestli víme, kolik stál plyn před rokem. Já jsem to nevěděl. Kdybych to potřeboval, tak si to zjistím asi tak za dvě minuty. Za dvě proto, že používám teď jenom levou ruku, takže je to složitější. A já se zeptám: ví Ministerstvo průmyslu, kolik domácností nebo lidí je připojeno na centrální zásobování teplem, respektive vytápění jim poskytují plynové kotelny v majetku SVJ? Odpověď... Víte to, tak to je výborné, protože asi milion a půl domácností, což je nějakých 3,8 milionu plus minus, předpokládám, že dalších možná pár set tisíc to bude přes ta SVJ, a ptám se proto, že v původním návrhu ministerstva tyto kategorie vůbec nebyly, ale vůbec, a dostaly se tam až po zásahu poslanců hospodářského výboru. Pochopitelně, napsané na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Je mi jasné, jak se to... Tak já se jenom ptám, pokud v původním návrhu nebylo pamatováno na 40 až 45 % obyvatelstva České republiky, čím to je? Jsou ti úředníci neschopní? To si nemyslím, já myslím, že pracují standardně. Nebo měli špatné zadání, nebo žádné zadání? To je asi důležité.

Nicméně k těm poznámkám. První věc je, ten zákon vzbuzuje obrovská očekávání, všichni na to čekají. Realita ale bude taková, že pokud ho dneska schválíme a, dejme tomu, já nevím, příští týden Senát a do konce července vyjde ve Sbírce zákonů, co lidé zjistí? Zjistí, že vláda může připravit nařízení, kde se konečně dozví, kdo má nárok, v jaké výši, za jakých podmínek, co má pro to udělat. Odhlédnu čistě právně - takový rozsah zmocnění, které Sněmovna dává vládě, si nepamatuji z žádného jiného zákona, protože ta novela je vlastně, komu pomoct, jakým způsobem, v jaké výši. Všechno to má v rukou vláda. Fakt si nepamatuji, že by Sněmovna v takovém rozsahu postoupila svoji kompetenci vládě.

Nicméně stalo se a s tím vlastně souvisí i můj návrh. Lidé potřebují vědět, jak to bude co nejdříve. Co nejdřív! A já bych si proto dovolil navrhnout usnesení Sněmovny, které je v zásadě jednoduché: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby schválila nařízení vlády k provedení novely energetického zákona, a to nejpozději do 31. 7. 2022." To je text usnesení. Pochopitelně myslí se nařízení dle paragrafu 11r a 11v.

To si myslím, že ti lidé si zaslouží, aby věděli co nejdřív, jak to na ně dopadne, a není to žádná šibeniční lhůta. Ministr o tom mluví už dva měsíce, tak já předpokládám, že čtrnáct dnů, trošku víc, je dostatečná doba, aby to skutečně vláda přijala a občané konečně uviděli, co to pro ně bude znamenat. Žádám o eventuální podporu při tomto dodatečném usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom se ujistím, přednesl jste tedy návrh doprovodného usnesení? (Ano.) Ještě je vhodné to písemně předat panu zpravodaji. (Stalo se.) Ano a děkuji tímto za váš příspěvek.

Nyní je dále přihlášen pan poslanec Róbert Teleky, připravit se může pan poslanec Roman Kubíček. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP