(17.00 hodin)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já bych chtěl jenom požádat: vnímám ty pozměňovací návrhy, které tady zazněly, jak tedy ten návrh na cenové zastropování - jenom chci upozornit na to, že obecně toto patří do kompetence regulačního úřadu, respektive Ministerstva financí, takže já osobně tento návrh v této podobě nepodporuji.

A pokud se jedná o závazek, aby vláda vydala konečné opatření do 30. 7., opět si myslím, že bych nechal vládě flexibilitu, aby mohla případně pružně reagovat na nějaký další vývoj. Mezi 30. 7. a 1. 10. se může na trhu stát a v té situaci ještě celá řada věcí. Já si myslím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu dostatečným způsobem odkomunikovalo, jakým způsobem budou jednotlivé částky alokovány a jak jednotlivé tarify budou vypadat pro občany i domácnosti, v tom aby si našli, jak velká přibližně podpora to bude, si myslím, že to je dostatečné. A já bych tedy tím datem 30. 7. v tuto chvíli vládu nezavazoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Otáži se i pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo? Nyní nemá.

Ještě načtu jednu došlou omluvu. Omlouvá se pan ministr Ivan Bartoš z jednání dnešní schůze od 18 hodin do konce jednání z rodinných důvodů.

A co se týče postupu, poprosím pana zpravodaje, pana poslance Ivana Adamce, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já už jsem to tady říkal, já to zopakuji. Nejdřív bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru en bloc, poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu kolegy místopředsedy Havlíčka, poté bychom hlasovali o návrhu jako celku a jako závěrečné bychom hlasovali doprovodné usnesení pana kolegy Ferance. Toť z mé strany v tuto chvíli vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zagonguji, přivolám kolegy do sálu.

Otáži se, zda je protinávrh k proceduře? Nevnímám, že by byl rozpor s procedurou. (Žádost o odhlášení.)

Ano, odhlásím všechny. Prosím, přihlaste se opět vašimi registračními kartami.

 

Nejprve bychom tedy odsouhlasili navrženou proceduru.

Zahajuji tedy hlasování o navržené proceduře. Kdo je pro navrženou proceduru? Kdo je proti?

hlasování číslo 6 hlasovalo 112 poslanců a poslankyň, pro 112, proti 0. Procedura byla přijata. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivan Adamec: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod čísly 1 až 5 hospodářského výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro tyto pozměňovací návrhy? Kdo je proti?

hlasování číslo 7 bylo přihlášeno 115 poslanců a poslankyň, pro bylo 115, proti 0. Tyto návrhy byly přijaty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já jenom drobnost, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, stanovisko.

 

Poslanec Ivan Adamec: Jestli je potřeba tady stanovisko, protože ta stanoviska padala už na hospodářském výboru, jestli je potřeba to tady zopakovat - stanovisko k pozměňovacím návrhům hospodářského výboru? Nejsem si jist, proto to tady otvírám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Není třeba. Není třeba.

 

Poslanec Ivan Adamec: Výborně, děkuji. Takže dále budeme hlasovat o návrhu kolegy pana místopředsedy Havlíčka. Tady výbor nezaujal žádné stanovisko, protože jsme to na výboru neprobrali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Přesně tak. A teď je prostor pro stanovisko pana ministra k tomuto pozměňovacímu návrhu. Máte tam mikrofon, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Už jsem uvedl, že doporučuji tento návrh nepřijmout, protože by mohlo dojít ke kompetenčnímu sporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nesouhlasné. (Zpravodaj opakuje: Nesouhlasné.)

Mohu tedy zahájit hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 8 bylo přihlášeno 115 poslanců a poslankyň, pro bylo 50, proti 58. Konstatuji, že tento návrh byl zamítnut.

 

A pokud se nemýlím, nyní jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. (Zpravodaj: Ano.) Děkuji.

 

Můžeme přikročit tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu proto návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 259, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 9 hlasovalo 115 poslanců a poslankyň, pro 115, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A ještě to doprovodné usnesení.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ještě tady máme doprovodné usnesení pana poslance Ferance. Já vám ho znovu přečtu, ať víme, o čem budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby schválila nařízení vlády k provedení novely energetického zákona, a to nejpozději do 31. 7. 2022."

Stanovisko výboru není, protože to bylo načteno na plénu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Pan ministr se již vyjádřil předtím.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro takto navržené doprovodné usnesení? Kdo je proti?

hlasování číslo 10 hlasovalo 115 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 3. Konstatuji, že tento návrh doprovodného usnesení nebyl schválen.

 

Děkuji panu zpravodaji, že nás provedl procedurou.

K hlasování je nyní přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Pro stenozáznam - u hlasování číslo 6, to byla procedura, hlasoval jsem pro, nedařilo se mi přihlásit k hlasovacímu zařízení. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Navrhuji - i po projednání se zástupci koalice - navrhuji přerušení této schůze až do projednání v grémiu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, toto je tedy procedurální návrh. Vzhledem k tomu, že vnímám, že na tom je shoda, tak tedy můžeme přerušit tuto schůzi do projednání v grémiu, není-li námitka proti tomuto postupu. Jelikož námitka není, přerušuji tuto schůzi a připomínám, že se zde sejdeme ve středu 20. července v 9 hodin, kdy budeme pokračovat v přerušené 29. schůzi. Přeji klidný večer.

 

(Schůze přerušena v 17.08 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP