(16.50 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

A co se týká té druhé otázky, to znamená, my opravdu jsme čekali na ten poslední moment, jestli přece jenom nenajdeme nějakou dohodu, abychom věděli, jakou částku a v jaké výši (Předsedající: Váš čas!) nám bude schopna komise uznat (Předsedající: Váš čas!) a ten zbytek, pardon... (Předsedající: Já se omlouvám, přihlaste se prosím...) Ale cílem je opravdu podpořit ty zákazníky...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se moc omlouvám, přihlaste se, prosím, pane ministře, když tak znovu, máme totiž dalšího přihlášeného. Musím měřit všem stejně. Prosím pana poslance Juchelku, který je přihlášený na své dvě minuty. A máme samozřejmě stále ještě otevřenu obecnou rozpravu, takže tu rozpravu můžeme dále vést. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Budu velmi stručný, nebudou to ani dvě minuty. Moc děkuji za odpovědi, které jsem taky částečně obdržel z vašeho projevu. 1. října by měla tedy naskočit nějakým způsobem ta pomoc pro všechny ty občany, ty platby. Vy jste říkal ve svém úvodním projevu, cituji: "Doufám, že pomoc obdrží před koncem topné sezony." Je tam nějaký zakopaný pes v tom? Jestli tedy můžete garantovat, že od 1. října to nějak půjde, nebo rozumíte mi, protože jste mě tím trošičku vyplašil. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a předpokládám, že se pan ministr hlásí klasicky s přednostním právem bez časového omezení. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: I mně se někdy stává, že se přeřeknu, takže se za to omlouvám. Samozřejmě, platí to, co jsme řekli na začátku. V té podobě, jak je to teď představeno, v rámci těch částek, jak zazněly, to má začít platit od 1. 10. a bude to platit po tu topnou sezonu, samozřejmě s tím, že se jedná o flexibilní nástroj, který umožňuje vládě v případě potřeby reagovat dále.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě jedna faktická, a sice paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, můžete se ujmout slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jestli můžu poprosit, pane ministře, jestli byste to mohl dopovědět, protože jsme se bavili o těch možných variantách, kdyby náhodou to nevyšlo a tu notifikaci jste nedostali, jak to dostanou ti koneční zákazníci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já se omlouvám, že jsem to nestihl. Ta představa - ono je to vlastně součástí toho návrhu - je taková, že ti zákazníci dostanou přibližně stejnou částku, jako by dostali v případě, že by byli napojeni na společný kotel anebo měli svůj vlastní. Takže toto je představa, kterou máme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní se opět rozhlížím po sále a už skutečně nevnímám žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Ještě jednou se ujistím po tom předchozím, a skutečně, tedy obecnou rozpravu končím.

Požádám, zda je zájem nyní o závěrečné slovo po této rozpravě? Nevnímám zájem nyní o obecné slovo pana ministra, ani pana zpravodaje, ani teď nezazněly žádné hlasovatelné návrhy.

Takže otevírám rozpravu podrobnou a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny.

Nežli se případně někdo přihlásí do podrobné rozpravy - vnímám pana místopředsedu - tak ještě načtu došlé omluvy, a sice omlouvá se pan ministr pro legislativu Michal Šalomoun dnes od 17.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů, omlouvá se pan poslanec Michal Kučera od 15.50 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Pavla Golasowská dnes mezi 16.15 a do konce jednacího dne z pracovních důvodů a prodlužuje svou omluvu pan předseda Jakub Michálek dnes od 16.30 do 17 hodin z pracovních důvodů. Tím bychom vypořádali zatím došlé omluvy.

A já tedy mohu v rámci podrobné rozpravy předat slovo panu místopředsedovi Karlu Havlíčkovi, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji ještě jednou. Já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, sněmovní dokument číslo 1049, a jedná se o můj pozměňovací návrh k vládnímu návrhu a tak dále o podmínkách podnikání, který se týká zastropování cen. Podotýkám, možného zastropování cen. O co nám jde? Chceme zavést možnost vyhlášení stavu energetické krize, což by vyhlašoval Energetický regulační úřad, v důsledku čehož by následně MPO mohlo začít stanovovat výši cen v elektroenergetice. Neznamená, že tak učiní, je to o tom, že to může využít. Jinými slovy, je to možnost využít zastropovat ceny.

To odůvodnění je jasné. Ministerstvo průmyslu bude mít tuto možnost nově, protože nyní je regulována cena za přenos a distribuce energie, přičemž cílem pozměňovacího návrhu je umožnit rovněž regulaci ceny komodity samotné. Zavádí se tedy, jak už jsem říkal, stav energetické krize. Ten je definován v socioekonomickém ohrožení podstatné části zákazníků, a to v důsledku prudce stoupajících cen energií. Stav energetické krize by vyhlašoval Energetický regulační úřad a během tohoto stavu se neuplatní běžná regulace cen energií, ale právě Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo možnost ceny regulovat dle potřeby.

Domnívám se, že to je praktický návrh, který bude možné aplikovat podobně, jako aplikují v jiných zemích, kde už zastropovali, a jsem přesvědčen, že všechny další země se k tomu budou postupně přihlašovat rovněž, respektive že budou zastropovávat. Znovu opakuji, když ho nevyužijeme, tak se nevyužije, ale vláda bude mít tuto možnost, respektive Ministerstvo průmyslu a obchodu, ceny zastropovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za přednesení nebo přihlášení se k pozměňovacímu návrhu, a ještě se táži, zda má někdo jiný zájem vystoupit v této podrobné rozpravě? Není tomu tak, takže končím podrobnou rozpravu.

A ještě se opět pro pořádek otáži, zda je zájem o závěrečná slova? Pana ministra nevnímám zájem, ani pana zpravodaje.

Opět nemáme nyní nic hlasovatelného a já mohu ukončit druhé čtení tohoto návrhu.

Nyní jde o rozhodnutí Sněmovny, zda budeme postupovat bezprostředně, protože může následovat třetí čtení, a hlásí se o slovo pan zpravodaj, aby navrhl, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, pane premiére, kolegyně, kolegové, doporučuji, abychom pokračovali ihned, protože víceméně je to velmi jednoduché. Máme tady pět pozměňovacích návrhů, které přišly z hospodářského výboru, které můžeme dokonce dle mého soudu hlasovat en bloc, protože nebyl žádný jiný názor v hospodářském výboru, ani jsem jej nezaslechl při projednávání v obecné rozpravě zde na plénu Sněmovny. Pak máme zde návrh pana místopředsedy Havlíčka, který můžeme hlasovat také, objasnil ho úplně jasně, nic na tom není.

Pak návrh zákona jako celku a pak doprovodné usnesení, které tady dal pan kolega Feranec. Takže já si myslím, že nemusíme přerušovat, že můžeme hlasovat hned, a dokonce se domnívám, že není potřeba ani ten pozměňovací návrh, který tady navrhl pan místopředseda Havlíček, namnožit pro Sněmovnu. Pokud s tím takto budete souhlasit, navrhuji tento postup.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení jasného návrhu postupu, a pokud není rozpor - není - můžeme přistoupit ke třetímu čtení tohoto návrhu, protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém. Takže jak jsem již řekla, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona.

Očekávám, jak se samozřejmě děje, že tedy pan zpravodaj, pan poslanec Ivan Adamec, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, a já ji tímto otevírám. Je tedy zahájena rozprava ve třetím čtení, pokud je zájem? Nevnímám žádnou přihlášku, čili tímto rozpravu končím.

Opět se táži, zda je zájem o závěrečné slovo? Pane ministře, máte zájem? Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP