(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale pojďme k té migraci. Počet nelegálních vstupů nejenom do České republiky, ale i do Evropské unie se během pěti měsíců tohoto roku meziročně zvýšil o 82 %. Šlo o 86 000 vstupů. Uvedla to Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Jen v květnu byl podle předběžných dat počet nelegálních přechodů hranic více než 23 500, což je meziroční nárůst o 75 %. Tato čísla nezahrnují migranty z Ukrajiny, nebo uprchlíky z Ukrajiny. Nejvíce mezi migranty jsou lidé z arabských, muslimských a afrických zemí. Jsou to Syřané, Afghánci, Egypťané, Bangladéšané, Tunisané, Nigerijci a občané Konga. Samozřejmě už z těchto zemí vidíte, že v těch zemích není ani válka. Třeba Tunisko, Egypt a podobně, Bangladéš, a přesto tady hranice Evropské unie otevřeli dokořán. Přitom to nejsou žádní váleční uprchlíci, a to ani nehovořím o tom, že je tady porušováno mezinárodní právo, že si mají žádat o azyl v první bezpečné zemi, což je minimálně Turecko na cestě. A přesto tady vláda Petra Fialy s tím vůbec nic nedělá. Vůbec nic neděláte, to téma nezdviháte, tak k čemu je vaše předsednictví v Evropské unii? Když tam stejně nic neděláte? Vůbec žádný přínos pro občany. Kromě toho, že se tam promenádujete a stojí to 2,24 miliardy korun české občany, které bychom mohli dát třeba právě na pomoc lidem se zdražováním.

Takže já jsem to chtěl, abychom dali toto téma také, a já mám za SPD samozřejmě konstruktivní řešení a návrh, jako vždycky. My vždycky řekneme konkrétní návrh. Prostě SPD odmítá masovou imigraci a my odmítáme tu migraci z islámských a afrických zemí do Evropy a požadujeme možnost kontroly našich hranic, aby Česká republika zase začala kontrolovat hranice. To neznamená, že se budou kontrolovat čeští občané a že budou fronty, ale dneska je to bez kontroly, dneska je to jak cedník, takže je potřeba kontrolovat právě, zdali k nám nevstupují ti nelegální migranti, protože už zase vidím, jak tady někdo bude lhát někde v médiích, že Okamura chce kontrolovat české občany, fronty na hranicích. Už jsem to slyšel od lhářů z vládní pětikoalice v minulosti. Ale to není pravda. My chceme kontrolovat a zajistit kontrolu nelegálních migrantů, aby k nám nevstupovali nelegálně lidi. Aby se sem nemohli dostat i teroristi. A od ministra vnitra Víta Rakušana ani od vlády, od pana premiéra, neslyšíme vůbec nic na tato témata. No protože vy plně jedete tu politiku Evropské unie a jste servilní, tak proč byste o tom mluvili? Proto to tady musím navrhovat já za SPD. A my prostě chceme chránit naši vlast. Chceme chránit české občany a naše rodiny. Děti, přátele i majetek občanů České republiky. A nechceme my v SPD, abychom dopadli stejně jako islamizovaná západní Evropa, kde se mnohdy lidé bojí vyjít na ulici, aby je někdo nepobodal, nezavraždil nebo aby je někdo neznásilnil.

Takže toto je problém taky. A já bych byl rád, abychom to zařadili jako bod číslo 2. Vy to samozřejmě zamítnete, vy SPD oba dva body, nebo všechny body, co tady navrhujeme na změnu programu schůze, vy je samozřejmě zamítnete. Já to vím. Vaše vládní koalice je zamítne. Ale myslím, že by se toto téma mělo zdvihnout, obě dvě ta témata, protože před těmi tématy stejně neutečete. Akorát to bude čím dál horší pro Českou republiku a pro české občany a to mi prostě leží na srdci, protože já bych chtěl, abychom žili v prosperující bezpečné zemi. Takže chápu, že SPD má jiný program, jiné cíle než vaše vládní koalice, ale my prostě trváme na tom, že Česká republika, český občan, bezpečnost, prosperita a spravedlnost musí tady být na prvním místě a k tomu se chceme posunout. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. A nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych navrhl také dva body. Ono už se o nich dneska tady mluvilo, ale mně leží na srdci, protože si myslím, že jsou to body, které rozhodly i u nás v hnutí SPD o tom, že jsme se přiklonili k vyvolání nedůvěry vládě, a jsou pro nás zásadní. Samozřejmě tím prvním bodem je skandál, který se skloňuje okolo jmenování Petra Mlejnka ředitelem tajné služby a vlastně neprofesionální práce ministra vnitra pana Rakušana, který ho do této funkce jmenoval.

Paní předsedající, první bod, o kterém se já dnes tady zmíním, můžeme nazvat třeba Kauza Petra Mlejnka a ministra vnitra pana Rakušana. Všichni, si myslím, že už dnes budou vědět, o co konkrétně jde. Skandál okolo jmenování Petra Mlejnka ředitelem civilní rozvědky se dále prohlubuje. Mlejnek, to už jsme tady slyšeli dneska několikrát, je dlouhodobě napojen na mafiánské skupiny Michala Redla, a navzdory tomu ho do funkce prosadil ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN. Premiér Petr Fiala tu situaci nedokáže řešit, čímž podle našeho názoru v podstatě zavírá oči před možným kriminálním jednáním. Řešením by bylo, pokud by prezidentu republiky podal návrh na odvolání ministra vnitra Rakušana. Ale to pravděpodobně pan premiér udělat nechce, protože by ohrozil fungování celé vlády, kdyby hnutí STAN odešlo z této vlády, tak by samozřejmě ztratila většinu v poslanecké většině (sněmovně) a byl by to pro tu vládu problém. Podle mě proto zbytek vlády kryje tuto věc, kryje pana Rakušana a je jim to vlastně úplně jedno.

Premiér také navíc řekl, že prý Petr Mlejnek sehrál pozitivní roli ve vyšetřování případu rozsáhlé korupce a organizovaného zločinu Dozimetr, v němž politici hnutí STAN ve spolupráci s mafiány manipulovali v Praze mnohamilionové veřejné zakázky Dopravního podniku. Na to ale vedoucí pražského Vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová, která vyšetřování dozoruje, však prohlásila, že o této údajné Mlejnkově pozitivní roli nic neví. Je to zvláštní. Dozorující státní zástupce o tom nic neví, ale budiž.

Mě by spíš zajímalo, kdy pan Petr Mlejnek naprosto veřejně říká, že chodil za panem Redlem pro zakázky, že nevěděl, co je pan Redl zač. Tomu snad nemůže věřit ani malé dítě, protože když si na každém chytrém telefonu napíšete jméno pana Mlejnka, tak vám za dvě vteřiny vyjede celá historie. Tomu snad dnes nemůže věřit ani malé dítě, že pan Mlejnek nevěděl, s kým mluví. Já si myslím, že to věděl příliš dobře, protože tam chodil pro ty zakázky, jak sám říkal. Ale pan Redl žádnou firmu, které vlastní, z které by mu mohl dávat nějaké zakázky v oborech, ve kterých pan Mlejnek působil, nemá.

Takže já bych se rád v tomto bodě zeptal, jaké zakázky s panem Redlem pan Mlejnek domlouval. Jestli to byly zakázky Dopravního podniku, nebo jestli to byly zakázky jiných organizací, v kterých sedí hnutí STAN. To si myslím, že by bylo zajímavé. A já jsem přesvědčen, že to, jak tady o tom mluvíme, že už je to nedůstojné. Nedůstojné českého parlamentu, že je to nedůstojné českých tajných služeb, že prostě v těch tajných službách pracuje spousta schopných a slušných lidí, a taková diskreditace je prostě na zvednutý ukazováček, zvednutý prst, a že se o tom musí bavit i tajné služby v jiných zemích a bezpochyby u toho kroutí hlavou, co se může stát v České republice.

Premiérovy podle všeho nepravdivé výroky tak dále prohlubují už tak otřesenou důvěru veřejnosti ve vládu, spravedlnost a tajné služby a podle mého názoru, a nejenom podle mého názoru, také ohrožují bezpečnost státu. Navíc se ukazuje, že Petr Mlejnek dokonce ani nesplňuje kvalifikační požadavky. To ale víme. To sám pan ministr Rakušan říká, že pokud prověrku na přísně tajné nedostane, tak že bude z té funkce muset odejít. Ale i udělení prověrky na stupeň tajné tomuto člověku Národním bezpečnostním úřadem v minulosti budí vážné pochybnosti, protože zpravodajské služby komplexní bezpečnostní šetření k Mlejnkovým kontaktům z prostředí byznysu, kde působil posledních 12 let, anebo styku s kriminálním prostředím neprovedly. Teď se navíc v médiích objevily informace, že se šéf rozvědky Mlejnek osobně zná s bývalým detektivem Luďkem Vokálem, který byl odsouzený za korupci a vynášení informací od policie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP