(12.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já opravdu nevím. Proto se na to vlastně i ptám a ptám se na to tady na fóru a ptát se na to budu. Zůstává mi tam opravdu takový stín podezření. Tím, že vlastně NCOZ by se takto oslabil, tak možná - opět se ptám - možná tam byla jakási snaha zastavit kauzu Dozimetr, ten obrovský korupční skandál Starostů a nezávislých, kdy vlastně sám NCOZ říká, že se jedná o prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater policie. Nejde to zastavit. Prostě NCOZ to měl rozpracováno od roku 2019, 2020, jak nyní se objevuje, a zase na to navazuje ÚZSI a vlastně pan Mlejnek a na to navazuje ten svědek, který dneska podal nějaké čestné prohlášení, kdy pan současný šéf ÚZSI ho dva nebo tři roky nějakým způsobem připravoval na to, aby šel na policii oznámit něco. Dva nebo tři roky, to je také takové zvláštní.

A ta situace vlastně mi zapadá do takového toho kolečka. Pan Švejdar odchází v půlce svého funkčního období, nevyjadřuje se. Včera na bezpečnostním výboru jsme od pana ministra vnitra slyšeli informaci o tom, že na schůzce, kdy byl ještě pouze nominantem na pozici ministra vnitra, jasně panu Švejdarovi řekl, že s ním dál nepočítá, že to není jenom jeho názor, ale že to je názor i pana budoucího premiéra pana Fialy, takže pan Švejdar pochopil, že vlastně se s ním nepočítá po 35 letech. Tento člověk, který strávil v policejním sboru 35 let a požíval autority policejního sboru, je dneska osoba samostatně výdělečně činná, někde kácí dřevo v lese. Takhle jsme se postarali jako stát o tohoto funkcionáře, o tohoto člověka, který prostě 35 let dal tomuto státu. Pan Švejdar odešel, nechtěl si dělat pravděpodobně problémy. Zjistil, že prostě nemá šanci to vyhrát proti stávajícímu panu ministrovi, a potažmo, jestliže to bylo ještě posvěceno panem premiérem, nechtěl přijít o výsluhový příspěvek, logicky nechtěl, aby se na něj případně ještě navalily nějaké problémy, a mlčel. Mlčel až do tuším předvčerejška, kdy poskytl první vyjádření novinářům, kdy na přímou otázku, co tehdejší nominant na pozici ministra vnitra pan Rakušan mu řekl, co tam proběhlo, tak řekl ano, pan Rakušan mi řekl, že se mnou nepočítá a nepočítá ani s tehdejším šéfem ÚZSI, s panem Šimandlem. Toto jasně zaznělo. Včera pan ministr vnitra nám řekl, že to není pravda. Takže máme tady tvrzení proti tvrzení. Já nevidím důvod, proč dneska pan Švejdar by si něco takového vymýšlel. Je v civilu, oproštěn od všech starostí, prostě osoba samostatně výdělečně činná, někde pracuje s dřevem, tak já v tom kontextu všech těch věcí spíše věřím jemu než panu ministrovi vnitra Rakušanovi, který neustále mění podle toho, jaká je situace, jak investigativní novináři, případně jak pan Kroupa odtajňuje nějaké svoje další zdroje. Neříkám, že to je dobře. Neříkám, že je dobře, že jsou z NCOZ vynášeny informace, že utíkají spisy a podobně. Ptám se opět, není to jenom zoufalá snaha možná vyšetřovatelů NCOZ, aby prostě upozornili na některé věci, když je vidno, že je jakási snaha tyto věci zametat pod koberec?

Další věc, kterou bych chtěl říci, že se mi trošičku nelíbí v kontextu vlastně té dnešní vyhrocené doby. Máme tady kauzu Dozimetr. Máme tady pana Redla, který vlastně nějakým pofidérním způsobem se stal osobou nesvéprávnou, osobou, která jenom díky tomu se vyhnula nástupu výkonu trestu, osobou, která byla spojována s panem Krejčířem. Velká aféra, která se neustále táhne, a prostě je to velká kaňka. Pan Redl přezdívaný Myšák, pan náměstek v Praze Hlubuček přezdívaný Slepičák, pan Dovhomilja, abych to řekl správně, přezdívaný Gucci a další osoby, které jsou navázány vlastně v této obrovské korupční kauze hnutí STAN, největším korupčním skandálu za poslední období, který se vůbec objevil. Je to obrovská ostuda, je to obrovská ostuda hnutí STAN a já opravdu nechápu, co je divného na tom, že my jako opozice jednoznačně voláme po tom, a neříkáme to jenom my, říkají to i novináři, říká to i veřejnost - pane ministře vnitra Rakušane, předsedo STANu, předsedo strany, která je jaksi opravdu dotčena tímto korupčním skandálem, odstupte z pozice ministra vnitra, přijměte třeba jiný resort, resort, který by vám pravděpodobně více slušel, byl jste učitel, vezměte si resort Ministerstva školství. Z principu prostě jste člověk, který má pod sebou policii, který nějakým způsobem - prostě ta policie, policejní prezident podléhá ministrovi vnitra, a než se tyto věci vyřeší, zatím ctíme presumpci neviny, nemůžete dál zastávat resort Ministerstva vnitra. Já opravdu nerozumím tomu, proč současný pan premiér tak lpí na tom, aby pan Rakušan byl ministr vnitra. Já to tedy asi vím, protože 33 mandátů Starostů a nezávislých v této vládě je 33 mandátů a bez těchto 33 mandátů by tato vláda pravděpodobně už dovládla. To je možná to hlavní, co udržuje pana ministra vnitra Rakušana v rámci jeho všech přešlapů, které zatím učinil za pouhých osm měsíců, kdy je ministrem vnitra, u moci.

Pan ministr vnitra Rakušan se připravoval na pozici ministra vnitra, byl v předchozím volebním období členem bezpečnostního výboru. Člověk by si řekl z podstaty, že tedy bude na ten resort připraven. V jeho některých mediálních vystoupeních zaznívalo, že nebyl připraven, nečekal, že bude ten resort tak těžký, že bude bojovat na několika frontách, že bude probíhat deagrofertizace Ministerstva vnitra, deagrofertizace dalších organizací podléhajících pod Ministerstvo vnitra od těch zlých lidí, Babišových lidí, kteří jsou tam nasosáni a navázáni za těch osm let. Prosím vás, takovéto výroky od ministra vnitra, nepodložené, jenom takové výkřiky mediální, to je jako co, se ptám? Co je prosím vás to, že ministr vnitra si vyskočí na střechu kachlíkárny na Letné a ukazuje prstíkem, Andreji, je čas, a ukazuje do kalendáře? To je důstojno ministrovi vnitra? To je nějaké vyhrožování opozicí? To je jako co, prosím vás?

Včera na bezpečnostním výboru, kdy docházelo v uvozovkách ke grilování pana ministra vnitra, kdy jsme se dotazovali na celou řadu věcí, které i já jsem tady zmínil, tak pan ministr vnitra nevydržel chviličku, je to celé streamované na Seznamu.cz, a nazval našeho předsedu hnutí chemickým Alím. Říkal, ten váš chemický Alí mi tady nebude něco říkat, že já jsem hlavou organizovaného zločinu. Prosím vás, to bylo myšleno jak? Pokud já vím, tak chemický Alí byl jeden z generálů za Saddáma Husajna, který zplynoval Kurdy. To chcete říct, pane ministře vnitra, prostřednictvím pana předsedajícího, že naše hnutí či náš pan premiér má někde připraveny nějaké chemické zbraně a chce někoho zplynovat nebo podobně, když už tedy takhle...? Co to bylo, prosím vás, včera vůbec za výrok? Já se až divím, že náš pan předseda nepožaduje za tento výrok, který včera zazněl, omluvu.

A takto bych mohl pokračovat. Prostě, když to znova zopakuji: výměna policejního prezidenta, reorganizace NCOZ, vznik TEKu, obrovská rozběhlá kauza Dozimetr, výměna šéfa ÚZSI. Všechno za osm měsíců. Přitom tady máme uprchlickou krizi, máme tady válku mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Myslím si, že bezpečnostní složky mají co dělat, a ne takovýmto způsobem provádět nějakou destabilizaci a prostě takovéto obrovské a urychlené výměny. My jsme se i ptali pana ministra, co bylo důvodem, proč musel pan Šimandl tak rychle opustit ÚZSI a proč tak rychle musel být pan Mlejnek jmenován, když má jenom prověrku na tajné a měl by mít prověrku na přísně tajné. Opravdu to nemohlo počkat do ukončení té prověrky? Opravdu se muselo stát, že pan Mlejnek, který jinak vypadá, že je člověk schopný, který má prostě za sebou nějakou historii ve Vojenském zpravodajství, člověk, který může být i slušný a myslí to s Českou republikou správně, se musel takto odkrýt včetně své manželky a musel vlastně takto být jakoby ukázán jako šéf nejtajnější tajné služby, což je naše rozvědka? Je to prostě všechno špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP