(13.00 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Pak tady máme další věc, která bych řekla, no tak to není důležité, je to nesmírně důležité prosím, a to jsou dětské úrazy. Musíme říci, že dětské úrazy přes všechna preventivní opatření se nám bohužel nedaří nějakým způsobem zásadně eliminovat, zejména v době prázdnin. Kolegové, kteří dělají dětskou traumatologii, by nám tady mohli říkat velmi tristní případy. Takže je tedy opravdu velký nárůst případů v tom druhém, třetím čtvrtletí, nejčastější je věk deset až patnáct roků. Každoročně se zraní téměř pětina dětí v tomto věku. Jenom abyste měli představu, a vzala jsem pojišťovnu malou, aby to nebyla Všeobecná zdravotní pojišťovna, tak Česká průmyslová pojišťovna před covidovou dobou platila zhruba 105 milionů korun za dětské úrazy, což samozřejmě si nikdo nepřejeme. Ty děti menší, pod deset let, většinou je to v domácnosti, kde samozřejmě může být nějaké popálení či opaření. V každém případě si je třeba uvědomit, že i tyto úrazy, a doufáme, že nejsou to ty fatální, to doufám, že je opravdu výjimka, jsou důležité.

A já jenom upozorňuji na to, že jestliže... a velmi apeluji na celou vládu, protože už jsem poučena, že rozhoduje jako celek, nebudu jmenovat žádného pana ministra ani paní ministryni, bych velmi chtěla apelovat, aby opravdu zvážila velmi nelehkou, nejednoduchou situaci našich zdravotnických zařízení, která primárně mají poskytovat vrcholnou zdravotní péči. Jsme šťastni, že jsme v této republice, protože tady je solidární zdravotní péče, to znamená, že opravdu lidé dostávají péči, jakou potřebují, ale my na ni musíme mít. A víte velmi dobře, že žádný dodavatel energie, ať je makový, či takový, nebude sanovat žádné zdravotnické zařízení, ať už je velké, či malé, faktura se bude muset zaplatit.

Byla bych velmi nerada, abychom po Novém roce zjistili, že páteřní nemocnice našeho zdravotního systému nejsou schopny zaplatit své závazky. Znamená to dluhy - právně se do toho vůbec nebudu pouštět, protože to bude jistě složitější situace a kolegové právníci by věděli, jaká tam jsou úskalí. Ale my nebudeme mít na léčbu, protože nebudeme schopni nakoupit léky. Nebudeme schopni nakoupit pomůcky, nebudeme schopni poskytnout péči, na kterou jsou naši občané zvyklí. Proto si dovoluji jako další bod, nový, navrhnout Dostupnost energií a dopad na zdravotně-sociální problematiku v České republice. Prosím jako bod číslo 4. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní poslankyně, vzhledem k tomu, že předchozí bod jste navrhla jako bod číslo 4, v tom případě bych navrhoval, aby byl jako číslo 5, protože jestliže by ten bod předchozí, co jste načetla, byl jako bod čtvrtý, tak -

 

Poslankyně Věra Adámková: Navrhovala jsem předchozí bod, ty transplantační zákony, jako bod číslo 3.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, v tom případě tento bod jako číslo 4. (Poslankyně Adámková: Ano, děkuji.) Dobře. Děkuji.

Nyní přečtu omluvy. Dne 26. 8. 2022 se mezi 16.00 a 23.51 z důvodu nemoci omlouvá pan poslanec Milan Feranec a dále pan poslanec Ivan Adamec a pan poslanec Petr Bendl se omlouvá z 34. schůze z pracovních důvodů.

Nyní budeme postupovat v dalších přihláškách. Jako další vystoupí pan poslanec David Pražák, který zde má dvě přihlášky, a potom pan poslanec Josef Bělica. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Paní ministryně, pane ministře. Já bych měl dva body. U toho prvního se trošku odchýlím od toho, co tady celé dopoledne padalo, i když se o tom samozřejmě zmíním taky. První bod bych nazval Informace ministryně životního prostředí - ačkoliv ji tady nevidím, třeba se tady objeví během dne - Informace ministryně životního prostředí ohledně hnědouhelného dolu Turów.

Proč to tady otevírám a chci, abychom si to zopakovali, a chtěl bych ty informace tady slyšet? V únoru tohoto roku vlastně plnila mediální prostor informace, že spor České republiky a Polska je u konce a že je uzavřena dohoda s polskou stranou. Celý ten problém s tím hnědouhelným dolem vlastně vygradoval na žalobu u Soudního dvora v Bruselu. Po loňských podzimních volbách nová vláda uzavřela v únoru dohodu s polskou stranou a vůbec jim nevadilo, že se ten důl rozšiřuje k české hranici, že minulá vláda dávala připomínky, Liberecký kraj dával připomínky k tomu v průběhu schvalování. Zároveň nám ubývá voda v oblasti Hrádecka a vesnic v příhraničí. Je třeba si připomenout, že jsme celou tu dohodu kritizovali, a to z jednoho prostého důvodu: šlo o vypověditelnost té smlouvy, která za nás je příliš krátká na to, aby důl nutila k nějakým opravdu funkčním řešením. Zpochybňovali jsme i funkci podzemní bariéry proti úniku vody z našeho území, protože vlastně nikdo pořádně neřekl, zda bariéra bude bránit odtoku naší vody, anebo jde o to, že se jim do dolu cpe jiná a dělá jim to problémy při těžbě. Zapomeňte na to, že polskou stranu zajímá naše voda. Zpochybnil to i velvyslanec Jasiński, kterého Poláci za jeho názor raději odvolali.

Chtěli jsme mimořádnou schůzi, kterou jste nám vy jako vládní koalice nepodpořili, a neschválili jste nám program. To byl únor. Teď jsme v srpnu. Hlavním argumentem dohody byla právě údajná funkčnost realizované stěny, kterou budou Poláci dělat, a na té se najednou neshodly dopředu ani Česká geologická služba s Výzkumným ústavem vodohospodářským.

Teď jsme se dočetli, že byla v červnu, nebo začátkem července a v červnu, bariéra hotová. A když budu citovat Ministerstvo životního prostředí, tak prokazatelný nárůst hladin v hlubších kolektorech zatěsněných v dole Turów zatím Česká republika ve svých monitorovacích vrtech nepozoruje. Asi máte všichni rádi film Pelíšky a tu památnou větu: Kde soudruzi z NDR udělali chybu? Já se ptám to samé: Kde udělali Poláci chybu v té realizované stěně, že vlastně - sice se to bude samozřejmě ještě další měsíce sledovat, ale zatím se nic neděje - neprokazuje žádnou funkčnost? V posledních týdnech jsme se dozvěděli, že vlastně ani finanční kompenzace se nepovedla, protože chybí 700 milionů korun, neboť studie Severočeské vodárenské společnosti pochází z roku 2015 a od té doby se mnohé změnilo. Opět musím připomenout, že v orgánech těchto společností sedí zástupci ze stran a hnutí současné koalice.

Sice se některé projekty připravují a vypadá to, že když už bude vodovod přiveden do obce, tak k těm koncovým uživatelům nikoliv. A jsem zvědav, jak a z čeho budou ty obce a samosprávy financovat ty koncovky, protože to vypadá, že kvůli nefunkčnosti vlády a katastrofě s cenou energií nebudou mít finance na žádné jiné investice. Ono totiž dneska už to není o tom, že nás může čekat problém s cenami energií a vůbec s fungováním samospráv a krajů. Já jsem ze Semil a můžu vám říct, že i v našem krásném městě jsme teď řešili aktuálně cenu energií. Ten průšvih prostě bude, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, a je úplně jedno, kdo bude po volbách v jakémkoli vedení obcí. Třeba u nás je rozpočet nastaven tak, že 20 milionů korun na energie je současnost, ale pokud v těch cenách, jaké teď jsou, to bude 100 milionů korun, tak prostě ty obce a kraje neudělají v investicích a v rozvoji vůbec nic.

Aby toho nebylo málo, tak se dočtete, když porovnáte vodu pramenící v Jizerských horách, tak po průtoku Turówem se z povrchové říčky, v tomto případě Olešky, stává jedovatá stoka. V podmínkách je i nadzemní val, který má bránit hluku a prachu, ale z vyjádření posledních dní to zpochybňují i zástupci samospráv. A to jsou zástupci samospráv, kteří jsou ze současných vládních stran, takže opět nemůže nikdo říct, že by to byl náš výmysl. A spíš než o zdraví v tomto opatření jde o optický počin. Sice díky valu nebude tolik vidět z okolí Uhelné, což je ta osada, hnědouhelný důl, ale bez účinku na již zmíněný hluk a prach. Přitom Turów je údajně sedmá nejjedovatější elektrárna v Evropské unii.***




Přihlásit/registrovat se do ISP