(14.10 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

My jsme z úst koaličních politiků, pětikoalice, slyšeli knížecí rady české veřejnosti. Říkáte jim, kolegové a kolegyně, paní předsedkyně Sněmovny jim radí, aby si vzali svetr, říkáte lidem, že 25 stupňů není žádné lidské právo, aby měli 25 stupňů v bytě, říkáte, že se bude topit na 18 stupňů, a vyvolali jste ve společnosti chaos, strach, zejména u společnosti starších lidí, seniorů, pro které je dost komplikované snášet a žít v takovýchto teplotách. Vám to vůbec nevadí. Vy se vymlouváte neustále na tu válku a děláte, jako byste předtím nebyli schopni jednat o tom, že Evropa energetickou krizi vyvolala svým šílenstvím kolem Green Dealu, že to je ideologická záležitost, že jsou to emisní povolenky, které zatěžují firmy v Evropě, a z těch emisních povolenek žijí různé měnové fondy a důchodové fondy třeba i za mořem.

Tak já si myslím, že když radíme, a zejména tedy členové pětikoalice když radíte lidem, aby si vzali svetr, aby netopili, že co stupeň, to se nám bude líp válčit, přátelé, když jim radíte takhle, tak pojďme jít příkladem v této Sněmovně. A já navrhuji usnesení, že Poslanecká sněmovna České republiky pověřuje předsedkyni Sněmovny, aby přijala taková opatření, která zajistí, že žádný prostor Poslanecké sněmovny nebude vytápěn na teploty vyšší než je 17 stupňů. Vezměte si dva svetry, když lidem radíte, aby si vzali svetr. Tak si vy, my vezměme dva svetry, aby ti důchodci prostě měli ten příklad. To je jeden bod. A můžeme ho dát třeba na konec všech těch bodů, jako poslední.

Na předposlední bod navrhuji další bod. On se týká trochu toho desatera. To je taková morální kodifikace, morální kodifikace, na níž jsme vybudovali jeden z nejúspěšnějších regionů, Evropu. Víte, nepozastavit se nad smrtí člověka, nad smrtí civilního člověka, ironicky mu tu smrt přát, je nemorální. A já si nemyslím, že by členové české vlády se měli takto vyjadřovat. Nemorálně. Mluvčí Bílého domu k smrti té ruské občanky Duginové řekl, že tu smrt, která byla způsobena teroristickým útokem, je potřeba vyšetřit a viníka potrestat. Papež řekl, že mu je líto nevinných obětí. V OSN se nenašel jediný stát, který by říkal kiš, kiš, nám se to líbí. My máme ministryni české vlády, která vyjádřila uspokojení nad tím svými slovy. A já se domnívám, že bychom k tomu neměli mlčet. Víte, v tom desateru je - co nechceš, aby se stalo tobě, nepřej druhým. Já to paní ministryni nepřeju. Nikomu. Mně se nelíbí žádná válka a žádný terorismus. Žádná smrt. Jestli vojáci bojují, i jejich smrt je těžká pro rodiny, pro rodiče. A aby ministr naší vlády se uspokojoval nad tím, že někdo někde byl zabit teroristickým útokem, je nedůstojné.

Domnívám se, že tedy Poslanecká sněmovna České republiky by se měla distancovat od výroků souvisejících se smrtí Darji Alexandry (Alexandrovny?) Duginové, tak jak to uveřejnila na sociálních sítích ministryně obrany České republiky, paní Jana Černochová. A to by mělo být usnesení toho předposledního bodu, nebo toho mého druhého bodu, který bych navrhoval jako předposlední bod tohoto jednání. To je všechno, děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Rozumím tomu, že první bod Energetické úspory v rámci provozu Poslanecké sněmovny jako poslední bod a stanovisko PSP k terorismu jako předposlední bod. Dobrá. Děkuji a k mikrofonu pozvu paní poslankyni Knechtovou. Připraví se pan poslanec Kobza.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, navrhuji zařadit nový bod této schůze s názvem Příspěvek obcím na platby energií, a to jako druhý bod této schůze.

Tato vláda vítězně po půl roce představila takzvaný úsporný tarif. Nejenže je to plivnutí do vody, ale vláda se úplně vykašlala na firmy. Díky cenám energií a nepodpoře od státu jsou naše firmy na evropském trhu zcela nekonkurenceschopné. Vláda samozřejmě opomněla nejen firmy, ale také obce. Jak má obec s již tak napjatým rozpočtem řešit ceny energií? Představitelé obcí jsou opravdu zoufalí a svetrem navíc tu situaci opravdu nevyřešíme. Vždyť například vysoké školy uvažují o výuce na dálku, protože vytápění prostě nezaplatí. I hejtmani dnes vyzývají vládu k regulaci trhu. Mimochodem, regulaci trhu jsme navrhovali my jako opozice už na začátku tohoto roku.

Dovolím si citovat z každodenní práce našich starostů obcí. Dotaz: Dobrý den, rád bych vás oslovil s prosbou o nabídky cen na příští rok pro elektřinu a plyn dle našich loňských nabídek pro obec, úřad, základní školu, mateřskou školu a zušku. A běžná odpověď manažera prodeje zní: V současné době jsou cenové nabídky z trhu pozastaveny do odvolání, tudíž vám nemohu připravit požadované ocenění. Cena na trhu se neustále mění. Včerejší ceny elektrické energie atakovaly cenu 17 800 korun za megawatthodinu bez DPH a zemního plynu 7 800 korun za megawatthodinu bez DPH. V případě, že nespěcháte na uzavření smlouvy, můžete mě opět zkusit kontaktovat v průběhu září. Ovšem cenové nabídky na případnou výjimku mají platnost pouze hodinu. Aktuální ceny mi chodí po 11.45 a akceptace je nutná do hodiny. Bohužel, delší platnost není možná. - A přijde vám nabídka, která je šestnáctkrát vyšší, než co obec platila v roce 2021.

Za třicet let fungování měst nastala poprvé v červnu 2022 situace, kdy zastupitelstvo před koncem funkčního období muselo najít ve schváleném rozpočtu finance na zvýšení provozních příspěvků na rok 2022 příspěvkovým organizacím města. Důvodem je zvýšení cen energií v letošním roce nad rámec schválených rozpočtů. Pro ilustraci jsem pro vás vybrala konkrétní čísla, která jsou výstupem jednání jednoho zastupitelstva, platná od 1. července 2022. Zvýšení provozního příspěvku pro jednu základní školu je o 532 000 korun a v celkové částce bude činit na rok 2022 provozní příspěvek 5 532 000 korun. Zvýšení provozního příspěvku pro druhou základní školu je o 784 000 korun, v celkové částce bude činit na rok 2022 provozní příspěvek 4 484 000 korun. Zvýšení provozního příspěvku pro jednu mateřskou školu činí 111 000 korun, v celkové částce pak činí náklady na rok 2022 pro provozní příspěvek 1 711 000 korun. Zvýšení provozního příspěvku pro druhou mateřskou školu je o 92 000, v celkové částce potom bude provozní příspěvek na rok 2022 1 542 000 korun. Zvýšení provozního příspěvku pro středisko volného času je o 143 000 korun, v celkové částce pak bude činit na rok 2022 provozní příspěvek 2 643 000 korun. Dále následuje zvýšení provozního příspěvku pro městské kulturní středisko, budovy úřadu, knihovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP