(16.30 hodin)
(pokračuje Petr Sadovský)

A jak to dělají u sousedů v Německu? Snížené DPH na plyn, plošná sociální podpora, cílená sociální podpora, snížené platby na OZE, měsíční jízdné v přepočtu za 220 korun, masivní podpora průmyslu, podpora technologických firem, příspěvek na PHM. No a u nás? Vysíláme signály. Na rozdíl od nás napříč EU činí opatření pro zmírnění dopadů. A výsledek u nás? Přes kupní sílu máme pátou nejvyšší cenu plynu pro spotřebitele v Evropské unii. A v elektřině? Tam už vedeme. Pamatujete si, když se dostavoval Temelín za peníze z našich daní, že se slibovalo, že budeme mít nejlevnější elektřinu? A tak je to asi se vším. Dnes už asi nikdo nepočítá s tím, že by vláda jela na plný plyn. Ale prosím, vládo, zařaďte aspoň jedničku a rozjeďte se.

Proto bych navrhoval zařazení nového bodu jako prvního bodu, který se bude jmenovat Konkrétní pomoc občanům a snížení DPH u základních potravin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi navrhnout zařazení jednoho bodu na program dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Je to bod, který byl v posledních dnech předmětem mnoha diskusí jak mezi občany po celé zemi a na sociálních sítích, tak samozřejmě i mezi poslanci jednotlivých stran, a byl k tomu i sepsán nespočet článků v médiích. Bod, který navrhuji na program jednání, se jmenuje Nedostatečná reakce vlády na prohlubování energetické krize a z toho vyplývající ohrožení domácností, průmyslu, zdravotnictví a chodu státu samotného.

Toto téma rezonuje společností silněji, než by si mohla řada z vás pomyslet. Obzvláště nyní, kdy ceny energií na burze překonávají ta nejhorší očekávání i do té doby zdrženlivých odborníků, a jsem přesvědčen, že i většiny z vás. Byl jsem v posledních dnech osloven mnoha lidmi s dotazem na to, jak je možné, že vláda reaguje tak pomalu a nedostatečně. Proto bych chtěl využít této příležitosti a toto téma zde na půdě Sněmovny projednat. Stav, který je již v tuto chvíli zcela neudržitelný, má přímý vliv i na nosné téma dnešní schůze, kterým je zdravotnictví. Nejsou to jen domácnosti a průmyslové firmy, které se s tím obrovským nárůstem potýkají či se to na ně teprve valí s končící fixací. Jsou to přece i ordinace lékařů, polikliniky, ambulance, laboratoře a samotné nemocnice jako celek. My jako hnutí vám již od začátku krize navrhujeme razantní a účinná opatření, která ale celou dobu ignorujete, a snažíte se přicházet s návrhy energetických tarifů, které však ve skutečnosti moc nepomohou.

Bod, který navrhuji na program jednání, se tedy jmenuje Nedostatečná reakce vlády na prohlubování energetické krize a z toho vyplývající ohrožení domácností, průmyslu, zdravotnictví a chodu státu samotného. Tento bod navrhuji zařadit jako první bod na pořad schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, zbývající kolegyně a kolegové převážně z opozice, já mám takový zvláštní název, který se úplně vymyká dnešním tématům navrhovaným do pořadu jednání. Jmenuje se Nedostatky v řízení schůzí Poslanecké sněmovny. Já bych to uvedla tak, že jsem se v letošním roce po jednom incidentu, který následně popíši, zeptala předsedkyně Poslanecké sněmovny, jaká jsou pravidla pro vstup do tohoto jednacího sálu. Byla jsem odkázána na to, abych se zeptala organizačního odboru. Tak jsem se zeptala. Tak jsem se dozvěděla výčet, kdo může, nemůže, dovolím si to celé přečíst, abych na to lépe mohla navázat.

Výčet osob, které jsou oprávněny se účastnit schůze Sněmovny, případně které mají přístup do jednacího sálu, je uveden v § 52 odstavce 2, 3 a 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Podle nich se schůze Sněmovny kromě poslanců mohou účastnit: prezident republiky, členové vlády a jiné osoby, které se mohou schůze Sněmovny zúčastnit ze zákona, například v některých případech prezident Nejvyššího kontrolního úřadu nebo veřejný ochránce práv. Dále je to vedoucí Kanceláře Sněmovny a jím určení zaměstnanci kanceláře (evidenci karet povolujících vstup do jednacího sálu vede organizační odbor). Jedná se zejména o služby v předsálí (pracovnice sekretariátu, výborů Sněmovny a odboru Kanceláře Sněmovny), pracovníky organizačního odboru, legislativního odboru a odboru informatiky, kteří zajišťují jednání Sněmovny. Schůze Sněmovny se mohou účastnit také další osoby, pokud s tím Sněmovna vysloví souhlas. Těm může být i uděleno slovo. Osoby neuvedené výše mají do jednacího sálu přístup pouze na základě výslovného svolení předsedkyně Sněmovny, například ochranná služba Policie ČR doprovázející prezidenta republiky. - Takže vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Mgr. Martin Plíšek mi tedy odpověděl, tak jsem se dozvěděla, kdo smí tady do tohoto sálu.

Teď vám řeknu, proč jsem takovýto dotaz vůbec vznesla. 15. 6. bylo velmi zajímavé jednání Sněmovny. Měli jsme videohovor s prezidentem jiného státu, s prezidentem Ukrajiny. Vážené dámy a pánové, v rámci tohoto videohovoru jsem seděla na svém místě, všichni byli přítomni, byli to klasicky zaměstnanci, kteří tu mají být, a poskakovala tam dívčina v zelených šatičkách, která neustále točila a fotila. Já jsem si říkala, proč mě ruší, když poslouchám projev? A neustávalo to. Sice po nějaké době odešla, ale fakt to bylo velmi rušící, zvláště při projevu prezidenta jiného státu a samozřejmě našich ústavních činitelů včetně paní předsedkyně Sněmovny. Tak jsem se počala pídit, kdo to byl. Prosím vás, občanku jsem nechtěla. Je možné, nevím, zda je to pravda, že to byla snad asistentka paní předsedkyně Pekarové. Nicméně v tu dobu, kdy k nám mluvil a kdy jsme měli videohovor s panem prezidentem Ukrajiny, řídila Sněmovnu paní předsedkyně Sněmovny. Já se ptám, proč nevykázala tuto osobu, která nás rušila, z jednání? Tady nesmí ani policisté, pokud není nějaký incident, pokud tu není bývalý kolega Volný a netrhá z pultíku mikrofony, ale najednou vám někdo narušuje jednání tím, že všichni jsou napjati a čekají, co se bude dít, čekali jsme všichni, bylo to přece jenom státnické, bylo to mezi dvěma státy, a vám tam někdo pobíhá a furt ruší. Je pravda, že nebyli rušeni koaliční poslanci, byli jsme rušeni pouze my. Nicméně pochybení, a to si myslím výrazné pochybení, paní předsedkyně Pekarové vidím v tom, že dotyčnou osobu nevykázala. Dneska ráno při jednání - samozřejmě bývá tady hluk ve Sněmovně - správně oslovila všechny koaliční, opoziční, abychom se ztišili, aby člověk mluvící na mikrofon byl slyšet. Proč tak neučinila v době, kdy jsme měli videohovor s prezidentem Ukrajiny, opravdu nevím.

Vážené dámy, vážení pánové, to je ten důvod, proč žádám o zařazení bodu, který se nazývá Nedostatky v řízení schůzí Poslanecké sněmovny. Já bych chtěla jenom doplnit, že tady máme všichni plná ústa podpory, ale nedokážeme zachovat důstojnost v tomto jednacím sále, a to si myslím, že je velmi špatné a zcela nevhodné.

Teď je možná trochu vtipný okamžik. Když jsem psala přihlášku, tak jsem napsala, že navrhuji pevné zařazení bodu na dnešní den v 11 hodin. To asi nestihneme. Takže vzhledem k tomu, že koalice prosadila, že je jednacím dnem i sobota, tak se domnívám, že je nasnadě zařadit tento bod na 11 hodin zítřejšího dne, v sobotu, dopoledne prosím. Nemyslím večer. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP