(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenávám si. Bod jste navrhla zařadit na zítra, tedy v sobotu, na 11. hodinu, napevno. Děkuji.

Nyní vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se pan poslanec Karel Rais. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc vám děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, každý z nás dostává pravděpodobně celou řadu mailů, které se týkají toho úsporného energetického tarifu. Každý z nás dostává celou řadu mailů od občanů, jakým způsobem má do budoucna řešit cenu energií. A já za všechny přečtu jeden, který mi dorazil do mé mailové schránky, možná taktéž vám.

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, zda se bude na nás vztahovat úsporný tarif. Jsme obyčejná pětičlenná domácnost z Prahy a v rámci ochrany životního prostředí využíváme k dopravě po městě vedle MHD už několik let jeden starší elektromobil. Máme proto tarif D27d, ovšem vedle elektřiny topíme, ohříváme vodu i vaříme na plynu. V některých vyjádřeních se tarif zmiňuje, v jiných zase ne. Tak moc prosím o upřesnění. Pokud bychom nezískali podporu od státu, mohli bychom mít existenční problémy, protože od loňského podzimu se zálohy na energie zvedly na trojnásobek a stále rostou. Proto doufám, že ta možnost pro nás bude existovat. A pokud ne, věřím, že se postaráte o to, abyste s tím něco udělali. Nemůžeme být přece trestáni za to, že nám záleží na životním prostředí. Jsme běžní občané, celý život poctivě pracujeme, platíme daně a dbáme na dobrou výchovu, slušnost a kvalitní vzdělání našich dětí coby budoucí generaci. Měnit tarif na jiný je pro nás rovněž nerentabilní, jelikož bychom zase měli o dost vyšší náklady na elektřinu díky nabíjení auta. A na výměnu auta za jiné, jezdící na benzin či naftu, nemáme peníze. Velice děkuji za odpověď a mám víru v to, že za nás budete bojovat. Předem moc děkujeme.

Tady na tomto mailu je úplně jasné, když se podíváme právě na komunikaci této vlády. Mám jich celou řadu. Jsou důkazem nejen pro občany zmatené pomocí této vlády, ale hlavně tristní komunikace, kde se občané dovídají matoucí informace, které jdou mnohdy proti sobě. Z celé řady těchto výroků jsem tedy vybral tři, a to jsem nezahrnul různá protichůdná ani skandální vyjádření v kauze Mlejnek, Dozimetr a tak dále, které se týkají Starostů a nezávislých a jejich aféry.

Vláda říká, že bude komunikovat jasně a cíleně, že bude říkat občanům pouze to, na čem se jasně domluví, aby nemusela svou komunikaci měnit. Takže si začněme například tím prvním příkladem - pětitisícový jednorázový příspěvek na dítě. Ve středu po zasedání vlády vystoupí vláda na tiskové konferenci, pan ministr Jurečka tam řekne, že dá pětitisícový jednorázový příspěvek všem občanům, kteří mají milion hrubého, všichni se zeptají ještě: opravdu hrubého, není to třeba čistého? Ne, my jsme se dohodli, že to je hrubého, byl to perfektní momentální nápad na dnešním jednání vlády proto, aby uběhl čtvrtek, pátek, sobota a potom v sobotu pan ministra Stanjura, ministr financí, dementoval tady slova pana ministra Jurečky, který se poté za ně omluvil, protože si všichni během těch dvou dnů spočítali, že by to byl balík. Takže zúžili samozřejmě ten pětitisícový příspěvek na milion čistého.

Příspěvek na bydlení. Takže tady máme poslední samozřejmě kauzu. Pan premiér Fiala vystoupí na tiskové konferenci, kde řekne, že bude platit všem nad 30 %, respektive v Praze 35 % nákladů na bydlení, na sociálních sítích se strhne lavina všech těch, kteří si chtějí kupovat domy na Hanspaulce, na Vinohradech, u nás třeba v centru Ostravy, nebo vidím kolegu tady ve Frenštátě pod Radhoštěm, a že jim budou platit navíc samozřejmě, když si ho třeba pronajmou nebo koupí, všechny tyto náklady. Ale samozřejmě že zmatená komunikace zapomněla dodat, a pan premiér Fiala byl buď špatně informován svým tiskovým odborem, nebo jednoduše prostě to neví, a nemůže vědět všechno, to je jasné, že jsou tam normativní náklady, které samozřejmě v rámci příspěvku na bydlení stropují ty ceny.

Za třetí energetický balíček. To je fantastická komunikace tady této vlády. Energetický balíček řešíme od března. Máme duben, květen, červen, přichází červenec, všichni jsou nachystáni na energetický balíček. Ale ovšem nikdo o něm nic neví, protože přichází na stůl, na stůl hospodářského výboru. Ten zasedá v 9 hodin, bere si hodinovou přestávku, aby se s ním mohl seznámit, aby poté v 11 hodin zasedla Poslanecká sněmovna a začala ho schvalovat v prvním čtení, a mezi těmito dvěma hodinami tam naskočilo pět pozměňovacích návrhů. Vždyť to je přece ostuda této vlády! Vždyť já jsem slyšel tento týden, kdy říkal pan ministr Síkela, že to připravovalo padesát až sedmdesát odborníků, celé ty tři měsíce makalo na tom energetickém balíčku, byli tam všichni včetně distributorů, takže potom nám to představili tak, že nám to jednoduše dali tady s těmito skvělými odborníky na stůl, a bylo to samozřejmě a je pořád myslím si velikou ostudou. Protože doteď nevíme, a ta paní tady v tomto mailu to píše úplně jasně, kolik vlastně ten energetický balíček do kapes občanů přinese. Jsou to 2 000 do konce roku, potom aby to bylo 5 000 do konce roku, celkově to má být 16 000, někdy se dočteme 30, teď už to je sedmnáct a půl. Ale pořád de facto nevíme, jakým způsobem to bude.

A to ještě nemluvím samozřejmě o teple. Další fantastická komunikace Ministerstva průmyslu a obchodu je z hlediska jejich vyhlášek a samozřejmě té skandální kontroly, kdy nám řekli na svém oficiálním twitteru, že budou chodit skoro do domácností a že to všechno nechávají na vlastnících jednotek bytů, samozřejmě na jejich nějakém předsedovi nebo zvoleném zástupci jednotek vlastníků soukromých bytů. Budiž, toto nechme stranou, to už samozřejmě zase vláda dementovala jinými věcmi ve své skvělé a fantastické komunikaci proto, aby nám ukázala vyhlášku doporučených teplot, samozřejmě protože musíme šetřit v různých například zdravotnických zařízeních nebo zařízeních sociální služby.

Takže například zdravotnická střediska. Máme tady pana ministra Válka, takže ordinace 20 stupňů, čekárny, chodby, WC 18 stupňů. V nemocnicích pokoje pro nemocné 20 stupňů, vyšetřovny, přípravny 20 stupňů, koupelny dle mého názoru skandálních - skandálních - 20 stupňů, poněvadž samozřejmě, jak všichni vědí, tak nelze například v 37stupňové vodě na koupacím lůžku koupat dejme tomu seniora nebo někoho nemocného, kde ho deset minut koupeme proto, aby potom měl ve 20stupňové koupelně například začátek - já nevím čeho. Zápalu plic, chřipky nějakého jiného onemocnění? To přece není možné. A všichni zdravotníci vám řeknou, že pravděpodobně tato vyhláška MPO, že tam někdo spadl na hlavu, protože je to absolutně nerealistické a není možné, aby měla koupelna v nemocničním zařízení a v domově seniorů 20 stupňů.

Co mě jediné mrzí, a to samozřejmě padá i na hlavu pana ministra Válka a pana ministra Jurečky, že se doteď neozvali, nezvedli a neřekli: vážený pane ministře Síkelo, ono to je opravdu hloupost, my nemůžeme mít v nemocnicích v koupelnách 20 stupňů Celsia, to prostě není možné, abychom tam na koupacích lůžkách koupali nemocné lidi a staré lidi a takhle jim nějakým způsobem třeba predikovali nějakou nemoc. Bohužel, neozval jste se, pane ministře Válku. Ozval? (Obrací do vládních lavic na ministra Válka.) Neozval. (Ministr Válek mimo mikrofon: Já nemůžu komentovat.) Tak, děkuji moc. Operační sály 20 stupňů, předsíně, chodby, WC, schodiště 18 stupňů. To znamená, že toho seniora z 20stupňové koupelny převezeme 18stupňovou chodbou do jeho nemocničního pokoje, který má také 20 stupňů. Myslím si, že opravdu MPO se zbláznilo, a když to nikdo nedementuje, tak všechna ta ministerstva, která k tomu přísluší, taktéž. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP