(18.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a dovolte, abych vás všechny pozdravil. Předtím, než uvedeme dalšího řečníka, tak přečtu omluvu pana poslance Jana Bureše, a to z pracovních důvodů.

Nyní bych poprosil dalšího přihlášeného, to je pan poslanec Richard Brabec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že můžu navázat na vystoupení svého milého a váženého kolegy pana poslance Maška, protože navážu na téma, o kterém tady poměrně dlouho hovořil. Já teď budu trošku volně parafrázovat klasika, tak opravdu "vymknuta z kloubů doba šílí", a v tomto případě nejenom v oblasti energetiky. Ale já bych chtěl dnes pohovořit, a samozřejmě pokud by ten bod byl schválen, tak pohovořit více o jednom specifickém ukazateli, o kterém jsme tady už samozřejmě mluvili, nebo parametru, a to je vlastně fakt, co udělala nová vláda, tedy Fialova vláda s cenou emisních povolenek.

A já vám řeknu pár čísel, která se celkem docela nedávno objevila, a myslím, že jsou velmi zajímavá, protože hodně vypovídají o tom, co se dneska vlastně děje ve světě. To jsou čísla týkající se globálních emisí skleníkových plynů, protože ty emise v minulém roce, tedy v roce 2021, prudce narostly o 6 %. Když říkám prudce a 6 %, tak možná pro někoho je to trošku protimluv, ale opravdu z pohledu světových emisí ten nárůst o 6 % je obrovský. A nepřekvapím vás možná, že samozřejmě největším emitentem je Čína, která už se dostala na třetinový podíl světových emisí, má přes 33 %, ale co vás možná překvapí, a to je to podle mě úplně nejdůležitější, co je potom jako oslí můstek k otázce, o které chci hovořit, že zatímco horko těžko ostatní kontinenty Země, v tomto případě pokud se bavíme o kontinentu, tak především Evropa, nebo Evropská unie, abych byl úplně přesný, tak horko těžko se snažila emise snižovat, a to snížení všech zemí včetně EU bylo zhruba o 570 milionů tun ročně, tak úplně hravě Čína navýšila o 750 milionů tun. To znamená, všechno, co svět ušetří, tak Čína dorovná a ještě něco přidá.

Co je nejlepší důkaz toho, že ten systém je úplně - no, řekneme, že na nic, to jsou právě ta čísla. To znamená, to není alibismus, já jsem to dal do tweetu a samozřejmě jsem dostal celou řadu různých reakcí, od těch pochvalných až po ty méně pochvalné, ale já to chci říct proto, nebo říkám to proto, protože to, co hraje Evropská unie, to, co tady bohužel hrají i někteří čeští politici, je ta známá pohádka Císařovy nové šaty. Prostě všichni obdivují toho císaře, který je nahatý, ale málokdo je ochoten říct, až to řekne tedy to dítě, že ten císař je nahý. Prostě pořád si tady hrajeme na to, že Evropa zachrání ten systém, a Evropa zjevně podle těch čísel ho zachránit nemůže, protože má necelých 9 % a ten její podíl logicky klesá. A teď navíc v situaci, kdy minimálně letošní rok bude ještě horší, protože samozřejmě roste nejenom v letošním roce, ale určitě i v dalším minimálně jednom roce vzroste spalování uhlí, které přirozeně zvyšuje významně emise CO2 oproti třeba emisím ze spalování zemního plynu. To znamená, můžeme čekat další růst emisí.

A když se na to podíváme řekněme takto, tak jednoznačně zjišťujeme, že to, o co se Evropa opravdu za velkých obětí, snižování konkurenceschopnosti a chudnutí lidí snaží a co bych ani nezpochybňoval, pokud by ta solidarita byla světová, tedy snižovat emise CO2, tak pokud to dopadne tak, jak to bohužel zatím vždycky dopadá, že to ze strany ostatních emitentů skončí v rovině těch slibů na těch klimatických konferencích, kde všichni skutečně básní a slibují hory i s horáky, co všechno dokážou, ale pak samozřejmě přijdou ta tvrdá čísla, a jediné, kdy k tomu snížení došlo, byla doba covidová, kdy světová ekonomika klesla, a tam klesly významně i emise. Ale ty už jsme dávno dorovnali, a dorovnaly je především země, jako je třeba Čína. O snižování emisí v Rusku já myslím, že se ani nemusíme bavit nejenom v současné situaci, ale především v současné situaci, ale lépe na tom není samozřejmě ani Indie a další obří emitenti, včetně třeba Spojených států.

A teď se dostávám k otázce právě emisních povolenek, protože pamatujeme si, jak pan premiér Fiala hřímal jak ve volební kampani, tak i tady ve Sněmovně ještě v rámci situace, kdy ty role byly obrácené, kdy jsme tedy byli ve vládě a dnešní vláda představovala opozici, tak hřímal o tom, jak se tedy musí zásadně něco změnit v tom systému emisních povolenek, v tom evropském systému - a změnilo se něco, ale k horšímu. Jednoznačně. To znamená, dnešní cena je někde kolem 90 eur, ale ještě před týdnem byla 100 eur za tunu CO2 a je klidně možné, nebo téměř jisté, že se zase k těm 100 eurům a možná ještě přes tu psychologickou hranici brzy dostane. Souvisí to samozřejmě prostě s poptávkou po nákupu těch emisních povolenek, protože se budou více spalovat ta paliva, která jsou emisně náročnější, takže je jasné, že to bude mít tlak na zvýšení ceny emisní povolenky. A současná česká vláda, jakkoliv velmi intenzivně v té řekněme slovní poloze bojovala proti extrémně vysoké ceně emisní povolenky, tak ty konkrétní kroky, které udělala, naopak paradoxně vedou k ještě vyšší ceně, protože rozhodla třeba o tom, že v té takzvané tržní stabilizační rezervě, kam se odkládají, když to řeknu lidově, ty povolenky, když je ta cena nízká, což se ale stalo naposled před poměrně dlouhou dobou, tak naopak se ještě rychleji podle aktuálního rozhodnutí budou emisní povolenky stahovat z objemu (?) a o to víc to poroste, bude to tlačit na další růst emisních povolenek.

Takže já jsem tím chtěl říct, že bych rád slyšel od vlády - a k tomu také směřuje ten můj návrh na zařazení nového bodu, který by se jmenoval Informace vlády o způsobu řešení vysoké ceny emisních povolenek - jak v této situaci tomu chce čelit, v situaci, kdy předsedáme samozřejmě Evropské radě a měli bychom přicházet s těmi návrhy. Já dneska nevidím v té agendě Ministerstva životního prostředí, že bychom k tomu nějak příliš směřovali v tom, co budeme navrhovat. A ano, není to vůbec jednoduché, ale pokud ta vláda měla tu rétoriku, respektive bývalá opozice, dnešní vláda, že chce zásadně bojovat proti extrémně vysoké ceně povolenek například zastropováním, tak bych velmi rád slyšel, co v tom udělala nebo co v tom hodlá udělat, a to především ve světle situace, kterou jsem před chvilkou řekl, tedy v tom globálním pohledu je zřejmé, že selhává, a čím dál tím řekněme přibývá argumentů, že ta osamocená snaha Evropské unie snižovat emise v tom globálním kontextu prostě selhává. Protože na rozdíl od jiných emisí globální emise skleníkových plynů, jak známo, nemají hranice, je úplně jedno, jestli jsou vypuštěny ty emise do vzduchu v Německu, v České republice nebo v Číně, prostě z pohledu globálních emisí a dopadů na ten skleníkový efekt nebo globální oteplování mají samozřejmě úplně stejný efekt. Dokonce je to ještě horší, protože evropský průmysl je emisně řekněme nejméně náročný, to znamená, pokud tady zavřeme část průmyslu v Evropě, přesuneme to do Číny nebo do Indie nebo do jiných zemí, které to tak emisně nehlídají, tak paradoxně na jednotku výroby budeme ten objem emisí mít vyšší, než bychom měli při té samé jednotce výroby v Evropě. Takže pro tu planetu je to naopak horší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP