(20.10 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže já bych vás chtěl poprosit, buďte jako ti zemědělci. Kdyby zemědělci fungovali tak, že budou rozhodovat takovouto obrovskou délku, takovouto obrovskou dobu o tom, co budou sázet, tak by doteď neměli vysazeno. A celá republika si klepe na čelo, jakým způsobem tady obstruujete Poslaneckou sněmovnu. Sami svým chováním tímto způsobem destruujete tu parlamentní demokracii a vytváříte akorát svým vlastním jednáním důvody pro to, aby se musel zužovat prostor pro jednotlivé poslance, abychom tady vůbec něco efektivně projednali! Prosím vás, zamyslete se nad tím, abychom se nemuseli před občany stydět. Děkuji. (Potlesk z pravé poloviny sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní již je opravdu paní předsedkyně Schillerová a pak je pan ministr Jurečka. Ještě jednou se omlouvám za ten zmatek předchozí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já jsem chtěla původně vystoupit s technickým návrhem, tak to si ještě chvilku nechám, protože to nemohu nechat bez odezvy. Chtěl jste mě rozplakat, pane předsedo, Michálku prostřednictvím paní předsedkyně, že jste jel ze Země živitelky? No to snad ne! To je vaše práce a vaše povinnost. Vy berete 14 miliard, vy oškubete, oškubete veřejné zdravotní pojištění o 14 miliard. Přitom vyberete letos zhruba asi o 130 miliard více. Můžete si sáhnout na obrovskou dividendu ČEZu, prostě příjmy máte. Podívejte se, jak mluví jiní politici jiných zemí. Ministr financí Německa Christian Lindner považuje za amorální, aby si vláda nechala peníze, které vybere z inflace a díky inflaci od občanů a firem. Z toho si vezměte poučení! (Potlesk a výkřiky z pravé části sálu.)

A pane předsedo, prostřednictvím paní předsedkyně, program je vždycky... nebo schůze začíná až po schváleném programu. A základním právem každého poslance je navrhovat nové body. Já vím, že by se vám hodilo, abychom seděli v rohu, a šoupat nohama, ale toho se nedočkáte! (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Jurečka. A prosím o ztišení a důstojnou atmosféru v sále. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, dobrý večer. Milé kolegyně vážení kolegové, je důležité, když tady vedeme debatu, tak nás lidé sledují, tak abychom také dokázali vyslat nějaký signál o intelektuální a lidské rovině veřejnosti. Nikdo neupírá právo opozici se vyjádřit, ale vy jste teď ukázali po jedenácti hodinách, že umíte být karikaturou sami sebe. Já jsem dneska jedenáct hodin viděl před očima billboard Andreje Babiše, který před lety měl skoro po celé republice: Makat a neblábolit. Sněmovna není žvanírna. Co jste tady jedenáct hodin dělali? Co jste tady jedenáct hodin dělali? Od Šumavy k Tatrám čtení nesmyslných textů. Normální člověk, s kterými já se bavím u nás na vesnici, kterého potkávám ve svém okolí, umí v několika minutách popsat podstatu problému. A ne že vy tady chodíte, dáváte desítky návrhů od Šumavy k Tatrám v situaci, kdy tady byl jasně stanovený program. A chodíte a říkáte tady lží a strašíte! Co to je za řeči, že lidé nebudou mít peníze na úhradu energií? Je to lež! Je to lež! (Projevy nesouhlasu z lavic SPD a ANO.) Lžete.

Byli jste součástí minulé vládní koalice. Alespoň ti z vás, kteří byli součástí sociálního výboru, tak pokud nelžou, tak musejí vám ostatním vysvětlit, jak funguje příspěvek na bydlení, který garantuje, že každá domácnost v České republice nezaplatí za náklady na bydlení, za energie více jak 30 % svých příjmů. Vy to nevíte? Vy to nevíte? Je to princip, který tady funguje roky. (Potlesk zprava.) Proč těm lidem lžete? Proč je strašíte? Měsíčně 4 100 korun dostává 177 000 domácnosti v České republice, abychom vykryli zvýšené náklady na bydlení. Chodit a v této situaci strašit seniory, samoživitelky a říkat, že nebudou mít z čeho uhradit náklady na bydlení a vyšší ceny energie, je fakt ubohý. Někteří z vás to vědí a nejsou schopni to vysvětlit vám ostatním. Paní ministryně by to mohla vědět. Paní ministryně by mohla vědět, jak funguje přispět na bydlení, jak funguje doplatek. A jak funguje mimořádná okamžitá pomoc. Těm lidem je tady nastaven sociální systém. Vy jste byli součástí minulé vlády. Vy jste ho také upravovali a víte, že ta pomoc a záchranná síť tady je a že funguje dobře.

Mě mrzí, že vy tady v jedenácti hodinách využíváte to, abyste vyvolali paniku, místo toho, aby se tady uměl poslanec opozice přijít vyjádřit stručně, věcně a řekl: Toto je něco k programu a navrhuji to a potom buďto uspěji, nebo neuspěji. Takže opravdu musím se tady jasně vymezit vůči tomu, jakým způsobem tady lžete. Vláda dělá kroky. Premiér jasně řekl, a já jsem dneska byl svědkem jeho telefonátu s předsedkyní Evropské komise, vláda dělá kroky pro to, aby se našlo evropské řešení, aby se našlo to řešení během dvou tří týdnů. A vy to víte, ale jdete sem jedenáct hodin strašit lidi a ukazujete, jak tato Sněmovna díky této opozici je neefektivní. Kdyby se takhle chovali lidé v této zemi, takovým způsobem pracovali v práci, tak nebude na vaše platy. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Radim Fiala, následuje pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak já jsem rád, že to tady pan ministr Jurečka řekl, protože já si myslím, pane ministře, že když půjdete - prostřednictvím, anebo vy jste ministr, nemusím ani prostřednictvím - když půjdete, když spustíte tu pomoc vládní a půjdete za měsíc nebo za dva na náměstí pokecat si s těmi lidmi, tak oni vám řeknou, jak to zvládají. Zatím, když my jsme tam byli, tak nám řekli, že to nezvládají, chodí jim faktury, chodí jim doplatky, doúčtování a nezvládají to a zvládat to nebudou, zvlášť když jsou astronomické ceny energií. A další věc je ta, že ta vaše pomoc může fungovat rok maximálně dva - a co potom? Pak spadne celý státní rozpočet, protože na to prostě ten stát nemůže mít, pokud ty energie budou mít takové astronomické výšky, jako je mají teď.

Takže nelžeme. Já se obávám, že vy v určitých věcech lžete, protože jde o normativ. Když bude mít někdo rodinný domek, tak to úplně tak jasné není. Takže to se můžeme spolu ještě utkat v nějaké diskusi, v nějaké debatě. Ale já myslím, že tak jednoduché to není. A víte, kdo nás rozsoudí? Rozsoudí nás ti lidé na ulici za měsíc za dva, za tři a ti vám řeknou, jak to zvládají.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Okamura, následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak vážené dámy a pánové, já si myslím, že tady nemá smysl komentovat pana ministra Jurečku. Občané už si vás přece vyhodnotili, takže já chápu tady tu nervozitu, ty výkřiky, tu zoufalost, protože my jsme se přece dočetli na titulních stranách, že premiér Petr Fiala má nejhorší důvěru ze všech evropských lídrů. Věří mu pouze 22 % občanů České republiky a 78 %, neboli 80 % lidí už nevěří vaší vládě. Lidi už nechtějí vaši vládu! Už to ukončete! Jste úplně zoufalí, neschopní. Lidé toho mají dost. Já chodím na akce mezi občany. Já ty občany poslouchám a lidé prostě, i ti, co vás volili, tak prostě už jsou taky z toho zoufalí. A osm z deseti lidí podle tohoto průzkumu například posledního, a bylo to i v mainstreamu, si myslí, že za vaší vlády se ubírá Česká republika špatným směrem. To znamená, lidi vás už nechtějí. Prostě už toho mají dost. To je všechno. Takže vy si tady můžete vykřikovat, pane ministře Jurečko, co chcete, ale je to v tuto chvíli - politika je vrtkavá, říkám, zase to může být někdy nahoře a ostatní můžou být dole, tak to prostě je, ale v tuto chvíli už vás lidi nechtějí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP