(20.30 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A když se podíváme na další opatření, tak se podívejme například na vývoj a podporu seniorů. Teď i studie, kterou publikoval Český rozhlas Radiožurnál nebo Český rozhlas Plus, tak říká, že vláda velmi dobře díky zákonným valorizacím, podtrhuji to díky zákonným valorizacím, pro kterou jsem i já jako poslanec hlasoval, aby se upravil valorizační vzorek, tak situaci důchodců s ohledem na dopady inflace se podaří a daří velmi dobře vybalancovat.

Takže nešiřte tady strach, vy jste jak obchodník se strachem. Vždycky lidi vyděsíte, u toho použijete nějakou nepravdu, někdy u toho zalžete, jako jste lhal u migrace, když jste obvinil křivě naše europoslance a po letech jste byl usvědčeným a jste usvědčeným lhářem. Tak prosím pěkně, myslím, že normální politik by se také občas chytl za nos a uznal by, že prostě s tím lhaním a s tím strašením to není úplně dobrá strategie, ale vy na tom máte postavený vás byznys politický model. Bohužel. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je tady několik dalších přihlášených, ale mám tady také některé omluvy, tak si je dovolím načíst. Nyní tedy Jan Kubík se omlouvá z důvodů rodinných, a to mezi 20.30 a půlnocí, pan poslanec Aleš Juchelka z osobních důvodů do konce jednacího dne a paní poslankyně Věra Adámková se omlouvá z pracovních důvodů, a to od 21.30 do zítřejší půlnoci.

Nyní tedy poprosím, s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, následuje pan předseda Fiala a pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře Jurečko, prosím vás, řekl jste před chvílí úplně stejný nesmysl jako před nedávnem váš pan premiér, se vším tedy respektem, ale řekl nesmysl na tiskové konferenci. Nebude se hradit nad 30 % skutečných nákladů prostřednictvím příspěvku na bydlení, ale tabulkových nákladů, normativních nákladů. Takže prosím, to si nepleťte. Upozorňoval vás na to pan Hůle z Člověka v tísni a další neziskové organizace. To je obrovský rozdíl.

A prosím, už si nestěžujte. Ano, já si pamatuju na příspěvek na bydlení, pamatuji si na mimořádnou okamžitou pomoc, to máte pravdu. Ale nestěžujte si už na to, že prostě je to komplikované, jestli za to může ten, nebo onen. Vy jste se rozhodli, že zvolíte tento institut a tento nástroj jako formu pomoci. Vy jste mohli zvolit úplně jiné způsoby, rychlejší, které by rychle fungovaly, tak si teď nestěžujte. A jenom já si dovolím tady dvě čísla, kterými mě vybavil můj kolega, pan poslanec Hendrych. První číslo je toto: počet žádostí a počet vlastně příspěvků přidělených v květnu 2022 je nižší než v květnu 2021. Tak to mně fakt hlava nebere. A druhé číslo, prostě bere ho asi 20 % domácností. Takže to je ta pomoc, o které tady tak halasně mluvíte.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy na řadě pan předseda Radim Fiala s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. K panu ministrovi Jurečkovi. Mně se líbí, když nejsou argumenty, tak je potřeba říct, že je někdo lhář. Minimálně profesionální lhář, soudem usvědčený lhář, stonásobný lhář a podobně. Pak Okamura přehodil slovosled a soud řekl: Ano, odpovědnost ale nejsou sankce. Řekl jste to a napsal jste to blbě, takže mu soud řekl, že se musí panu Zdechovskému omluvit. Pan europoslanec Zdechovský hlasoval pro sankce proti České republice za nepřijímání migrantů ze Sýrie. A je to prostě tak. A můžete mě žalovat a můžete mě také prohlásit za milionového lháře. Ale z toho se nevyvlečete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je už přihlášen pan předseda Okamura a následuje pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak zase, já bych už tady nereagoval na pana Jurečku, protože samozřejmě to asi nemá smysl. Ale já tedy si přečtu to, co napsali advokáti, protože to, co si tady pan Zdechovský vždycky upraví podle svého, takže já to tady radši odcituji.

Takže soud pravomocně zamítl nároky europoslanců KDU-ČSL Zdechovského a Svobody, abych se jim omluvil - zamítl - abych se jim omluvil skrze televizi, noviny a na půdě Poslanecké sněmovny, tedy zde. To bylo zamítnuto. A rozhodl tak, že mám na svém facebookovém profilu uveřejnit, že pro sankce vůči České republice nehlasovali. Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby Česká republika a další země EU přijaly odpovědnost za přesídlování a přijímání uprchlíků. To se jim nepodařilo vyvrátit u toho soudu. Takže oni skutečně hlasovali pro přijímání migrantů ze Sýrie. Podle mého názoru to je trest pro Českou republiku a sankce. A jediné, co tam tedy jsme se neshodli s tím soudcem, je, že on řekl, že toto nemůžeme nazývat trestem pro Českou republiku. Takže ano, nepodařilo se jim vyvrátit to - ostatně to je v souladu s postoji KDU-ČSL, přijímání migrantů z muslimských zemí, promigrační politika, to tam všechno proběhlo a to se jim nepodařilo vyvrátit. A jak říkám, soud pravomocně zamítl ty jejich nároky, abych se omluvil všude možně. Takže teď to je ta realita.

Ale teď, když už mluvíme o tom europoslanci Zdechovském z KDU-ČSL, tak to je tedy pěkný vykuk. Já přečtu titulku článku v médiích a dohledejte si je. Chlubil se, že chrání peníze Čechů. Před lety však Zdechovský špinavé kšefty obhajoval - jeden titulek je. Další titulek: Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL, ještě před pár lety pracoval pro společnost, která doslova obrala o peníze desítky lidí. To jsou titulky článku v médiích a každý si je můžete teď najít.

Konkrétně šlo o půjčky. Na půjčkách by nemuselo být nic špatného, kdyby u firmy, kterou zastupoval Zdechovský předtím, než vstoupil do politiky, vše neobsahovalo jeden drobný háček, který lidem peníze z kapsy pouze vytáhl, než aby jim jakoukoliv půjčku zajistil. Případem se zabýval i pořad České televize Černé ovce. To je veřejný pořad, který vidělo mnoho diváků, který natáčeli se Zdechovským, jenž podivné praktiky společnosti CPE Credits of Private Equity, a. s., obhajoval. CPE si u svých klientů vyžádal poplatek za zprostředkování půjčky, lidé firmě zaplatili, ale přesto se nikdy své půjčky nedočkali. Takže to byl problém. A tady by bylo dobré tohleto si tady říci, můžeme si to tady opakovat donekonečna.

A já jsem samozřejmě uznal, že pakliže soud tedy řekl, že přijímání migrantů, pro které hlasovali europoslanci KDU-ČSL, muslimských ze Sýrie, podle mě to je trest pro Českou republiku, je to sankce pro Českou republiku. Trest řekl, že to takhle nemůžu už říct. Dobře, tak jsem se za to omluvil. Dobře, tak jsem to špatně formuloval. Nemám problém se omluvit, když tedy to takhle někdo rozsoudí. Ale ten princip, že hlasovali pro přijímání migrantů, KDU-ČSL, do Evropy a že to poškozuje Českou republiku, za tím si stojím, tak to prostě je.

Ale když už jsem tady slyšel předsedu KDU-ČSL pana Jurečku, ale pan předseda to ví, co bude následovat, vědí to i lidovci, že si budeme muset připomenout tedy, s kým vy se scházíte v zahraničí a jak to tedy vlastně je. Takže musím říct, že lidovci se účastní pravidelně sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu, který má nacistické kořeny. Jak víme, tak se těch sjezdů Sudetoněmeckého landsmanšaftu zúčastnili například Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, exministr kultury Daniel Herman, ale i poslanec TOP 09 Daniel Korte, ministryně práce a sociálních věcí Marksová Tominová a tak dále.

Tak si řekněme, na jaké sjezdy vy jezdíte, koho podporujete. A podle mě to není v pořádku. Sudetoněmecký landsmanšaft, s kterým vy spolupracujete, a otevřeně ho KDU-ČSL podporuje, je organizací, kterou založili nacisté, fašisté a němečtí šovinisté. V roce 1949 byl vyhlášen jeden ze základních a dodnes platných dokumentů Sudetoněmeckého landsmanšaftu, takzvaná Eichstättská adventní deklarace, kde se mimo jiné objevují tyto požadavky - cituji: "Naším nezadatelným požadavkem je návrat vlasti v jazykových hranicích z roku 1937. Jde o nastolení udržitelného poměru mezi Německem a jeho západoslovanskými sousedy. Předpokladem pro to by také byla připravenost Čechů a Poláků vrátit vyhnaným Němcům jejich vlast. Všechny tyto úkoly mohou být řešeny pouze v rámci federalistického uspořádání Evropy". Cituji z jednoho ze základních a dodnes platných dokumentů Sudetoněmeckého landsmanšaftu, kam jezdí pravidelně poslanci a vrcholní představitelé KDU-ČSL. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP