(20.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A podívejme se, kdo tuto deklaraci podepsal, abychom si ji ještě více upřesnili, kdo jsou kamarádi KDU-ČSL. Na jaké sjezdy jezdí fyzicky. Fyzicky tam jezdí do Německa. Takže tuto deklaraci podepsal například Becher, někdejší přívrženec Kameradschaftsbundu, člen NSDAP, Walter Brand, člen henleinovského hnutí, Brehm, SS-Sturmbandführer, nositel zlatého stranického odznaku NSDAP, Hergl, SS-Hauptstrumführer, funkcionář NSDAP, Hönig, člen NSDAP, nacistický novinář, Götz, bývalý spolupracovník nacistické tajné služby, člen NSDAP, Lemberg, nacista a v roce 1938 člen Sudetoněmeckého Freikorpsu, Turnwald, člen NSDAP. A tady tohle jméno jsem si musel i vygooglovat, abychom věděli, kam jezdí poslanci KDU-ČSL, vrcholní představitelé. Tuto deklaraci podepsal Franzel, za okupace policejní důstojník jednotky podílející se na popravách českých vlastenců v pražských Kobylisích. Mně je z toho úplně na zvracení, kam vy jezdíte. To je neuvěřitelé! Zawadil, vysoký funkcionář NSDAP a spolupracovník nacistické tajné služby. Schreiber, bývalý nacista. Preissler, bývalý nacista, atd. atd. Tam vy jezdíte.

A součástí těch podle vás milých krajanů, jak je nazýváte, tak je i organizace Witikobund, která je personálně jasně propojena se Sudetoněmeckým landsmanšaftem. Cituji ze zprávy českého Ministerstva vnitra z roku 2004. Nikoliv Okamura. Česká zpráva Ministerstva vnitra z roku 2004. Cituji: Pozornost si rovněž zaslouží organizace sudetoněmeckých nacistů Witikobund, který v prostředí landsmanšaftu, cituji, šíří protičeské názory. Vám to vyhovuje! Protičeské názory! To je KDU-ČSL! To jsou lidovci! Programem organizace, stále cituji z té zprávy Ministerstva vnitra, programem organizace je odčinění údajných válečných zločinů spáchaných spojenci na německém národě a dále odstranění lží o německých zločinech včetně takzvaného holocaustové kultury jakožto projevu neněmeckého smýšlení.

Takže znovu zopakuji, co píše české Ministerstvo vnitra o Sudetoněmeckém landsmanšaftu, kam jezdí KDU-ČSL pravidelně. Do toho Německa jezdíte. Znovu to zopakuji. Pozornost si rovněž zaslouží organizace sudetoněmeckých nacistů Witikobund, který v prostředí landsmanšaftu šíří protičeské názory. Tak ale já půjdu dál, abychom se seznámili tedy znovu s tím, protože mi připadá, že na to asi už jsme trošku zapomněli, kdo jsou přátelé lidovců, jakou vyvíjí politiku, na čí jsou straně. A dále je to: Celostátně se Sudetoněmecký landsmanšaft ustavil 25. ledna 1950 na setkání v Detmoldu, kde bylo přijato druhé základní prohlášení Sudetoněmeckého landsmanšaftu, které opět požadovalo právní nárok na vlast a znovuzískání vlasti. No, zpochybnění Benešových dekretů, krátce a stručně. Mezi 17 signatáři se to bývalými funkcionáři NSDAP opět jenom hemžilo: Lodgman, Tins, Staffen, Wolner, Leibl, Schmidt, Schnewider, Benatzky, Diewock atd.

Takže podle hnutí SPD by prostě oficiální představitelé našeho státu neměli jezdit na taková setkání podle vás milých krajanů s nacistickou minulostí. Takže vy si tam jezdíte pravidelně. Takže to je lidovecká strana, to jsou lidovci, to je KDU-ČSL.

A teď jsem vám chtěl říct ještě jednu věc. Takže jestli budete dál tady útočit zoufale na SPD, a já už jsem to říkal v minulém volebním období, tak já to tady budu neustále číst i dneska dokola, takže si to přehrají opět statisíce občanů České republiky, proč ne, ale zároveň mi to vyhovuje, když vy půjdete tady něco útočit, protože mým cílem je, abyste nevzali zdravotním pojišťovnám 14 miliard a nezhoršili zdravotní péči pro naše občany. Takže já mám tady času dost, protože já budu bojovat do poslední chvíle za české občany, aby měli dostupné zdravotnictví, abychom nezhoršovali podmínky zdravotníků, které dneska mají, a vy chcete zhoršit podmínky zdravotníků a zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany. To je dneska obsah vámi svolané schůze - schůze na základě vámi navrženého zákona. To znamená, pojďme mluvit klidně dlouho o tom, já se k tomu přiznávám, já se té diskuse, rád to tady budu číst dokola, protože mým cílem je nejenom seznámit veřejnost s historií a se současnou činností KDU-ČSL, když už tedy na to má být řeč, jinak to není moje priorita vůbec, znova to opakuji, není to moje priorita, a pakliže se posuneme dál, tak už není potřeba o tom tady dneska hovořit, ale na druhou stranu znova říkám, my se otevřeně jako SPD hlásíme k tomu, že chceme zabránit tomu, abyste vzali 14 miliard zdravotním pojišťovnám, to je to, co tady dneska předkládáte, o čem máme hlasovat, protože my jsme proti tomu, aby se zhoršovala dostupnost zdravotní péče pro občany a proti zhoršování podmínek zdravotníků. Takže času mám dost, můžeme tady být i v sobotu, jak budete chtít. Můžeme tady být i v neděli klidně. Záleží to pouze na vás, jak dlouho se budeme věnovat tomuto tématu, à la činnost KDU-ČSL, ale jestli chcete jít dál, tak pojďme se tedy vrhnout na ten další bod a my budeme ze všech sil tomu bránit samozřejmě, abyste ten váš zákon, kdy zhoršujete zdravotní péči pro české občany, abychom vám to ztížili, a budeme samozřejmě vysvětlovat, proč je to špatně a proč ten zákon prostě je proti lidem. Tak teď je tady vlastně shoda. Ono proti lidem je i to, co jsem tady četl, i ten váš zákon. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr Jurečka. Já připomenu, že jsme mezi rozpravou. Není možnost se bohužel hlásit s faktickými poznámkami, i když o to někteří mají zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak já myslím, že kdo nás sleduje, tak ho odkážu v celé té záležitosti toho rozsudku a té omluvy a neomluvy, je to krásně zpracováno v článku, který je na webu Radiožurnálu. Doporučuji se na něj podívat. Je tam i celý ten rozsudek včetně toho odůvodnění, je to dobré čtení, ať si potom čtenář udělá vlastní pohled na to, kdo tady fabuluje a kdo překrucuje některé skutečnosti a dělá tu atmosféru strachu a na těch lžích staví potom rádoby svoji politiku.

Ale nedalo mi a musím ještě tady reagovat stručně na paní ministryni (poslankyni Schillerovou), protože je to pro mě důležité, abychom vysvětlili lidem, jakým způsobem je ten příspěvek nastaven, protože to je důležité, a paní ministryně (poslankyně Schillerová) tady neřekla pravdu, anebo to neví, jak ta koncepce funguje. Je to nastaveno tak, že pokud to je domácnost, která je mimo Prahu, ať už bydlí v rodinném vlastním domě, nebo v nájmu, nebo, podnájmu, nebo v chatě, tak pokud jim nestačí 30 % příjmů té domácnosti na úhradu nákladů, tak nad těch 30 % ty náklady na bydlení, jako je elektřina, plyn, voda, nájemné, tak úřad práce hradí tento náklad až do výše normativu. Ano, je tam normativ, ale až do jeho výše. A mezi tím to hradí na základě skutečných nákladů, které ta domácnost má nad těch 30 %. Když bydlí v Praze, je to 35 %.

A co chci říct, že je důležité - a prosím, aby tady paní poslankyně na mě nepokřikovaly a dodržovaly jednací řád, já to také nedělám - abyste také vnímali to, že když jsem začínal na ministerstvu na začátku tohoto roku, tak 50 % žadatelů bylo stropováno tím normativem. My jsme ty normativy upravili a dneska 70 % lidí, kteří požádají, tak mají uhrazeny plně, do plné výše všechny ty náklady, které jsou nad těch 30 nebo 35 %. Sedmdesát procent lidí dostane plně ty jejich náklady, které překročí těch 30 %, uhrazeny. To je důležité vnímat. To je ten posun. A teď ten normativ k 1. 10. upravíme a platí potom, je možné uplatnit ten nárok i tři měsíce zpětně, takže pro druhé pololetí ho znovu ještě zvýšíme. A říkám, je to velmi důležité, protože pro tu rodinu, pro tu domácnost je to opravdu základní jistota v tom, že nikdo neskončí nikde v situaci, že by nebyl schopen zaplatit jak vyšší zálohy, tak vyúčtování a ty náklady na bydlení, které prostě rostou.

Takže já to tady říkám proto, abychom si to ujasnili, protože vnímám, že i mnoho poslankyň a poslanců nezná konstrukci té pomoci. A ta pomoc je v tomhle ohledu naprosto jednoznačná a jasná. Znovu se vracíme k té klíčové větě, která je pravdivá a kterou řekl pan premiér: základní parametr u domácnosti, která má náklady na bydlení vyšší, než je 30 % jejích příjmů, v Praze je to 35 %, tak v rámci příspěvku na bydlení ty vyšší náklady uhradíme plně do výše normativu. A ten normativ, jenom ať si to také řekneme, je dneska v částce zhruba někde od 6 (tisíc) až do zhruba 20 425. To znamená, třeba čtyřčlenná domácnost v Praze může získat 12 krát 20 400, to znamená zhruba 240 000 korun může získat ta domácnost v Praze na úhradu vyšších nákladů. My průměrně měsíčně teď vyplácíme tomu žadateli zhruba 4 118 korun krát 12. To je ta částka, která jde na tu podporu. Ta domácnost, která má dneska zhruba dvě děti, je někde nad 6 000 korunami měsíčně. Tato forma podpory funguje velmi efektivně, smysluplně a ten normativ, je tam určitá záklopka, aby nedocházelo ke zneužívání. Takže ta pomoc je dobrá, smysluplná, nedá se úplně jednoduše zneužívat a není to, že to vymyslel Jurečka, je tady dlouho, byla i za vaší vlády, my jsme ji zdigitalizovali. Díky i vám poslancům a díky za tu spolupráci ten týden před tím prvním červencem jsme ořezali některé administrativní nároky, které tam jsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP