(20.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A myslím, že v této době bych byl rád, abychom všichni společně, a klidně říkejte, že to bylo i za vaší vlády, že jste to podporovali, abychom říkali lidem - dobře, my se na mnoha věcech neshodneme tady, můžeme se tady přít, můžou u toho být emoce, ale říkejme vy i my domácnostem, kdo potřebujete, tato forma pomoci tady je. Není ani vládní, je to pomoc tohoto státu, je to pomoc, kterou platí daňový poplatník v rámci solidarity mezi sebou. Byl bych rád, kdybychom se na tom shodli.

A k tomu bodu, který nás čeká, jenom uvedu - zase prosím neříkejte nepravdu, že se tady bere 14 miliard korun, které zhorší komfort života občanů. Za chvilku uslyšíte tvrdá čísla, tvrdá data, kolik je na účtech zdravotních pojišťoven, jak se ta bilance za poslední měsíce vyvíjí. Nastavili jsme transparentní předvídatelný systém valorizace těch plateb do budoucna a je to ve prospěch občanů a ty peníze, které by tam zbytečně v tenhle okamžik ležely nevyužity, můžeme využít na pomoc v jiných oblastech státu. Takto by se chovala každá domácnost, každá rodina, každý živnostník, každá firma, že by si řekli, jestli ty peníze tady zrovna teď nepotřebuji a můžu je dát někam jinam, kde pomohou, tak to v té krizové situaci uděláme. O tom je ten následující bod. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, já možná plynule navážu na pana vicepremiéra Jurečku. Všichni ředitelé všech zdravotních pojišťoven jasně deklarovali, že není ohrožena ani dostupnost, ani kvalita, ani rozsah zdravotní péče. Je to tak, předseda výboru to tady jasně dokládá. Opakovaně to tady říkal ministr Válek. Opět to tady uslyšíte. Tak proč tady obchodujete se strachem, proč lidi strašíte? Nic takového nenastane a současně ty peníze budou použity ve prospěch vás, občanů, domácností, rodin. To je jedna věc.

Druhá věc, na kterou musím reagovat, na rozdíl od předsedy Tomia Okamury jsem si nevytáhl složku, kterou mám nadepsanou Lži Tomia Okamury o KDU-ČSL, kterou bych tady mohl teď vzít a stejně jako on tady dlouze předčítat a vyvracet jeho lži, které tady byly opět opakovaně vyřčeny. K tomu by snad stačil jediný komentář. To, co tady zazněl, řekl soudem usvědčený lhář.

Přesto mi dovolte říct dvě věci. Předsedou exilové vlády v Londýně byl zakladatel lidové strany Monsignore Šrámek. Tak si jenom uvědomte, jaké bizarní nesmysly tady zaznívají z úst předsedy SPD Tomia Okamury.

A druhá věc. Na ta setkání sudetských Němců jezdí i zástupci židovských organizací. Tak jestli ty lži a ten hnůj, který tady zaznívá z úst Tomia Okamury, vztahujete na zástupce těchto židovských organizací, tak to přesně svědčí o tom, kdo tady má nejblíže v této Sněmovně k tomu hnědému nebezpečí. Přesně takhle to je. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se nikdo další nehlásí. Hlásí se paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já už opravdu tu technickou. Ke zdravotnictví se budeme vyjadřovat teď, takže já samozřejmě se k tomu vyjádřím a všichni moji kolegové, lékaři, takže oni vám řeknou, jak je to s těmi penězi. Co také těm šéfům pojišťoven zbývá, že?, než vám to odsouhlasit, když jsou v podstatě v situaci, v jaké jsou. Tak to si řekneme za chvíli.

Já mám skutečně teď už ten technický návrh. Jsme tady od devíti hodin, nebyla žádná přestávka v poledne, takže prostě bychom rádi se nějakým způsobem aspoň trochu zrelaxovali, možná i najedli, asi i vy, připravili si podklady, protože nás čeká určitě velmi, velmi dlouhá debata nad zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Takže já žádám jménem klubu hnutí ANO o půlhodinovou přestávku. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, a já tomuto návrhu tedy vyhovuji a vyhlašuji přestávku v délce trvání 30 minut. To znamená, sejdeme se zde k dalšímu jednání ve 21.24 hodin, jestli dobře počítám.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 20.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP