(0.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. Pan vicepremiér Jurečka jako první vystoupí.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já se vám divím, že to máte zapotřebí. Protože když se podíváte na volby, fakt tu prudíte, pane kolego, a já fakt nemám rád u toho se přít. Já si myslím, že každý, kdo tady z nás je, má stejnou hodnotu mandátu. Každý z nás. A já si vážím mnoha lidí, kteří tady jsou, ať jsou vlevo, vprostřed nebo vpravo, kteří jsou experti ve svých oborech, odvádějí špičkovou práci, a když se tady bavíme v kuloárech, tak třeba i někteří se vyjadřují kriticky k vašim postupům dnes opozice tady. A fakt jako to, co jste teď řekl, tak buď to doložte, nebo se omluvte, protože jste lhal. Buďto to doložte, protože to, co jste teď řekl, jste tedy těžce přestřelil.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý další den, dámy a pánové. Já bych se vyjádřila ke svému předřečníkovi a trochu se zastala svého kolegy, který není úplně vzdělán v oboru řekněme těch církevních věcí. Ty pastýřské listy skutečně jsou. A vy moc dobře víte, kolegové, prosím, že vám církevní pastýři pomáhali a říkali v kostelích, že každý správný křesťan volí křesťanskou stranu. Já to vím, protože do těch kostelů chodím. Neříkejme si tyhlety věci. A prosím, netahejme sem do politiky to duchovno. Mě to opravdu uráží. A byla to pravda, nelžeme si, ale netahejme to sem, nepatří to sem a jenom nás to všechny rozděluje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další je přihlášen k faktické poznámce pan poslanec Výborný, připraví se pan poslanec Brázdil, dále je přihlášen pan poslanec Králíček - všechno faktické poznámky. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Víte, milé kolegyně, milí kolegové, pane premiére, jestli něco nemám rád, tak je to naprosto nestoudná lež. Ukažte jediný pastýřský list nebo něco podobného, takto, jak jste to tady říkal za posledních třicet let, něco takového říkal, nebo v něm něco takového bylo. Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, opakovaně jste tady dneska lhal. Nějaké věci jako osobní nechám úplně stranou. Ale tohleto je jako daleko za čarou. A když tady se potom rozčiluje paní kolegyně vaše, tak vy jste to tady řekl. Tak přijďte a omluvte se.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Brázdil má prostor se omluvit. (Pobavení v sále.)

 

Poslanec Milan Brázdil: A to já bych zas uměl, to já nemám problém, když udělám chybu. Nicméně pastýřský list je vydaný, a teď nevím, kterou úrovní kněží, já sám sice mám klasické vzdělání, také jsem kdysi ministroval v jalubském kostele, chodil jsem na první svaté přijímání, ano, něco o tom malinko vím, ale... A pastýřský list je něco, co kněží v kostele v tom daném místě čtou vlastně při bohoslužbě a mluví o tom, že běžte, musíte jít k volbách a tak dále, je to povolené, na tom nic není, a volte lidi, které kněz přečte. A ti lidé, kteří takhle to poslouchají, tak samozřejmě jeden z nich nebo někteří z nich jsou v těch volebních komisích a oni se navzájem hlídají. A oni, pokud ten dotyčný nepřinde, tak je de facto z té komunity těch věřících jakoby, de facto ne že vyloučen, ale je pod palcem, pod nějakým drobnohledem těch lidí. Prosím, toto, co teď říkám, je přesně to, co já vám... Já nelžu. Myslíte si, že toto jsem si vymyslel, že bych na to přišel...? Já jsem si na to přišel sám. Dobře. Tak nepřišel.

A znovu, ještě jednou. A rozhodně, pane Jurečko, vám se nebudu v ničem omlouvat. Vy se musíte omluvit těm záchranářům. To je potřeba. A to udělejte zavčasu, protože moc času nezbývá a vy jste to slíbil. A já jsem říkal, nemějte z pusy trhací kalendář.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byla lekce katechismu. Poprosím, aby k mikrofonu přišel pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl také reagovat na pana ministra Jurečku. Já to vrátím tedy do jiné debaty. Tak před chvílí začal on tady zesměšňovat paní předsedkyni Schillerovou, pan Philipp tady na ni pořvával. My jsme to nebyli, kdo začal tenhle typ debaty, to zaprvé.

A zadruhé. Pan Jurečka tady říká, že všichni poslanci mají stejnou hodnotu mandátu. Vy jste tady přece řekl, že bychom bez Babiše nic nebyli. Že tady paní Schillerová je taková a maková. Vy to tady celou dobu říkáte. Tak proč teď to házíte na nás? A já vám za sebe říkám, že si myslím, že i bez Babiše bychom rozhodně dostali víc než KDU-ČSL.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pokračuje s faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě jednou, kolegové. Je mi to moc líto, ale když jsem kandidovala na post hejtmana Zlínského kraje a mým protikandidátem byl Jiří Čunek, tak se to v kostelích Zlínského kraje dělo. Já tu samozřejmě nemám k dispozici žádný předmět doličný, abych ho ukázala jako důkaz. Já jsem do těch kostelů také chodila, protože jsem křesťan, jsem věřící, tak mě tam přivítali stejně jako mé kolegy, ale skutečně ta slova tam padla. A někdy padají i dál. Je to pravda, nemám se za co stydět. Nemohu to dokázat. Prosím, opusťme tuhle rovinu debaty, protože se dostáváme na parketu, která nepatří na půdu Poslanecké sněmovny a jenom dehonestuje dál víru lidí, kteří věřili, že aspoň někde je ještě pravda a láska.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A poslední k faktické poznámce je přihlášen pan Okamura Hayato. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že je důležité, že všichni, věřím tomu, že v tomto sále napříč politickými stranami, žijeme určité hodnoty, že je nám drahá rodina, že všichni se shodneme, ať jsme na pravici, nebo na levici, na tom, že každý člověk má nějakou základní lidskou důstojnost, i když je těžké fakticky každého, zejména toho, kdo je úplně na okraji společnosti, opečovat. Ale každému z nás to leží na srdci a v tom je ta naše možná i křesťanská tradice, nebo židovsko-křesťanská. A nezáleží tolik na tom, kdo z nás do kostela chodí, jak často, jestli přijde třeba jednou za rok o Vánocích, kdo se modlí třeba denně. Takže já jsem rád, že tohle nás spojuje. A já si myslím, že žijeme v těžké době, ve velmi těžké situaci. A jak tady dneska už zaznělo před několika hodinami, asi budeme muset spojit síly jako napříč spektrem a na těch nejdůležitějších věcech opravdu spolupracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla poslední faktická poznámka. Vracíme se do obecné rozpravy. Do ní je přihlášená první v pořadí, paní Pastuchová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP