(0.40 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Tak já bych se vrátila do zdravotnictví, ale neodpustím si reagovat na pana ministra Jurečku, co bychom dělali bez Babiše. No pracovali dál. Ale co vy budete dělat bez hlasu?

A další věc ještě, když se tady napadáme, nebo je to zase k vám, že tady lžeme. Tak já jsem slíbila, vaším prostřednictvím, panu předsedovi Výbornému, že tady budu číst to, co nám řekl na schůzi, když jsme tady bojovali o záchranáře a jejich dřívější odchod do důchodu. Já přečtu jenom ten poslední odstavec. "V tuto chvíli to nemá smysl. Já nemám důvod, proč bych nevěřil, a já tomu rozumím, že vy jako opozice jste nedali této vládě důvěru a že můžete mít obavy z toho, jestli slova ministra platí, nebo neplatí. Ale pokud pan ministr jasně tady řekl na mikrofon opakovaně, že ta věc bude připravena a schválena, tak aby od 1. ledna 2023 skutečně platila, tak já vám říkám, že já panu ministrovi věřím, a my to jako KDU-ČSL také garantujeme." Takže tohle tady budu číst opravdu vždy a 1. ledna, to asi budeme někde jinde, tak potom si to můžeme připomínat. Já jsem si to teď našla, protože vy nás tady také citujete.

Teď už se vrátím opravdu k bodu, jak říkal tady pan kolega. A já když tak o tom přemýšlím, tak opravdu já už jako Patrik Nacher, vaším prostřednictvím, říká: já jsem nechtěl vystupovat, ale já prostě musím, tak já tady u toho pultíku teď pokaždé říkám, že je mi smutno, je mi těžko, a to jako z pozice zdravotníka. A dneska jsme tady u toho znovu. Vrátil se od pana prezidenta zákon, o kterém jsme tady mluvili už dlouze, já jsem k němu vystupovala hodně dlouze, ale cítím potřebu ještě naposledy se vás pokusit přesvědčit, že děláte chybu, pokud toto prohlasujete - vy to prohlasujete, protože si to hlídáte, aby vás tady bylo 101. Doufám, že vás tady bude 101 ve čtyři ráno, v pět ráno. Ale na druhou stranu vím, že vám je to opravdu úplně jedno, jestli my si tady budeme blábolit do dvou, do tří, do čtyř, v sobotu, v neděli, mně je to opravdu jedno, protože ať tu zazní cokoliv, vy máte na všechno argumenty. Když to není Babiš, tak lžeme nebo tady blekotáme, a ten zákon zabít a prosadit si ho tou vaší silou. Já už si za ten necelý rok, co jste u vlády, ale pořád za všechno může Babiš, na to pomalu zvykám. Vaše vláda si hraje před svými příznivci na spasitele, ale nás mnoha svými kroky vrací o desítky let zpět. Místo toho, abyste jako vláda řešili, jak lidem pomoci, rozdáváte lidem, promiňte mi to, hloupé rady. Nebude plyn, elektřina je nehorázně drahá. Tak přestaňte klimatizovat a vezměte si v zimě další svetr.

Teď seberete peníze zdravotnictví. Slyšela jsem tu od někoho, teď nevím, abych to neřekla špatně, že ředitelé všech pojišťoven vlastně řekli, že jim to nevadí. No umíte si představit ředitele pojišťovny, který by řekl, že mu to vadí? Tak už tam za týden není. Já čekám na to, jestli se dočkáme v příštích měsících nebo letech rady, když máme nosit tedy ty svetry, ať v létě sbíráme a sušíme bylinky. Dělaly to naše prababičky, dělaly to běžně, tak proč bychom to nemohli dělat my? Protože ti lidé nebudou mít ani na léky. Kolik lidí podle vás má v České republice klimatizaci, kterou podle vašich rad nebude tolik používat? To je přesně ten váš pohled. Jeďte do těch domácností a podívejte, nebo si udělejte třeba statistiku, dejte to do těch statistik, co chodí po bytech, a dejte tam kolonku, kdo má klimatizaci, když se ptáte na to, jestli máme pračky... nebo ne vy, ale ptají se nás na to. Já vás ujišťuji, že jich je opravdu menšina.

Zdravotnictví, které máme, zaplať pánbůh, na velmi vysoké úrovni, a moc si toho vážím, potřebujeme my všichni. Vy, vaše děti, vaši rodiče, prostě všichni. A pokud mu místo toho, abychom mu pomohli právě a nejvíc v těžkých dobách, které teď zažívá, házíme klacky pod nohy, doplatíme na to všichni. Zdravotníci mají za sebou - a asi ještě před sebou - šílený zápřah kvůli covidu. Vy jste slibovali podporu očkování, slibovali jste osvětové kampaně. Kde jsou? Kolik lidí jste přesvědčili na tu první dávku, jak jste slibovali? Otevíráte možnost očkovat se čtvrtou dávkou, ale lidé vlastně ani nevědí, kde to mohou udělat. Obrátil se na ně pacient, že mu to přišlo, že se má jít očkovat, a když zjišťoval v našem kraji v okrese Česká Lípa, kam může jít, tak tam není ani jedno očkovací místo. Očkovací centra chybí, praktici svým pacientům kolikrát neumějí ani poradit, protože to nevědí.

Radíte lidem, aby omezili topení, šetřili elektrickou energií. Vůbec se neohlížíte na to, že někde například právě v těch zdravotnických zařízeních to nejde, ale to už tady říkalo mnoho kolegů. Nepřeju vám, abyste byl ležící pacient a jel jste se na lůžku přes celé oddělení vykoupat do té koupelny a pak zase zpátky, kolik tam nastavíte na topení. To snad nemyslíte vážně. Tam ty pacienty nemohou přikrýt druhou peřinou a dát jim teplé ponožky, nemohou přestat svítit, nemohou vypnout přístroje. Vy ale nijak neřešíte, že kvůli fakturám za plyn a za elektriku se ta zařízení dostanou do šílené situace nejen za energie, ale teď za všechno. Mají vyšší náklady na léky, na potraviny, na zdravotnických materiál. Všude tam ty ceny rostou. Vy raději 14 miliard seberete zdravotním pojišťovnám, naprosto bez ohledu na to, co to v budoucnosti přinese. A bojím, že jak jsme při prvním projednávání tohoto návrhu předpokládali, že váš škrt bude mít dopady až za několik let, v současné situaci to může být mnohem dříve, ale vám je to evidentně úplně jedno.

Prezident republiky vám teď tím, že zákon nepodepsal, dal ještě jednu poslední šanci se zamyslet a znovu zvážit všechna pro a proti. Já vás také prosím, neohrožujte zdravotnictví, ale pomozte mu. Chápu, že situace, ve které jsme, není lehká, finanční vyčerpání státu po covidu, válečný konflikt na Ukrajině, energetická krize. Chápu, že najít dobré řešení je těžké, a je jasné, že každý bychom šli jinou cestou, ale nemůže to odnášet zrovna zdravotnictví a nemůže to ohrožovat zdraví lidí.

Vy neustále přenášíte odpovědnost státu na někoho jiného. Tím myslím kraje, města a samotné občany. Snížení plateb státu za jeho pojištěnce kritizovaly odborné společnosti i řada ekonomů. Všichni předpokládali, že po covidové pandemii nikdo nebude zpochybňovat nutnost finančně zdravého zdravotnictví, ale to je bohužel omyl. Jako by nebylo evidentní, že snížení plateb za státní pojištění a vytvoření dluhu 14 miliard se musí někde projevit. Objektivně je zdravotnictví postiženo vládními škrty nejvíce. Vedle snížení plateb do zdravotního pojištění za státní pojištěnce se snížil i rozpočet Ministerstva zdravotnictví, což se mi zdá opravdu nepochopitelné, a musím zde souhlasit se svým kolegou, lékařem, vaším prostřednictvím, Maškem, který opravdu tady řekl, že kdyby se měly sebrat peníze paní ministryni Černochové, že to tady asi vypadá trochu jinak. A zase budu trošku politikařit, ale já vím, že musíte poslouchat, protože ani vaše preference TOP 09 nepřevyšují myslím ani 5 %.

Možná si prostě říkáte, že zdraví je něco, co... (Předsedající: Já se jenom zeptám... deset minut...) Já mám ještě jednou deset minut. (Tak vám pustím ještě jednou, ano?) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP