(1.10 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Já se dlouhodobě zabývám právě otázkou těch nejchudších, bezdomovců. Vím, že jsou tam lidi, kteří - ten počet bezdomovců můžeme rozdělit zhruba na třetiny. Třetina lidí je ta třetina, která si tento životní styl vybrala, propila se k němu, profetovala, prostě už nebudou jiní, protože už to vzali za své. Ovšem druhá třetina, a to by vás, páni ministři, mohlo zajímat, jsou lidi, kteří mají psychické problémy, jsou to psychotici. Pokud se můžeme spolehnout na britské výzkumy, jsou to psychotici, kteří by měli být minimálně v ambulantní léčbě. Jsou to lidé, kteří nechápou, proč jsou na ulici, proč mají hlad, proč je bijí, proč je ukrádají. Zdravotní systém i sociální systém na ně zapomněl. Třetí třetina jsou lidi, kteří se dostali do situace bezdomovectví prostě tím, že je semlel osud nějakým způsobem. Dva senioři v nájemním bytě, jeden umře, druhý už neutáhne byt a nemá kam jít. Když způsobíte autonehodu, na rok vás zavřou, mezitím přijdete o práci, o byt, o všechno, a když vás pustí, tak zjistíte, že jediné, co máte, jsou exekuce, protože jste neplatil inkaso a poplatky za mobilní telefon a tak dále. V těch kauzalitách bych mohl pokračovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, já vás přeruším a poprosím v levé části sálu o větší ticho, aby mohl řečník v klidu dokončit svůj projev. Děkuji pěkně.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Takže proto o tom mluvím. Ta poslední třetina si zaslouží péči, protože se do té situaci dostali ne vlastní vinou, ale nesou tíhu života s minimálními zdroji, s minimální podporou, a protože nemají to nejdůležitější, nemají adresu, tak se ani nedozvědí díky institutu opatrovníka na soudech, že jim přišla nějaká další exekuce, že jim přišel nějaký finanční výměr, rozhodnutí soudu a tak dále a v podstatě jsou odsouzeni, jsou zašlapáni do té bídy systémem, který tady je. To je velmi, velmi nefér.

Takže já bych chtěl apelovat na vás všechny, abyste při svých velkorysých plánech se státním rozpočtem, s deficity a se všemi argumenty pro to, kam se přesunou jaké miliardy, vyšetřili milion či dva na zuby pro tyto nejchudší, protože si myslím, že to ten systém určitě nepoloží, a abyste pamatovali i na ty, kteří potřebují psychiatrickou pomoc, psychiatrickou léčbu a nemůžou se k ní dostat, protože vůbec netuší, že by tam měli být. Tam je prostě zapotřebí, aby ti takzvaní streetworkeři, různé neziskové organizace, které se o ně starají, zasáhli a začali jednat a postarali se o ně. Ale na každý pád...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak ještě jednou, pane kolego. Poprosím tentokrát levou část sálu, aby se opravdu ztišila, abyste mohl v klidu pokračovat.

 

Poslanec Jiří Kobza: Na každý pád vás prosím, vraťte tam těch 14 miliard. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Nyní jsou přihlášeni k faktickým poznámkám pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Philipp. Ještě načtu zrušení omluvy, a sice pan poslanec Navrátil ruší svoji dnešní omluvu. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já zareaguji na ctěného kolegu Kobzu, který tady mluvil jak o bezdomovcích, tak o globálních číslech. Mluvil tady především o očesání o těch 14 miliard. Já bych chtěl upřít pozornost vás všech a vyzvat vás, abyste opravdu zvážili i v rámci koalice tu šanci, kterou nám všem dal svým vetem prezident, protože ta situace se extrémně změnila za tu dobu.

To, co se děje s energiemi, tak dnes bylo někde v tisku, že belgický premiér odhaduje, že nás čeká deset krutých zim. Pan Stanjura to tuším stáhl na tři, ale ať nás čekají třeba kruté tři zimy, tyhlety finanční nároky, tak prostě zdravotnictví bude prostě drahé. A teď máme šanci na to, hlavně opravit ten automat a zvýšit ten základ. My jsme asi udělali chybu, že jsme to nevyužili a ve druhém čtení jsme tam nenavrhli vyšší částku. Asi to bylo licitovatelné. Ale byla jiná doba a teď se ukazuje, že kdybychom dali třeba o 500 korun větší základ na jednoho pojištěnce, tak při 6 milionech pojištěnců jsou to 3 miliardy měsíčně a můžeme licitovat, o kolik to zvýšit, aby to pokrylo skutečné náklady. Já si myslím, že odborníci z Ministerstva zdravotnictví a z pojišťoven jsou schopni to propočítat. My jako opozice jistě bychom to podpořili z toho vyššího základu a můžeme mít na léta dopředu pokoj a nebudeme se tady licitovat, že z jedné do druhé kapsy si to budeme strkat, což už se teď děje mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Philipp zatím faktickou poznámku zrušil, tak se vracíme do rozpravy. Je přihlášena paní poslankyně Štefanová, připraví se pan poslanec Novák. Prosím, váš desetiminutový limit.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se zde opět vyjádřila k předkládané novele zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Jak jsem tady již mnohokrát řekla, jako lékařka zásadně nesouhlasím s předloženým návrhem, který v rámci šetření provádí největší škrty právě v resortu zdravotnictví. Místo finančního zajištění našeho zdravotnictví, které vláda v programovém prohlášení slibovala, provádí jako první kroky jeho ohrožení. Místo aby stát odebral peníze politickým neziskovkám nebo solárním baronům, rozhodla se vláda ohrozit už tak dost zkoušené zdravotnictví. K tomu, že tento počin vlády je nesprávný krok, se od podání návrhu opakovaně vyjadřuje i široká odborná veřejnost. A nyní to potvrzuje i veto pana prezidenta.

Neustávající snahu vlády uškodit českému zdravotnictví považuji za nehoráznost. Místo toho, aby vláda podnikla kroky, které by pomohly zmírnit dopady inflace a zdražování, které už nyní znamenají dvojnásobné výdaje na provoz zdravotnických zařízení než v minulém roce, ohrožuje dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Vláda chce tímto krokem využít pro státní rozpočet rezervy zdravotních pojišťoven, které jsou podle ní neefektivně využívány. Tyto fondy jsou ale pro zdravotní pojišťovny nezbytné, a to zejména k zajištění dostupné zdravotní péče i při nenadálých situacích, jako je výskyt nového virového onemocnění anebo příchod statisíců nových státních pojištěnců do země.

V situaci, kdy se jedná právě o statisíce nových státních pojištěnců, kterým stát garantuje kromě podpory i zdravotní pojištění zdarma, škrtá vláda právě v oblasti zdravotního pojištění. Právě pro tyto případy mají pojišťovny vytvořeny rezervní fondy, které jim chce současná vláda nepochopitelně zkrátit. V situaci, kdy chod našeho zdravotnictví je vážně ohrožen rostoucími cenami energií a inflací, brát pojišťovnám tyto prostředky, považuji za nerozumné a ohrožující do budoucna celý systém zdravotní péče v České republice.

V zásadě souhlasím s navrženým mechanismem automatické valorizace, kterou zavádí přiložený pozměňovací návrh a který byl mimo jiné předložen až po neustávajícím tlaku i poslanců SPD. Stále ale snižuje platbu za státní pojištěnce pod akceptovatelnou hranici a znamená o miliardy korun méně pro zdravotnictví než doposud. Automatická valorizace platby za státní pojištěnce je nutnost. Já sama jsem to tady opakovaně zmiňovala. Má být ale zavedena bez snižování té původní částky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP