(1.20 hodin)
(pokračuje Iveta Štefanová)

I z jednání podvýboru pro financování zdravotnictví a zdravotní pojišťovny jednoznačně vyplynulo, že zdravotní pojišťovny se obávají, zda dokážou v příštím roce bez problémů uhradit zdravotní péči. Místo potřebného navyšování naopak snižovat finance pro zdravotnictví považuji za hazard a přímé ohrožení dostupnosti a kvality zdravotní péče pro naše občany a s tím já zásadně nesouhlasím. Proto by Sněmovna měla tento návrh zamítnout. Děkuji vám za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pokračovat bude pan poslanec Novák. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, projednáváme dnes přehlasování práva veta prezidenta republiky k zákonu, kterým se mění zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění a další související zákony. Bohužel, pětikoalice se opět na sílu a bez nejmenších ohledů k občanům České republiky chystá k opakované loupeži za bílého dne. Poté co intenzivně pracujete na vyčerpání rezerv, které pojišťovny ještě nedávno měly, se jim chystáte vzít naději na odpovídající příjem do systému pojištění tím, že snížíte platby za státní pojištěnce. Náš tolik opěvovaný systém zdravotnické péče se bohužel řítí do katastrofických scénářů. Ostatně jako všechno, na co tato Fialova vláda sáhla. Berete peníze pojišťovnám, které nebudou mít, jak uhradit provedenou nebo plánovanou péči lékařů. A ti prostě budou muset přestat vykonávat. Tím pádem skončí odpovídající dostupnost lékařské péče.

Někdo by tady možná mohl namítnout, že některé léčby můžeme vyřešit sběrem bylin nebo sokolským tužením těla, podobně jak to koalice plánuje v energetice. Mimochodem, už máte jehlice a vlnu? Paní předsedkyně Pekarová vám ráda rozdá střihy.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, občané vidí, že opozice v čele s našimi poslanci za hnutí Akce nespokojených občanů a pan prezident Miloš Zeman jsou jako jediní na jejich straně. Na začátku vaší vlády to vypadalo, že máte snad nějaký plán. Teď na prahu nikým neřízené energetické krize, která velice brzy způsobí reálnou chudobu mnoha lidí, je vidět, že nemáte žádný plán, ale jistě nenecháte nikoho padnout. Vy totiž ani nevíte, která bije. Přitom máte vyšší příjmy z DPH, o ČEZu nemluvě. Ale opět - jak dlouho? Nicméně kam jdou dnes ty peníze? Jasně, já vím, možná opět začnete kňučet, že za to může Babiš. Jenže, kolegové a kolegyně, dovoluji si vás upozornit, že už je po kampani a už se nějaký ten měsíc musí pracovat. A občané čekají na výsledky, které jste jim slibovali, když jste se ucházeli o jejich hlasy.

Pandemie koronaviru, která tady už zase je, alespoň podle mediálních prezentací pana ministra Válka hrozí, měla přece přinést poučení. Neměli bychom opakovat chyby, které se určitě staly, ale hlavně bychom měli nastavit systémová zdravotnická řešení. A na to potřebujete mít, vážení kolegové z pětiparty, peníze. Máte je? Nemáte. Chcete je vzít a navíc ještě další prostředky ze systému odebíráte. A co budou občané dělat, pokud se o ně nepostará stát? Postarají se o sebe sami a podle svého.

Myslíte, že potrvá dál tolerance lidí k současnému dění? Myslíte, že lidé budou dále pokračovat v tolik potřebné pomoci uprchlíkům před válkou na Ukrajině? Určitě ne. Nemohou se přece dělit s někým o něco, co sami nemají. Tedy kromě vlády. Ta třeba nemá žádný plyn, ten je německý, ale chlácholí národ, kolik ho kde má k dispozici. Máte plné zásobníky? To je super. Ale konečně také řekněte lidem pravdu, že možná bude stačit lidem, možná bude stačit firmám, ale rozhodne nebude stačit lidem a firmám dohromady. Řekněte už konečně celou pravdu. Nebojte se ji říct.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v květnu letošního roku jsem tady řekl toto: Škrt 14 miliard může znamenat nevratné změny v životech mnoha lidí. Pojišťovny nebudou mít peníze na úhradu nových, efektivních léčiv pro nemocné. Je otázka, co se stane při příští pandemii, ze které jsme se sotva zotavili. Zaslepenost vládní většiny se bohužel dostala do rozměrů, kdy bere tam, kde jí to bude nevratně chybět v budoucnu. To už ale bude pozdě. Proto apeluji na všechny inteligentní a ideologií neposkvrněné kolegy, zejména s doktorským titulem před jménem, prosím vás, zastavme to. Novela zákona o zdravotním pojištění přinese plíživě pro naše občany jenom další stres a obavu z toho, jestli v případě onemocnění dostanou takovou péči, která jim pomůže se uzdravit. Není potřeba měnit jediné písmeno v tomto zákoně, protože okolnosti se nejenže nezměnily, ony jsou totiž ještě horší.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zdraví je to nejcennější, co člověk k životu má. Obejdete se bez spousty věcí, můžete žít skromně, ale zdraví, zdraví to buď máte, nebo vám s ním musí někdo pomoci lékařskou péčí. Vy dnes tímto přehlasováním veta děláte všechno pro to, aby občané tohoto státu byli nemocní. A to je dle mého názoru prostě zlo. Přehodnoťte, prosím, své původní rozhodnutí a odmítněte přijetí této novely. Moc vám za to děkuju a děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další přihlášenou v pořadí je paní poslankyně Lesenská. Paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení zástupci vlády, vážené paní kolegyně, kolegové, řešíme zde již po několikáté sněmovní tisk 166, kterým je novela zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, a to ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Tentokrát nám tento návrh zákona vrátil svým vetem prezident České republiky.

Dovolte mi lehké shrnutí dění. Od 1. 1. 2022 byla platba státu nastavena na částku 1 967 korun měsíčně. Současná vláda se rozhodla s účinností původně od 1. 7. 2022 platbu snížit o 400 korun na částku 1 567 korun měsíčně. Zdravotní pojišťovny tak v letošním roce měly dostat od státu o 14 miliard korun méně, než bylo jejich očekávání, na základě kterého postavily své rozpočty a zdravotnická zařízení své plány zdravotní péče a výdajů vůbec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP