(3.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady bych se u toho zastavil. Protože vidíme sice řadu kampaní na léky, ale kde je nějaká vládní kampaň za zdravý životní styl? Aby ti lidi nemuseli mít léky, aby byla edukace ke zdravému životnímu stylu? Takhle to vidím třeba v Japonsku. Já sleduji japonskou televizi v podstatě každý den - dneska jsem ji tedy nesledoval - zprávy a podobně, abych měl přehled o jedné z nejvyspělejších zemí světa z opačné strany zeměkoule. V podstatě každý den se dívám na zprávy. Vždycky v 11 hodin večer, podle toho, kolik je hodin, letní, zimní čas, a běží zprávy v 6 hodin ráno. Takže to mám všechno úplně on-line a přesně vím, co se tam rozebírá, i zdravotnictví a podobně. Rozumím tomu pochopitelně, nepotřebuji překlad. Takže to srovnání mám. A každý potvrdí, že japonská zdravotní péče a lékařský systém jsou jedněmi z nejlepších na světě a že je to prostě úplně skvělé. Takže tady si myslím, že by byl ten příklad na tom východě. K tomu se samozřejmě hrdě hlásím, protože bych chtěl dotáhnout Českou republiku tak, abychom byli jednou z nejvyspělejších zemí světa. Naopak od vaší vlády. Takže tam jsou ty reklamy, tam jsou ty propagace, ty kampaně a ten zdravý životní styl. Což způsobuje samozřejmě nižší náklady na zdravotní péči. Japonci se s tím samozřejmě potýkají, protože tam je vysoký průměr dožití a ty náklady jsou samozřejmě vysoké. Takže na to šli právě tou propagací od podlahy. To by bylo dobré - neřešit opět jenom následek, ale řešit také příčinu. Ale to je ta bolest vaší vlády, chybějící vize. No, vy ani nehasíte nic po požáru. Vy v podstatě ty požáry jenom zakládáte.

Samozřejmě ty další způsoby na podporu udržitelnosti a efektivnosti zdravotnictví. Například tady vidím bod 14, zvýšení přístupnosti kvalitní péče zkrácením čekací doby a snížení finanční zátěže domácností v souvislosti s výdaji na zdravotní péči, včetně neformálních plateb. No tak to děláte opět úplně proti tomu. Já to nechápu vůbec. Takže vy, místo aby vaší ambicí bylo zkrácení čekací doby, snížení finanční zátěže v souvislosti s výdaji na zdravotní péči, tak děláte úplný opak celou dobu, jenom všechno k horšímu. To, co je špatné, necháváte, a to, co je relativně dobré, ještě zhoršujete. Takhle bych to viděl, to je ta realita.

Samozřejmě je potřeba také, a tady se to jasně píše, zohlednění potřeb zranitelných skupin - já jsem ale mluvil o zdravotně postižených spoluobčanech - zejména prostřednictvím příslušných fiskálních politik. Ale to jsou ty peníze, vždyť o tom mluvíme, a vy je berete. Politika v oblasti sociální ochrany. Vždyť vy tady zamítáte návrhy zákonů SPD na zvýšení příspěvku na péči a tak dále, to jsme tady navrhovali už opakovaně, a další záležitosti.

Takže vy jdete úplně proti všemu, co se má dělat. Chtělo by se mi říct, že to nechápu, ale já to chápu, protože vás znám. Jsem tady s vámi několik let. Já vás znám, vaše uvažování. Samozřejmě je vám to úplně jedno, životy běžných občanů. (Námitky z řad poslanců ODS.) Já bych byl rád, aby mi tam poslanec ODS netykal. Protože já si s vámi taky netykám a ani si to nepřeju. Takže tyhle hulvátský kecičky, co tam někdo měl, já si vyprošuju, abyste mi tady tykali, někdo z ODS! Já jsem s vámi husy nepásl.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, oslovujete někoho konkrétního?

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem nikoho neoslovil, protože bohužel nevím, kdo to řekl, ale bylo to tady z toho sektoru. Takže jsem nikoho neoslovil. Já nemám koho oslovit, protože jsem měl sklopenou hlavu. Jenom vím, že tady ze sektoru ODS mi tady někdo tyká a volá na mě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k pokročilé době prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, i ne vzhledem, já jsem neoslovil nikoho, protože nevím, kdo to byl. Minule jsem zahlédl toho, kdo byl hulvátský, ale zase jsem neznal jeho jméno. Takže jsem ho taky nemohl oslovit, jestli si pamatujete, protože jsem ho viděl poprvé. Poprvé promluvil, a zrovna na mě hulákal. A bylo to při stejném bodu mimochodem, kdy jsem tady bojoval za občany, abyste jim nebrali těch 14 miliard a nezhoršovali zdravotní péči. Takže to, že tady tykáte lidem, to si tykejte někomu tam u vás, jo?, ale mně ne. Hulváti neskuteční úplně, tady to, nějaký poslanec ODS. (Námitka z pléna.) Ale já neoslovuju, protože nevím, kdo to byl. Takže prosím vás, já vím, že jste nervózní, protože chcete, aby už to prošlo, to, že zhoršíte tu zdravotní péči. Ale my jsme poctivě říkali, že budeme bojovat ze všech sil pro to, aby vám neprošlo to zhoršení zdravotní péče. Takže jsem to deklaroval předem.

Takže jsem mluvil o tom, že je potřeba zohlednit potřeby zranitelných skupin, zejména prostřednictvím příslušných fiskálních politik a politik v oblasti sociální ochrany, mezioborové spolupráce při poskytování služeb péče, kulturně citlivých služeb. Samozřejmě bod 16, a je to tak, že je potřeba zajistit vhodnou úroveň péče o osoby, které ji potřebují, prosazováním hodnocení kvality a účinnosti. Nebudu číst všechny ty body. Tady bych snad zmínil ještě bod 18, že je potřeba pracovat na té prevenci zhoršení fyzického a mentálního zdraví osob s chronickým onemocněním.

Zajímavé je - tady nemůžu hodnotit obsah té reformy, to tady nemám, v tom podkladu, ale Bulharsko uskutečnilo významné reformy k posílení základní péče a ke zlepšení koordinace nemocniční a speciální péče. Estonsko, Polsko - schválně vybírám země z tohoto regionu. Ale Česká republika nic, vůbec není zmiňována tady. No, protože když se nic neudělalo, tak co by tady zmiňovali, že jo?, pochopitelně. Dokonce i ten problematický Kypr, který dával málo toho HDP, byl na posledním místě, to už jsem zmiňoval, že poměr HDP k výdajům do zdravotní péče byl 3,5 %, to jsem říkal, tak i ten Kypr už zahájil postup - cituji přeměny svého systému zdravotní péče s cílem umožnit všem obyvatelům přístup ke zdravotní péči a snížit vysoké přímé platby. No a vy jdete úplně opačným trendem. Naopak mají se zvyšovat přímé platby. Vždyť i mainstream to psal ohledně těch zdravotně postižených a těch doplatků, že se budou naopak zvyšovat kvůli vaší vládě zdravotně postiženým spoluobčanům. Samozřejmě jsou z toho velmi nešťastní. Teď nevědí, co je čeká. Drahota, do toho ještě doplatky. Na francouzské berle se to má zvyšovat a tak dále. Dokonce i ten Kypr - nebo nechci říct dokonce, Kypr určitě není špatná země, není, ale chce umožnit všem občanům přístup ke zdravotní péči. Vy ho upíráte.

Takže tady máme řadu ještě dalších zemí. Mám tady na x stránek, které země co udělaly, významné reformy. Snad zmíním alespoň Portugalsko, které provedlo významné reformy k zajištění všeobecného zdravotního pojištění. Takže Portugalsko provedlo významné reformy k zajištění všeobecného zdravotního pojištění a Česká republika za vlády Petra Fialy k nezajištění veřejného zdravotního pojištění, pravý opak. To je neuvěřitelný úplně. Bulharsko, které rozhodně má nižší životní úroveň než Česká republika, přijalo opatření ke zvýšení ambulantní péče tam, kde nízké pokrytí veřejnou ambulantní lékařskou péčí ztěžuje některým osobám přístup ke zdravotní péči. No tak jak je to tedy s tou stomatologií, s těmi zubaři a dalšími, ty pohotovosti, jak jsem říkal?

Takže i v těchto zemích, z kterých bychom si asi jinak nebrali příklady, tak i tyto země jsou tady zmiňovány, ale Českou republiku jsem tady nenašel. Přitom nefigurujeme v tom žebříčku, to už jsem říkal, v horní polovině nejsme, úplně na dně taky ne. Ale co se týče pozitivních informací, tady není vůbec zmíněna Česká republika ani jednou. Ani jednou. Maďarsko něco dělalo, Rumunsko, Lotyšsko, Polsko - už nebudu číst co a jak - Rakousko jasně, Lotyšsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko zase. Mimochodem oznámili opatření, která mají přilákat lékaře a zdravotní sestry do příměstských nebo venkovních oblastí, abych zmínil něco, co ty země dělají. Tady úplně nic. Vláda Petra Fialy nic vůbec, žádná změna. To je prostě úplně marný s vámi. Lotyšsko, Malta, zkrátily čekací doby, zatímco Rumunsko přeorganizovalo části systému ambulantní péče. No prostě něco se vždycky děje směrem kladným. Ale prostě o České republice tady nemám vůbec žádnou poznámku. No tak já ji nemusím dělat, to je ta zpráva, že jo? Já jsem to nevytvářel. Španělsko, Itálie, Portugalsko, Slovensko, reformy jako centralizace veřejných zakázek. Já nevím, co všechno možný. Takže prostě každý se nějak snaží, ale vláda Petra Fialy prostě nic. Bohužel vůbec nic.

Takže platí to, za nás, za SPD řeknu, že se všem uleví, protože už si tady poskládám ty papíry postupně. Ale chtěl jsem říct, že když se vrátím na úplný začátek samozřejmě už jenom tím shrnutím, tak prostě je zcela jasné, že bylo důležité věnovat tomu ten čas, protože zdravotní péči potřebuje všech deset milionů občanů České republiky, více než deset milionů našich občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP