(4.10 hodin)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Uvádím návrh - a všechny informace k tomuto návrhu jsem měl ve svém předchozím příspěvku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, poslankyně Eva Decroix. Prosím.

 

Poslankyně Eva Decroix: Dovolím si plně odkázat na to, co již bylo řečeno, i na usnesení, které jsem již přednesla.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a otevírám nyní sloučenou obecnou rozpravu u sněmovních tisků 274275.

 


Sloučená rozprava k bodům 2 a 3
/sněmovní tisk 274 a 275/

Táži se, kdo se hlásí do této sloučené obecné rozpravy? Pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, předem bych chtěl říci, že jsem rád, že jsme dnes na pořad schůze zařadili také tyto dva důležité dokumenty, a to souhlas s ratifikací Protokolu o přístupu Švédského království a Finské republiky k Severoatlantické smlouvě. Vstup Švédského království a Finské republiky do společenství Severoatlantické aliance je svobodným a svrchovaným rozhodnutím každé z jmenovaných zemí a hnutí ANO tato rozhodnutí plně podporuje. Je to významný krok pro nás všechny, významný krok pro naši bezpečnost. Otázky týkající se dalšího fungování NATO a jeho směřování bezprostředně ovlivnil ruský vpád na Ukrajinu, jehož důsledkem je i budoucí začlenění dosud neutrálních zemí Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

Samotný vstup těchto zemí také potvrdil otevřenost Aliance novým členům, která je zakotvena v článku 10 Severoatlantické smlouvy v takzvaném principu otevřených dveří. Vstup obou zemí do NATO bude kromě ukotvení záruk jejich vlastní bezpečnosti představovat bezprecedentní rozšíření plné alianční síly. Švédsko i Finsko jsou členy Evropské unie a stabilní liberální demokracie se sofistikovanými ekonomikami, bezpečnými hranicemi a vysoce vyspělými armádami. Obě členské země Evropské unie začaly spolupracovat s NATO prostřednictvím programu Partnerství pro mír po jeho zahájení v roce 1994. To oběma zemím poskytlo rozsáhlé příležitosti cvičit a uplatňovat standardy NATO ve svých národních armádách.

Jak Aliance začala vést mezinárodní mise na Balkáně, v Afghánistánu, Švédsko i Finsko nepřetržitě přispívaly svými vojáky a operovaly bok po boku se spojenci. Tato spolupráce nabrala nový směr po ruské anexi Krymu v roce 2014. Aliance si uvědomila, že je zásadní ještě těsněji spolupracovat se Švédskem a Finskem a naopak. Země podepsaly smlouvy o podpoře hostitelské země s NATO a zintenzivnily konzultace a sdílení informací, které zahrnovaly i přípravy na vzájemné zapojení do obrany. Obě země mají profesionální a dobře vybavené armády, a já osobně to vnímám jako logický vývoj dlouholeté spolupráce těchto zemí s Aliancí, jejichž rozhodnutí bylo s ohledem na konflikt na Ukrajině a bezpečnostní situaci v Evropě urychleno.

Abych to neprotahoval, na závěr mi dovolte krátké shrnutí. Připravenost, vysoká interoperabilita a kompatibilita s aliančními spojenci je v případě Švédska a Finska nesporná. Jsem přesvědčen, že přechod z našich nejbližších partnerů na spojence zvýší bezpečnost a obranyschopnost Evropy, tedy i České republiky. Být členem NATO znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie. Členství v NATO a záruky kolektivní obrany nám mnoho dávají, stejně tak nás zavazují. Zavazují nás k tomu, abychom tyto společné hodnoty ctili, přispívali k jejich rozvoji. V současné bezprecedentní situaci je nutné jednat rychle, naše bezpečnost není samozřejmost, a proto vás žádám o podporu souhlasu s ratifikací Protokolu o přístupu Švédska a Finska k Severoatlantické smlouvě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. Táži se, zda někdo další se hlásí? Ještě pan poslanec Bašta. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, jako ministr vlády, která dovedla Českou republiku 12. března 1999 do NATO, a stejně jako mí kolegové z klubu SPD si neumíme představit, že bychom nějakým způsobem měli bránit malým severským státům v tom, aby se rozhodly, jakým způsobem budou hájit do budoucna svoji bezpečnost, takže vyjadřujeme v tomto ohledu s nimi plnou solidaritu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče, a táži se, zda se ještě někdo další hlásí do sloučené obecné rozpravy? Jestliže se nikdo nehlásí, končím sloučenou obecnou rozpravu pro tyto dva body a táži se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chcete závěrečná slova? Není tomu tak.

 

Je tedy ukončena sloučená obecná rozprava, a já se nejprve vracím k bodu

 

2.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Finské republiky
k Severoatlantické smlouvě podepsaný 5. července 2022 v Bruselu
/sněmovní tisk 274/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 274 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 80, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 135, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí? Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu a táži se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení. Přednesu nyní návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu o přístupu Finské republiky k Severoatlantické smlouvě podepsaného v Bruselu dne 5. července 2022."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navržené usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 81, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 134, proti 4, a já konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, a končím projednávání tohoto bodu.

 

3.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Švédského království
k Severoatlantické smlouvě podepsaný 5. července 2022 v Bruselu
/sněmovní tisk 275/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Plynule navážu na bod 3, kde jsme také v projednávání po ukončené obecné rozpravě. I zde se táži pana ministra a paní zpravodajky, zda si chce vzít závěrečné slovo. Nevidím zájem o závěrečné slovo.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 275 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 82, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 136, proti nikdo. Konstatuji, že jsme s tímto návrhem vyslovili souhlas.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu a i zde se táži pana ministra a paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo? Nevidím zájem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP