(15.50 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych chtěl vystoupit s návrhem na zařazení nového bodu s mým evergreenem, a to je boj proti dezinformacím. Mě k tomu vystoupení evakuovalo vystoupení pana ministra vnitra minulý týden ve čtvrtek, kdy mluvil o tom, že se v minulém volebním období nedělalo nic s bojem proti dezinformacím. Já si myslím, že to není až zas tak pravda... (V sále je hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, prosím, poslouchejte svého klubového poslance. Děkuji. Prosím tedy o ztišení.

 

Poslanec Robert Králíček: Jsem si vzpomněl na jeden český film... Já si počkám, já mám času dost. (Předsedající: Ale my ne.) (Pobavení, smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon, omlouvám se za tuto poznámku. Děkuji, pane poslanče, že budete pokračovat.

 

Poslanec Robert Králíček: To budu, tak trošku jste mě rozhodila, paní místopředsedkyně. (Předsedající: Omlouvám se.) To je v pořádku.

Nicméně abych se vrátil k tomu. Já jsem chtěl reagovat na vystoupení pana ministra. Jenom jsem chtěl uvést, že si nemyslím, že se nic neudělalo, protože si myslím, že si tak trochu kopl i do svých kolegů, kdy jsme na komisi pro hybridní hrozby, kterou jsme zřídili napříč politickým spektrem a která bych řekl - a teď si trochu rýpnu - scházela častěji než toto volební období, tak si myslím, že i kolegové z vládní koalice tam odmakali kus práce.

A já bych se v tom otevřeném bodě, který určitě schválíte, rád i pana ministra na pár věcí zeptal, protože třeba současný předseda výboru pro bezpečnost a další - pan Bartošek, paní Langšádlová - připravili jsme sérii doporučení a byl tam poměrně obsáhlý dokument, který se odeslal jak předchozí vládě, tak stávající vládě, a myslím si, že určitě mohla vláda z toho vycházet. Já nevím, nakolik z toho vychází. Byly tam věci, které se týkaly školství, které se týkaly bezpečnosti, a vy neustále mluvíte o tom, že Ministerstvo vnitra, respektive CTHH, připravuje jakýsi zákon. Je to jak paní Columbová. Nikdo ho neviděl, nikdo o něm neslyšel, o panu Klímovi už jsme vůbec neslyšeli. Tak já bych chtěl, protože si myslím, že to je opravdu vážné téma, a podotýkám, že já zásadně až nikam nekandiduji, takže to není nějaké předvolební téma, protože u nás na Praze 4 nemáme problém s dezinformacemi, takže určitě to není předvolební kampaň. Ale myslím si, že to téma je prostě vážné a mělo by se tu otevřít, protože se o něm vůbec nemluví, a já bych chtěl, aby se mluvilo, proto s tím bodem neustále přicházím. A myslím si, že - a kolegové mi to určitě v zákulisí potvrdí a určitě si nebudou vymýšlet, jako to bylo před chvilkou - že jsme se tam prostě shodli napříč politickým spektrem, protože to nebylo politické téma, není to politické téma. Ale od začátku volebního období, kdy sem spolu s kolegou Nacherem chodíme takřka pravidelně a chceme ten bod zařadit, se nám to nedaří.

Takže já tu budu asi každou schůzi s poměrně stejnou pohádkou nebo poměrně stejným obsahem a doufám, že bude předsedat paní předsedkyně, protože se mi to s ní líbí, a budu prosit, abychom zařadili boj proti dezinformacím. Já jsem na tu přihlášku psal jako bod číslo 3, ale já bych to chtěl změnit, aby to byl bod číslo 11 této schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Takže jenom si upřesním, nikoliv bod 3, jak máte v přihlášce, ale bod 11. Děkuji.

Pan ministr Rakušan by rád vystoupil s přednostním právem, a ještě než mu dám slovo, omlouvá se pan poslanec Václav Král od 16 hodin do 23.59 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tady mi pan kolega Králíček nastavil stupínek, já ho zatím ještě nepotřebuji. Tak myslím, že jsem přišel v pravou chvíli, byl jsem omluven mezi 14. a 14.30, a byly tady tři návrhy na zařazení bodu, kde já rád zareaguji, a tady jenom věcně bez čehokoli dalšího.

Bezpečnostní rada státu projednala analýzu připravenosti České republiky na to, čelit dezinformacím. Vláda České republiky tento materiál vzala již na vědomí, přičemž ovšem Ministerstvo vnitra přišlo se sérií konkrétních úkolů z toho vyplývajících pro jednotlivé rezorty. Ty chceme projednat na další bezpečnostní radě státu. Chci ve vládě nechat schválit materiál, který už nebude pouhou analýzou, ale budou z něj vyplývat přímé úkoly pro jednotlivé rezorty. Určitě je tam zapracováno i to, na čem pracovali poslanci, z toho ta analýza jako taková také vycházela. A poté v té chvíli, když to schválí vláda, toto chci předložit jako ucelený materiál do Poslanecké sněmovny.

Myslím si, že ten postup je celkem logický. Sám přiznávám, že už jsem navrhoval některé úkoly v prvním jednání na vládě, vláda ovšem v té první fázi schválila pouze tu analýzu jako takovou. Já jsem to nakonec vzal na vědomí, nicméně na té podzimní bezpečnostní radě státu to bude projednáno i s konkrétními úkoly, vláda a potom Sněmovna. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a nyní zde mám přihlášku pana poslance Nachera, ale nevidím ho tu, tudíž jeho přihláška propadá. Hlásí se ještě někdo s návrhem změn k programu schůze? Není tomu tak, nikoho nevidím. Ještě přivolám kolegy z předsálí. Ještě pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Já se velmi omlouvám, paní místopředsedkyně, já bych poprosil o přestávku, na poradu klubu k těm hlasováním teď o programu, do 16.00. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, vyhlašuji tedy přestávku do 16.00 na poradu klubu KDU-ČSL.

 

(Jednání přerušeno v 15.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP