(15.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Chtěla jsem se k tomuto bodu vyjádřit i proto, že tady mám stanovisko Parlamentu dětí a mládeže České republiky, které je uvozeno... takto to přečtu, je to jedna věta: "My, volení zástupci studentů středních škol, víceletých gymnázií, konzervatoří, středních odborných učilišť a členů participačních struktur v České republice, předkládáme tento dokument jako reakci na vládou schválený" - oni tedy se nevyjádřili přesně, vláda to vzala na vědomí, zaujala neutrální stanovisko, jak už jsem řekla před chvílí - "návrh zákona o zřízení instituce dětského ombudsmana v České republice." A upozorňují, že - oni to zase formulují tak, je jim těch šestnáct, sedmnáct roků - tato instituce musí vzniknout jako samostatná instituce za účelem naplnění agendy, kterou už ale správně vnímají, že jde o agendu, která jenom částečně se týká současné agendy veřejného ochránce práv, a velmi jim tam chybí právě ta otázka participace na prosazování svých práv. A samozřejmě jsou si i vědomi toho, že tam jsou rozsáhlé pravomoce obrátit se na Ústavní soud v případě, když nebude nový zákon, právní předpis, jejich práva dostatečně chránit, žádat jeho zrušení, nebo dokonce v opatrovnických řízeních se tam dává možnost vstoupit do takového opatrovnického řízení ve prospěch ohroženého dítěte, nebo dokonce dát návrh na zahájení.

Čili jinými slovy řečeno, pokud mi to umožníte, podrobněji vás s tím seznámím, pokud se to bude projednávat tedy v dohledné době, i v nedohledné době, v každém případě nikoliv teď, nechci zdržovat. Jedno je naprosto zřejmé, měli bychom otevřít tu debatu. Když jsem si četla, že tady budou možná navrhovat zřizování digitálních agentur a podobně v řádu miliard korun, tak myslím, že argumentovat tím, že několik milionů korun pro zřízení toho, co děti a mládež už dlouhodobě chtějí - víte, že to bylo nedořešené i v minulém období - a tento návrh zákona respektuje už připomínky současné Kanceláře veřejného ochránce práv, čili v tomto ohledu jsme ho změnili, tak by bylo nad rámec. Čili ta finanční to otázka tady asi nehraje roli takovou, jako by hrála v minulosti právě s ohledem na to, že jsme některé funkce zredukovali a že se tedy navrhují finančně mnohem náročnější instituce, k jejichž zřízení budeme jistě ještě diskutovat. Čili toto navrhuji, stanovisko Parlamentu dětí a mládeže jste slyšeli.

Já bych ještě využila této příležitosti a jenom bych malinko poopravila, co tady zaznělo, protože to mě téměř zvedlo ze židle - naštěstí pan předseda Tomio Okamura, předseda SPD, promptně vyhledal záznam, stejnopis z mého vystoupení, když se hovořilo tenkrát o návrhu zákona o celostátním referendu, kde jsem údajně měla říci, že už s ním nesouhlasím, a děkuji mu, že uznal, že to nebylo úplně přesné vyjádření. Já vždycky budu pro zákon o celostátním referendu, ale v rozumné podobě, a mně nepřipadalo rozumné, a proto jsem řekla svoje negativní stanovisko, aby umožnil i hlasování o vystoupení z EU. A to bylo právě obsahem té novely - pardon, toho návrhu, který připravilo SPD. Takže ano, rozumný, tak jak byl sněmovní tisk z minulého období, stojedenáctka, návrh o celostátním referendu jistě, ten z mého pohledu méně rozumný - například umožňující hlasovat o vystoupení z EU - proti tomu jsem se vyhradila. A to je také v tom stenozáznamu.

Závěr: tady to budu mít trošku těžší, protože samozřejmě v současné době - pozorně jsem poslouchala projevy mých kolegyň a kolegů a rozhodně ty novely, které oni navrhovali, aby se projednala zmírnění sociálně-ekonomických dopadů současné energetické krize, mají přednost. A to snad děti a mládež pochopí, že proto navrhuji ten bod, to znamená, návrh nového zákona o ochránci dětských práv, až za tyto body, pokud projdou. A už vůbec jistě nemusím zdůvodňovat, proč bych byla ráda, kdyby úplně upřednostněno bylo projednání návrhu novely transplantačního zákona, jak tady navrhovala paní poslankyně Adámková.

Takže já to zkusím, paní místopředsedkyně, naformulovat - vy mě jistě opravíte, aby to bylo správně. Já bych navrhla ten bod, sněmovní tisk 262, zařadit za ty body, které budou pevně zařazeny, a respektuji přitom předřazení bodů, které zde konkrétně přednesli kolegyně Adámková, Dostálová, Pastuchová a kolegové Havlíček a Brabec. Ty považuji za absolutně klíčové. Je to takhle v pořádku procesně, technicky, nebo to musím formulovat jinak, paní místopředsedkyně?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Znamená to tedy, jestli to správně chápu, pokud budou pevně zařazeny body vašich kolegů, které jste zmínila, tak...

 

Poslankyně Helena Válková: Tak až po nich. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Až po nich. Prosím, jestli byste mi pak jenom upřesnila ta jména, ale myslím, že - můžete mi to jenom zopakovat - je to kolegyně Pastuchová, kolega Brabec...

 

Poslankyně Helena Válková: Jde to návrh kolegyně Adámkové, Dostálové, Pastuchové a kolegů - nebo poslanců - Havlíčka a Brabce. Děkuji. (Potlesk několika poslanců z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji moc. A nyní poprosím pana poslance Juchelku, aby přednesl svůj návrh, připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní místopředsedkyně. Budu velmi stručný. Já mám dva návrhy.

Ten první je sněmovní tisk číslo 231, je to návrh zákona o mobilitě. V roce 2018 zde byla zvýšena mobilita pro zdravotně handicapované, naposledy to bylo ze 400 korun na 550 v roce 2018, ale v tuto chvíli 550 korun již nestačí, my tady tento sněmovní tisk 231 máme už jako součást této Poslanecké sněmovny poté, co bylo uděleno stanovisko vlády, tak navrhuji, aby tady tento bod, sněmovní tisk 231, byl po pevně zařazených bodech na dnešní den zařazen.

Poté mám bod, který se nazývá Aktuální situace v sociálních službách. Tam jsme samozřejmě svědky toho, že kraje a obce by měly dofinancovávat vlastně místo státu sociální služby. V tuto chvíli jsme v rozpočtu toho dofinancování 3,2 miliardy korun. Asociace krajů i Asociace poskytovatelů sociálních služeb chce 4,5 miliardy korun a já bych strašně moc rád, poněvadž tady máme celou řadu starostů i některé hejtmany, aby se vyjádřili k tomu, zdali - nebo jsou ve vedení krajů, jako například náměstek pana hejtmana Vondráka pan Navrátil - jakým způsobem budou oni domýšlet nebo dofinancovávat sociální služby ještě právě v tomto roce, poněvadž těch 3,2 miliardy rozhodně stačit nebude, a to bych chtěl zařadit jako první bod ve středu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče.

A nyní, než předám slovo kolegovi Králíčkovi, přečtu omluvy. Omlouvá se Radim Fiala z pracovních důvodů od 14 do 18, dále pan poslanec Nacher od 15.30 do 19 z pracovních důvodů, pan poslanec Salvetr od 16 do 23.59 hodin z pracovních důvodů dnes, Pavel Staněk se omlouvá od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Špičák se omlouvá od 16 hodin do 23.59 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvají Vít Rakušan od 14 do 14.30 z pracovních důvodů a pan ministr Válek od 15.30 do 23.59 hodin z pracovních důvodů.

Dále tady mám ještě jedno sdělení, pan ministr Stanjura hlasuje s náhradní kartou číslo 28.

A nyní už může vystoupit pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP