(9.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Ještě poprosím pana zpravodaje. Je třeba se přihlásit k usnesení. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Zase jak jsem - předtím budu odkazovat na sněmovní tisk číslo 281/1. Pro jistotu přečtu aspoň úvodní části: "Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním vystoupení ministryně obrany Mgr. Jany Černochové, náčelníka generálního štábu Armády České republiky generálmajora Ing. Karla Řehky, zpravodajské zprávě místopředsedy výboru Mgr. Josefa Fleka a po rozpravě (I.) vyslovuje souhlas s působením sil prostředků rezortu Ministerstva obrany; II. bere na vědomí vyčlenění sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany;

III. žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu o nasazení sil prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a pobytu ozbrojených sil států Organizace Severoatlantické smlouvy."

Dále bych dal návrh o hlasování těchto bodů jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. (Hovor mimo mikrofon.) Je návrh dát hlasovat o usnesení jako celku. (O celku, ano.) A já tedy zagonguji. Poprosím, aby všichni přišli do sálu.

Prosím o nastavení kvora 101.

 

Jelikož skutečně už se nikdo další neblíží, zahajuji hlasování o proceduře.

Kdo je prosím pro navrženou proceduru - hlasovat o usnesení jako o celku? (Poznámka z pléna.) Ještě není zvýšeno kvorum? Je? Kdo je proti?

V tomto hlasování číslo 32 jsme hlasovali pouze o proceduře. Bylo přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 153, proti 1, zdrželi se 2, čili procedura byla takto přijata.

 

Podstatné je, abychom měli kvorum. Nyní to už nastaveno je, mám zprávu. Je to tak? (Poznámka z pléna, že není.) Už je.

 

Takže v souladu s tím, co jsme si odhlasovali, já zahajuji hlasování o usnesení tak, jak ho navrhl pan zpravodaj.

Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 33 bylo přihlášeno 157 poslanců a poslankyň, pro bylo 141, proti bylo 15. A vzhledem k tomu, že kvorum bylo 101, bylo ho dosaženo a návrh usnesení byl schválen.

 

Tímto děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodaji a uzavírám tento bod.

 

A přistoupíme k bodu číslo

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 164/2013 Sb.,
o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 203/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele pan ministr financí Zbyněk Stanjura a já ho poprosím, aby se ujal slova. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych v krátkosti uvedl v druhém čtení návrh zákona, kterým se mění zákon 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Tento návrh je implementací takzvané směrnice DAC 7, směrnice Rady Evropské unie z března roku 2021 o správní spolupráci v oblasti daní. Návrh se týká změn ve třech zákonech.

Za prvé je to novela zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, když se zavádí automatická výměna informací získaných od provozovatelů internetových platforem v oblasti sdílené ekonomiky, například platformy, které zprostředkovávají ubytování, prodej zboží a podobně. Dále povinnost poskytovat... mohu zdůraznit, že povinnost poskytovat informace nedopadne na prodejce činné na platformě a nedopadne ani na běžné e-shopy, pokud přes internet nezprostředkovávají prodej či ubytování třetím prodejcům. České orgány budou získávat informace o prodejcích od tuzemských platforem a dále od platforem ze států mimo Evropskou unii působících v České republice. Získané informace vztahující se k prodejcům v zahraničí budou vyměněny s jejich domovským státem v mezích uvedené směrnice nebo v mezích příslušných mezinárodních dohod. Česká republika v rámci výměny informací naopak obdrží od zahraničních orgánů informace o českých prodejcích činných na zahraničních platformách. Dále se upravuje mezinárodní výměna informací při správě daní včetně takzvaných skupinových žádostí. Upravuje se mezinárodní výměna informací při správě daní, prohlubují se další formy mezinárodní spolupráce.

Druhý zákon, který měníme v rámci novely, je novela zákona o Finanční správě České republiky. V návaznosti na zavedení dalších instrumentů mezinárodní spolupráce se zavádí pro kontrolu povinností nástroj doposud nevyužívaný při správě daní, a to kontrolní nákup. Zavádí se však nyní pouze pro tuto oblast, ne pro správu daní obecně.

A za třetí je to novela o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek, kdy se upravuje možnost mezinárodního vymáhání daňových sankcí. Účinnost návrhu zákona se předpokládá k 1. lednu příštího roku s výjimkou společných daňových kontrol, kde se účinnost předpokládá 1. ledna roku 2024.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu a usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 203/1 a 203/2.

A nyní je čas, aby se ujala slova paní zpravodajka rozpočtového výboru, paní poslankyně Hana Naiclerová, ale pokud se nemýlím, ta je omluvena. Tak se jenom chci ujistit, zda se může za výbor informace o projednání ve výboru ujmout někdo jiný? Nevidím paní poslankyni v sále a podle mě je omluvena.

Ještě přečtu v mezičase došlou omluvu, poprosila bych o řešení. Došla omluva pana poslance Laciny od 12.30 do 14 hodin z pracovních důvodů.

A jelikož - pokud se nemýlím - není přítomen pan předseda rozpočtového výboru, potřebujeme na dvě minuty přerušit a poprosím o zajištění zpravodaje. Na dvě minuty přerušuji do 9.40 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP