(10.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další záležitost je, že bychom také chtěli, abyste přijali razantní omezení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým. To tady SPD navrhlo, ale vy jste nám ten zákon zamítli. To znamená, pro slušné občany neděláte nic, pro slušné občany a firmy, abyste jim pomohli, ale nepřizpůsobivé podporujete. To vnímám taky jako problém téhleté vaší vlády.

Na straně příjmů potom SPD navrhuje například zdanění nadnárodních internetových gigantů typu Facebook a Google, které v České republice generují obrovské zisky bez zdanění v České republice, či zdanění dividend vyváděných zahraničními korporacemi z České republiky. Tady by to mohlo přinést podle odhadů až 75 miliard korun. Takže platí nadále to, co říká SPD, že my odmítáme zvyšování daní českým firmám a českým občanům. To je důležitá pointa. Odmítáme zvyšování daní českým občanům a českým firmám.

V každém případě, těch kroků, jak získat peníze, aniž bychom zatížili naše občany a naše firmy, je mnoho, tak jako je mnoho cest k tomu, prosperitu efektivně podpořit. V prvé řadě je třeba dělat, co dělá celý Západ, a to začít nakupovat levné suroviny přímo od producentů, a to bez ideologických brýlí. Vám přece nesmrdí nafta ze zemí, které svoje obyvatele terorizují, mučí, vraždí za to, že jsou sexuální menšinou, za to, že se žena potká s cizím mužem, za to, že mají jiný politický názor. V arabských zemích nemají ženy, menšiny a cizinci žádná práva. Například Turecko bez ostychu po desetiletí provádí genocidu na Kurdech, vraždí je, mučí je, ničí a zakazuje jejich kulturu a jazyk. Není asi válečný zločin, kterého by se tento váš spojenec v NATO nedopustil. Je gigantické pokrytectví, že se Fialova vláda vzdala nákupu levných surovin a ničí tím doslova ekonomiku a občany celé naší země, zatímco Američané nakupují zvesela ruský plyn, titan, palladium a další. Pravda, část těchto nákupů se odehrává přes čínské překupníky, což boji USA s Čínou a Ruskem dává opravdu bizarní nádech. Každopádně je vidět, že i Bidenovi šéfové razí heslo Amerika na prvním místě, Amerika First, tedy USA na prvním místě - a v byznysu odhazují ideologické brýle, které vy si naopak tak ochotně nasazujete, ať to stojí, co to stojí.

Tak jako Západ bojuje na Ukrajině do posledního Ukrajince, tak vláda Petra Fialy se zcela evidentně rozhodla bojovat do posledního českého občana, tedy zničit ho do poslední koruny v našich kapsách. Váš rozpočet je fakticky neekonomický, ale ideologický. Děláte to, co považujete za politicky a ideologicky správné ve vztahu k vašim zahraničním šéfům bez ohledu na ekonomickou logiku. Ze Strakovy akademie odejdete s ostudou a v činech proti lidem jste viditelně překonali i nejhoršího ministra financí v dějinách pana Kalouska a i extrémně neschopné vlády Petra Nečase a Bohuslava Sobotky.

Jsme v těžké situaci. Kvůli vaší vládě jsou miliony našich občanů a firem v těžké situaci, v kritické situaci. Čím dříve většina z vás odejde z vlády a přenechá vládu odborníkům a slušným lidem, pro které je Česká republika na prvním místě, tím lépe nejen pro nás a pro naši zemi, ale také pro vás. Lidé den od dne ztrácí i tu minimální trpělivost s tím, co předvádíte, přesněji s tím, co všechno zvládnete nedělat.

Hnutí SPD předloží k vašemu vládnímu návrhu rozpočtu pozměňovací návrhy, které přesunou peníze od zbytných výdajů směrem k našim slušným a potřebným občanům, i když popravdě Fialovou vládou navržený rozpočet si zaslouží úplné přepracování, protože je to takový paskvil, že ho nelze upravit ani dílčími pozměňovacími návrhy.

Hnutí SPD nesouhlasí s takto předloženým státním rozpočtem. Navrhuji tedy tímto vrácení předloženého návrhu navrhovateli, tedy Fialově vládě, k dopracování. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, návrh jsem zaevidovala. Tento příspěvek vyvolal dvě faktické poznámky. První faktická je paní ministryně Jany Černochové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já nevím, jestli si kolega Okamura všiml, že se tady neprojednává státní rozpočet na rok 2023, ale že se tady projednává novela, úprava státního rozpočtu na rok 2022. To za prvé.

Za druhé, to, že je kolega Okamura demagog a lhář, na to už jsme si tady zvykli, ale já pokaždé, když tady nějakou lež od něj uslyším, tak mu budu oponovat, protože opět tady zaznělo, že nám společnost Gripen snad něco nabídla zadarmo. Já tady opět říkám: žádné gripeny zadarmo nám nikdo nenabízel a já vás žádám, prostřednictvím paní místopředsedkyně, abyste tuhletu lež tady ani vy, ani pan kolega Vích už nikdy neopakovali! Ministr obrany Švédského království se mi za chování pana velvyslance omluvil, kdy velvyslanec bez ohledu na to, jaká je realita, řekl, že by teoreticky Švédsko mohlo takhle postupovat. Doteď nedostal rezort Ministerstva obrany žádnou zprávu, žádnou informaci, žádnou nabídku o nějakých gripenech zdarma! Takže, pane Okamuro, prostřednictvím paní místopředsedkyně, přestaňte lhát.

Možná pan Okamura a kolegové z SPD nevědí, co znamená jednání G-to-G. Je to government-to-government neboli vláda-vláda. To znamená, že se v tuhle tu chvíli neuzavírá žádný kontrakt, že se pouze a jenom negociují požadavky armády ve vazbě na to, jestli příslušný stát může poskytnout to, co armáda potřebuje a co armáda žádá. Vláda si neurčuje specifikace. Specifikace si určuje armáda, a to jak na nadzvukové letouny, tak i na drony.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Dále je přihlášen s faktickou pan poslanec Milan Brázdil a další v pořadí pan poslanec Radovan Vích. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já jsem se ve své faktické poznámce chtěl zeptat Zbyňka Stanjury, pana ministra. On uvedl, že v novele rozpočtu pro tento rok chce navýšit zdravotnictví - navrhuje 1,4 miliardy. Co se změnilo proti tomu, když jsme se před nedávnem snažili, aby zůstalo ve zdravotnictví 14 miliard, a teď se ty peníze tam musí vrátit? Čili už někde chybí? Je to můj dotaz, snad není úplně hloupý. Děkuji za vysvětlení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Množí se nám faktické. Nyní tedy pan poslanec Radovan Vích, poté opět paní ministryně a poté pan ministr. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova k faktické.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já budu reagovat na vystoupení paní ministryně Černochové. Já bych chtěl upřesnit, že švédská strana nám nabídla přenechání 14 letounů JAS-39 Gripen po skončení pronájmu, který končí v roce 2027, a následně nám nabídla další stroje, případně jejich modernizaci. Takže to je k této věci.

Pak bych chtěl taky říct, že švédský velvyslanec se distancoval od vyjádření jejich ministra. Takže jsem přesvědčený o tom, že ten pronájem, který končí v roce 2027, je pro naše podmínky ochrany vzdušného prostoru dostačující, že případný nákup letounů F-35 prostě je věc, kterou si v současné době, v jakém stavu je rozpočet, nemůžeme dovolit. A je to jenom o tom, že i my bychom chtěli moderní armádu, i my bychom chtěli mít moderní letectvo, ale jsem přesvědčený o tom, že letouny JAS-39 Gripen jsou pro ty úkoly, které mají plnit v rámci ochrany vzdušného prostoru naší republiky, dostačující. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP