(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou paní ministryně Jana Černochová. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já bych se vaším prostřednictvím chtěla zeptat pana Vícha, jestli tu nabídku on viděl, jestli ji viděl na vlastní oči, protože já jsem celé minulé pondělí u večeře, celé minulé úterý na ministeriádě seděla vedle pana švédského ministra obrany a on vše, co tady říkal teď kolega Vích, popřel. Žádná nabídka letounů Gripen zdarma od švédské strany není. A asi se shodneme možná i s panem Víchem a s kolegy z SPD, že rozhodující roli v tomhle má ministr obrany. A jestli tedy vy jednáte s panem velvyslancem, tak to je možná na to, aby pan ministr zahraničních věcí poslal nějakou nótu, kdo tedy ve Švédském království vůbec řídí nebo je součástí vlády, jestli to je velvyslanec, anebo jestli je to ministr obrany. Takže pokud pan Vích tady říká, takto závažné věci, tak ať mi odpoví, jestli on to viděl, a jak je možné, že ta nabídka do dnešního dne nepřišla na rezort Ministerstva obrany a že o ní neví ministr obrany Švédského království!

K těm dronům. Tady bych ještě chtěla uvést na pravou míru to, že snad se jedná o nějaké rachotiny, střepy. Nic takového není pravda, je to zcela účelové. Tady u bezpilotního prostředku není žádná konstrukce důležitá. U té je naopak hodně dobře, že má hodně nalétaných hodin, že jsou odladěné různé chyby. To je mimo jiné důvod, proč nikdo neposílá na vrakoviště Boeing-747 jumbo jet. Pro tyto typy prostředků je klíčový software, zejména potom autopilot, jeho odladěnost a nalétané hodiny. Čím více nalétáno na daném typu je, tím lépe, protože jsou odstraněny softwarové nedostatky. A ta firma, za kterou vy tady veřejně lobbujete (Místopředsedkyně Vildumetzová: Paní ministryně, čas.), nemá ani militární zkoušky. Ta se nemůže účastnit výběrových řízení u armády.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Prosím, čas! Děkuji. To byla faktická poznámka paní ministryně obrany.

Krásné dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Jsme u návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022, prvé čtení, jsme u faktických poznámek a další, kdo je přihlášen, je pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Škoda že se neposloucháme, pane poslanče Brázdile, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já jsem to tady říkal. Nemohli jsme vědět, když jsme sestavovali rozpočet na rok 2022, že přijdou ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před Putinovou agresí, a zcela logicky se stávají státními pojištěnci. Takhle jednoduché to vysvětlení je. A určitě víte z dostupných zdrojů, například z jednání dozorčí rady VZP, že vlastně dopad do rozpočtu veřejného zdravotního pojištění je pozitivní. To znamená, že ty platby jsou vyšší než čerpání zdravotní péče, v tom není žádné tajemství. Nic se nezměnilo kromě toho, že Putin vletěl na Ukrajinu, statisíce Ukrajinců uprchly a my jsme jim poskytli mimo jiné pojištění jako za státní pojištěnce. To je jednoduché vysvětlení.

Mě ještě zaujalo vystoupení pana poslance Vícha. Podle mě tvrzení, které by nemělo zapadnout jen tak. On říkal: Velvyslanec se distancoval od slova ministra obrany. Kdy, kde a jak? Představme si situaci, a jedno, kdo je ve vládě České republiky, představme si situaci, že vláda České republiky něco rozhodne nebo něco sdělí a velvyslanec České republiky se od toho distancuje. Co by se stalo takovému velvyslanci? Skončil by, protože nehájí zájmy České republiky! Takže tato mimořádně silná slova doložte. Já si rád přečtu distanc velvyslance, a pak si myslím, že to je na diplomatické řešení na úrovni ministrů. Vám to přijde normální, že se velvyslanec nějakého státu distancuje, pokud máte pravdu, od své vlastní vlády? Myslím, že paní ministryně obrany předložila zcela jasné dotazy. Je možné, že nabídka, takzvaná nabídka, skončila na sekretariátu SPD, to je možné, ale u státu neskončila. A pořád tady říkáte: Dostali jste nabídku, dostali jste nabídku, dostali jste nabídku!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, čas - děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Ondřej Lochman. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové a paní předsedkyně. Já tu nebudu reagovat na lži Tomia Okamury. Všichni víme, že je to soudně usvědčený lhář, takže k tomu se vyjadřovat nebudu.

Nicméně chtěl bych zde říct dvě věci. Pan poslanec Vích z SPD v minulém vystoupení mluvil o tom, že neví, co by měli naši vojáci dělat v Pobaltí. Vážení pane kolego, prostřednictvím předsedající, my tam máme už od roku 2009 naše letectvo - gripeny, a jestli jste si nevšiml, Rusko zaútočilo na nezávislý stát, a jestli jste si nevšiml, Česká republika je součástí NATO. Všechno to, co tu říkáte, co říkal pan předseda SPD, vyvolává otázku, koho zájmy vlastně hájíte. Ale naštěstí Tomio Okamura se odkopal a před chvílí zde řekl: Váš spojenec NATO. Tím pádem už víme, že Tomio Okamura nehájí zájmy České republiky, protože mluví o spojenci České republiky, a tím pádem je jasné, že hájíte zájmy někoho úplně jiného. Možná už se konečně přejmenujte na Svobodu a demokracii Vladimíra Putina nebo Stranu přátel diktátora, protože jediné, co tu děláte, že tady šíříte putinovskou kremelskou propagandu! (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je s faktickou poznámkou přihlášen, je předseda hnutí SPD pan Tomio Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, já bych tady zareagoval na některé záležitosti. Za prvé, paní ministryně Černochová, ta tady lže úplně od začátku, protože říká, proč mluvím o rozpočtu na rok 2023. Mluvím o tom proto, že vy jste nám tady zamázli všechny mimořádné schůze, kde jsme chtěli rozebírat to, že vláda likviduje občany i rozpočtově. Likviduje je tím, že jim nepomáháte, likvidujete firmy, a protože vždycky odmítnete program našich mimořádných bodů, tak holt nezbývá, než abych se vyjadřoval v rámci svého prostoru. Takže až se začnete chovat demokraticky a umožníte opozici prostor, tak se budeme vyjadřovat samozřejmě k jednotlivým bodům, které jsme tady už mnohokrát navrhovali.

Co se týče toho nákupu stíhaček, u amerických stíhaček je pořizovací cena 3,5 miliardy korun, u gripenů je 1 miliarda korun. Letová hodina u gripenů stojí 5 000 dolarů, u amerických stíhaček 35 000 dolarů. Takže to je asi to porovnání. A znovu opakuji, jste zaprodaní. Opravdu vy jste naslibovali totiž před volbami ve Washingtonu tyhle všechny možné zakázky a tohle to je výsledek, že úplně ničíte Českou republiku a poskakujete tam jako nějací mopslíci.

Co se týče, paní ministryně Černochová, vy jste nikdy nebyla ani v armádě. Vy jste si dělala zbrojní průkaz, jak jste říkala, až minulé volební období. Pravda, já mám zbrojní průkaz dvacet let a já si myslím, že takhle nekompetentní ministr obrany, kdy nikdy jste nesloužila ani v armádě, na rozdíl od našeho Radovana Vícha, který má střední vojenskou školu, vysokou vojenskou školu, je plukovníkem v záloze a pracoval i ve strukturách NATO, zastupoval Českou republiku i v zahraničí, v Bruselu několik let a tak podobně, umí jazyky a domluví se plynně anglicky, aby mohl reprezentovat v zahraničí, tak já si myslím, že bych moc nerozebíral vaši kompetentnost. Je to ostuda.

A úplně na závěr bych se tady vyjádřil, jsem si musel zjistit, kdo to tady mluvil vlastně, pan Lochman... A přihlásím se ještě jednou, protože už mi skončil čas. Hlásím se ještě jednou. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane předsedo, čas - děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní ministryně obrany, paní Jana Černochová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Nevím, jestli si potřebuje pan Okamura něco dokazovat. Možná, nechám to bez komentáře jako žena. Ale jenom s úsměvem si tak říkám, jestli tedy, když pan Okamura tady hovoří úplně ke všemu, jaké on má pro to vzdělání a kompetenci. Myslím, že jsem dostatečně předvedla svoji kompetenci k tomu, abych byla dobrou ministryní obrany, myslím si, že jsem dobrou ministryní obrany, ty výsledky mám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP