(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

A jenom pro vaši informaci, to zadání, prosím pěkně, na vojenský návrh řešení ohledně nadzvuků, to ještě zadávala vláda pana premiéra Babiše, nikoliv vláda pana premiéra Fialy. To zadání probíhalo a ta analýza probíhala... (Odmlčení pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych požádala, aby byl klid v sále. Paní ministryně, ten čas samozřejmě, po který to teď bylo přerušeno, nastavím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. Ta analýza probíhala celý loňský rok. A možná kdyby pan kolega Vích častěji chodil na výbor pro obranu, tak by ty informace měl a nenechával by tady pana Okamuru povídat úplné nesmysly a lži a urážky. To, že má pan Okamura problém s ženami, toho už jsme si všimli... (Pobavení v sále.) A myslím si, že tím demonstruje pouze svoji slabost, malost a hloupost. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Další, kdo je přihlášen s faktickou, je pan předseda hnutí SPD pan Tomio Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, pochopitelně, ty zoufalé výkřiky paní Černochové, to nemá smysl komentovat - jestli má někdo problém s ženami nebo muži, jestli má někdo děti nebo ne. Já se na to nebudu vyjadřovat, protože to mi připadá už příliš zoufalé.

Ale vyjádřím se k panu Ondřeji Lochmanovi z hnutí STAN, starosta Mnichova Hradiště. To je ten člověk, který tady celou dobu mlčí k organizovanému zločinu, k mafii v hnutí STAN, a který tady neřekl ani slovo. To je ten, který tady - protože mlčení je souhlas - který tady tiše souhlasí s tím, jak hnutí STAN, Mnichovo Hradiště - starosta, Ondřej Lochman, já jsem si musel zjistit vaše jméno, protože já jsem vás tady v životě... ani jsem vlastně nezaznamenal vaší činnost ve Sněmovně. Musel jsem se zeptat kolegů, jak se vlastně jmenujete, kdo vlastně jste. Pobíráte tady vysoký plat, ale nikdy jsem si nevšiml, že byste vyvinul aktivitu, promiňte, takže proto jsem se musel zeptat kolegů - prosím vás, najděte ho na internetu, kdo to vlastně je. Ale jste za hnutí STAN, jste za stranu, která je součástí organizovaného zločinu, která je součástí kontaktů s mafií, která je stranou, kde je korupce, a to je Ondřej Lochman z hnutí STAN. Nikdy jsem neviděl, že by se vymezoval proti tomu, co se děje u vás v tom hnutí. Takže vy kryjete organizovaný zločin, kryjete mafiózní praktiky, kryjete korupci, a to je Ondřej Lochman. Ještě mám třicet sekund, takže to zopakuji znova. Ondřej Lochman z hnutí STAN, to je ten starosta Mnichova Hradiště, který kryje, také tiše tady kryje - nikdy se nevymezil - organizovaný zločin, korupční praktiky, styky s mafií ve vašem hnutí. Podporujete v tomhletom konání i vaše představitele hnutí STAN, ale je to tak. Je to prostě fakt.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se Zbyněk Stanjura a Ondřej Lochman. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já mám tady připraveno, abych mohl vystupovat k rozpočtu a mohl konfrontovat pana Mariana Jurečku na MPSV. Mám to připraveno věcně a já bych strašně moc prosil, abychom veškerou tu atmosféru, která tady začíná pomalinku vznikat, a začíná to různými osobními útoky, alias muži, ženy, mopslíci a tak dále, zanechali za dveřmi této Poslanecké sněmovny, vrátili se zpátky k projednávání tady tohoto rozpočtu, poněvadž já mám spoustu otázek i na pana ministra financí, uklidněme tady tuto atmosféru a bavme se tady pouze politicky, klidně, úplně v pohodě - tvrdě, bavme se k rozpočtu také tvrdě, mějme otázky, ale prosím, zanechme veškeré osobní invektivy za dveřmi této Poslanecké sněmovny. Děkuji moc. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Souhlasím s tím, co říkal pan poslanec Juchelka, ale pokud tady někdo přijde, lže, uráží členy vlády, členy Poslanecké sněmovny, tak se brání - zcela logicky. Od toho, aby někdo sjednal pořádek, je řídící schůze. Paní místopředsedkyně, ve faktické poznámce, podle jednacího řádu, podle zákona, má poslanec reagovat na to, co zaznělo v rozpravě, a pan Tomio Okamura tady provádí osobní útoky a rozbory jednoho z členů Poslanecké sněmovny.

Já bych také mohl o něm mluvit, protože je skutečně usvědčený lhář. Když si řekneme staré české přísloví lže, jako když tiskne, tak kdybyste si, pane předsedo, otevřel tiskárnu, tak jste bezesporu velmi úspěšný podnikatel, kdybyste všechny ty lži, jako když tiskne, prodával. Ale od toho máme, paní místopředsedkyně, řídícího schůze a řekněte mi, kde v poslední faktické připomínce pana předsedy Okamury reagoval na průběh debaty. On tady říkal: Neznám poslance, no váš problém. To je váš problém, jste tady dost dlouho, abyste znal všechny členy Poslanecké sněmovny a pak hodnotil, a vůbec se nevyjadřoval k obsahu vystoupení. Takže porušil jednací řád za tichého přihlížení řídící schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Mohu s tím určitě souhlasit. Jsem přesvědčena o tom, že je to u více lidí v rámci faktických poznámek, otázkou je, že vy musíte vždy řečníka nechat promluvit, nevíte, jaký je obsah, a poté ho můžete upozornit na to, že pokud by se to opakovalo, porušuje tento jednací řád.

Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Ondřej Lochman. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Ještě jednou pěkné dopoledne. Tak jsem rád, že je vidět, že pan Tomio Okamura utíkal od toho, o čem jsem mluvil. To, že tady šíří prokremelskou a putinovskou propagandu, nechce o tom mluvit, to je jednoznačné.

Pane kolego, jinak já mám vyšší účast ve Sněmovně než vy. Tak to jenom k tomu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych chtěla moc požádat všechny, pokud oslovujete poslance, prostřednictvím paní předsedající. (Poslanec Lochman: Prostřednictvím předsedajícího.) Ale nedodržují to i další poslanci.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Prostřednictvím předsedajícího. A prostřednictvím předsedajícího, pane kolego, kdybyste se podrobně díval na mediální výstupy, zjistíte, že pan poslanec Ondřej Lochman mockrát kritizoval pana kolegu Hlubučka. Mockrát s vašimi poslanci jsem vystupoval v médiích a říkal jsem, že jestli ten člověk něco ukradl, ať ho vyšetří policie, ať ho zavřou. Tak si prosím vás zjistěte podklady a přesná data.

Vy jste usvědčený lhář, takže víme, co tu říkáte, že lžete. A já bych se rád posunul již k tomu, o čem tu dnes debatujeme, a to je státní rozpočet. Pokud to chcete zneužívat v osobní invektivy a lži, tak to klidně dělejte, ale neděláte nic pro tyto občany, nic pro občany České republiky, pouze si tady ukájíte svoje ego a křičíte a křičíte. A nemluvíte o tom, co je potřebné zde vyřešit, a to jsou energie, je potřebné vyřešit tento rozpočet. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Znovu bych chtěla pro všechny poslance a poslankyně zdůraznit, že projednáváme sněmovní tisk 284, který se dotýká státního rozpočtu České republiky, a to jeho změny. Mám tady další faktickou poznámku, ke které je přihlášen pan předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak i tady jsme viděli na záběrech, že tento pan poslanec Lochman, jehož jméno už znám, obličej si ještě nepamatuji, přišel k našim lavicím a vyhrožoval nám tam. Dobrá, ale vyšší účast. Pochopitelně, vždyť jsem vám to říkal, protože vy tady jenom vysedíte důlek ve Sněmovně, na rozdíl ode mě, který neustále mluví i v médiích, chodím po kampaních po celé republice, připravujeme spoustu zákonů, SPD podalo desítky zákonů, tak pochopitelně možná o malinko nižší účast mám. Mám ji tuším přes 80 %, nejvíce ze všech předsedů parlamentních stran, mimochodem, ze všech předsedů parlamentních stran, tak pochopitelně s vámi se srovnávat nemůžu, když tady jenom sedíte.

Co se týče - "vyzval Hlubučka". Nikdy jste nevyzval ministra Rakušana, aby odstoupil. Ten tam dosadil Mlejnka, ten o všem věděl, protože vaše radní Marvanová ho informovala už na jaře... (Předsedající: Prostřednictvím paní předsedající.) Ano, informovala už ho na jaře, že tam je nějaký organizovaný zločin na pražském magistrátu. Nekonal. Takže vy, kdybyste byl férový, vyzvete ministra vnitra Rakušana, na to ale nemáte sílu ani odvahu. Takže takhle je to s vámi. Co se týče té omluvy, děkuji, že to můžu zopakovat, mám padesát sekund. Soud pravomocně - pan Zdechovský, jo? - soud pravomocně zamítl nároky europoslanců KDU-ČSL Zdechovského a Svobody, abych se jim omluvil skrze televizi, noviny a na půdě Poslanecké sněmovny, a rozhodl tak, že mám na svém facebookovém profilu uveřejnit, že pro sankce vůči České republice nehlasovali. Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby Česká republika a další země EU přijaly odpovědnost za přesidlování a přijímání uprchlíků. Dobře, když někdo hlasuje pro přijímání migrantů jako europoslanci KDU-ČSL, což se potvrdilo, že jsem měl pravdu - já jsem říkal, že to je sankce, že to je trest pro Českou republiku. Soudce se přiklonil, že to není sankce, že to není trest. Dobře, uznávám, formuloval jsem to špatně, nemám problém se omluvit, ale platí ta podstata. Hlasovali pro přijímání migrantů do České republiky, poškozují Českou republiku a je to prostě tak. (Předsedající: Pane předsedo, čas.) Takže příště si to zjistěte, o čem to bylo! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP