(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Našel jsem tužku... Já nevím, jestli potřebujete tlumočníka z češtiny do češtiny. Já bych vás požádal, abyste mi nevkládali do úst něco, co jsem neřekl, a pak to nekritizovali. Kritizujte to, co jsem skutečně řekl. Já jsem řekl, že situace je vážná - ne, že to je v pohodě, ale říkal jsem, že kolaps nehrozí. Co nehrozí? Nehrozí nedostatek energií, a to ještě před pár měsíci hrozilo - i díky nečinnosti vlády, v které jste vy, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, seděl. Řekl jsem, kolik máme v zásobnících a kolik máme nasmlouvanou kapacitu v LNG terminálu, to znamená, pro zimu máme zajištěný plyn a proudí do České republiky každý den včetně dneška.

To, že neproudí Nord Stream I, je úplně něco jiného. Myslím, že vy to moc dobře víte, stejně jako já, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že to není jediná roura z Ruska, v které proudí plyn, to za prvé, takže kolaps nehrozí ve smyslu, že by nebyly dodávky energií. Řekl jsem, že situace je vážná a že přijmeme opatření k tomu, aby poté, co jsme zajistili dodávky, byly přijatelné ceny, a řekl jsem, že nebudou nízké a že situace bude vážná, takže jsem to nezlehčoval, neříkal jsem, že je to v pohodě, tak mi to nevkládejte do úst.

Paní poslankyně Balaštíková se mě ptala, teď jsem teď mně to vypadlo... (Hlas z pléna.) Prosím? Jo, jo, já jsem neřekl, že Němci pomáhají málo. To zase mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem porovnal jenom dvě, dvě čísla, a to je spotřební daň z benzinu a nafty a příspěvek na dítě. A vlastně ta čísla potvrzují mé tvrzení, ne vaše. Ano, mají vyšší příjmy, ale mají i v absolutní částce nižší podporu na dítě, to znamená nejenom v absolutní částce, ale i v relativní částce je to nižší. Nic víc jsem neřekl. Já myslím, že to je férové. Já vlastně jednou týdně mám k dispozici, a určitě mnozí z vás také, porovnání opatření, které dělají jednotlivé vlády, a není to tak. (Předsedající: Pane ministře, čas.) Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, první pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Za prvé, faktickou k panu ministru Stanjurovi. Vždycky, když mluví o těch vládách předchozích, tak samozřejmě že myslí i vlády, ve kterých seděla ODS, určitě i vládu, ve které on seděl jako ministr dopravy, předpokládám, protože pravděpodobně za těch třicet let po revoluci nezávislost energetickou jsme měli budovat úplně všichni.

A za druhé, co se týká například Německa, v tuto chvíli víme, že už před pár dny to byl balíček 65 miliard euro, což zhruba, když to přepočteme nominálně na HDP, 1,7 % HDP. Kdybychom to přepočetli na HDP v České republice, tak je to 111 miliard korun, pokud jsem to správně spočítal, a tomu se samozřejmě vůbec nějakým způsobem Česká republika v rámci tady této hodnoty, v rámci pomoci neblíží, a to ani s mimořádnou valorizací důchodů pro seniory. A v neposlední řadě jsem před asi hodinou četl, že pan ministr Síkela vyndal zastropování cen plynu z jednání v pátek s energetickými ministry, což pro mě je překvapení, ale budiž.

Ale druhá část té věty byla, že tedy v tom rámci nebo tady v tomto kontextu už má téměř připraven balíček pomoci pro české firmy a české občany. To snad on nemyslí vážně, pane ministře Stanjuro. Já rozumím, že on tady není, ale opravdu vy jste za poslední týden vzhlíželi k tomu, že v pátek bude tady rada ministrů pod vedením pana Síkely, že se přijde s nějakým evropským řešením i v rámci plynu. To už teď asi pravděpodobně neplatí a vracíte se zpátky k národnímu programu, který už měl být hotov pravděpodobně i v rámci energetického balíčku - od března to slibujete? (Předsedající: Prosím, čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je paní Berenika Peštová.

Než jí předám slovo, dovolím si přečíst ještě omluvy. Paní poslankyně Klára Kocmanová od 11 do 12 hodin z pracovních důvodů, Taťána Malá od 14 do půlnoci ze zdravotních důvodů, Petr Sadovský od 12.30 - zdravotní důvody, Iveta Štefanová celý jednací den - pracovní důvody a z členů vlády se omlouvá Jan Lipavský od 9.55 z pracovních důvodů.

A nyní s faktickou poznámkou paní Berenika Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych tedy chtěla navázat na svého předřečníka, pana poslance Brabce, a chtěla bych se i zeptat pana ministra Stanjury. Samozřejmě reflektuji zprávy, které jsou v médiích, ať je to z hlediska plynu, energií, a uvědomuji si, že jste svolali na 9. září tu spásnou radu, kde se budete snažit najít řešení. Mě spíš zarazilo to, že Youngům jste zadali 1. září studii na zastropování, ta si myslím, že už měla být dávno zadána, ale říkám, nehodlám to tady nějakým způsobem kritizovat, ale spíše by mě zajímalo, že jestliže šéf impéria Tykač vám nabídl dvakrát pomoc s tím, že bude levnější energie, a vy jste vy jste neměli zájem, tak by mě docela zajímalo, jaká ta nabídka byla a proč ten zájem z vaší strany nebyl, jestli byste byl tak hodný a odpověděl mi na to. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já teď budu, vaším prostřednictvím, mluvit k panu poslanci Juchelkovi. Rozlišujme dva pojmy a vy jste smíchal zastropování cen plynu a zastropování cen ruského plynu. To jsou dvě úplně jiné věci. To druhé je na vstupu do Evropy a to druhé je na výstupu k spotřebitelům, to znamená, domácnostem a firmám. To spolu vůbec, ale vůbec nesouvisí. Proč jako Česká republika nepodporujeme myšlenku zastropování cen ruského plynu? Protože to je de facto sedmý sankční balíček. Obáváme se toho, že by se jednalo o tom týdny a měsíce, víte, jak byla komplikovaná debata o šestém sankčním balíčku.

Ale co podporujeme, je odstřižení cen elektřiny od cen plynu - ale to je úplně jiná věc. V okamžiku, kdy bychom zastropovali pouze ceny ruského plynu, znamená to, že zvýšíme cenu na světových trzích všeho ostatního plynu včetně LNG. Já myslím, že to je docela pochopitelné. Tady to nesouvisí se zastropováním cen pro domácnosti nebo pro firmy v České republice. Tady ovšem nemáme tolik nástrojů jako u elektřiny, protože nejsme, jak jsem říkal, jsme jenom dovozci, nejsme producenti. Takže, prosím, je to úplně jiné. A já se tedy divím - můžeme ironizovat, vy: Spásné evropské řešení, vy do toho... nic takového. My jsme neřekli, to je spásné. Já jsem jasně říkal, že k tomu, aby kompenzace nebyly příliš drahé pro všechny země, je lepší mít aspoň nějaký minimální základ na evropské úrovni, a jasně jsem říkal, že si myslím, že nám to nebude stačit a doplníme to opatřeními na národní úrovni. Můžeme to ironizovat?

Tak mi řekněte, když nebudeme jednat s partnery, jak budeme řešit cenu plynu? Jak budeme řešit cenu ropy? Jak budeme řešit dovoz ropy? Jak budeme řešit dovoz nafty a benzinu? V tom prostě soběstační nejsme! Tak nám řekněte. My se nemůžeme zavřít, protože nejsme soběstační. Tak co je na tom tak směšného, ironického, pitomého, že se snažíme najít nějakou dohodu mezi členskými státy? (Předsedající: Pane ministře, čas.) (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První - pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se Richard Brabec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Pan ministr Stanjura strašně nemá rád, když se mu vkládá do úst něco, co potom ten druhý kritizuje. Já jsem nic neironizoval, očekávám od vás omluvu, protože to není pravda. Já jsem se pouze ptal na to, jakým způsobem vy jste udělali něco v rámci třiceti let po revoluci v energetické nezávislosti, když jste seděl jako ministr dopravy ve vládě Petra Nečase. A také jsem říkal, že pan ministr Síkela chce vyjmout zastropování cen plynu z Ruska z pátečního mimořádného jednání ministrů pro energetiku zemí Evropské unie. To je všechno. Já samozřejmě vím všechny ty věci, které jste mi tady říkal, když jsme se o tom bavili naposledy v neděli v Otázkách Václava Moravce s vaším vládním kolegou, a předtím tam byl pan ministr Síkela, kterého jsem velmi bedlivě poslouchal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP