(12.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Ale co mě zaujalo, bylo to B, ta druhá věta, pane ministře. Zároveň uvedl, že ministerstvo má téměř plán pomoci pro domácnosti i firmy. Téměř plán. Vy jste tady, když jste tady měl dlouhou řeč, hovořil o tom, jakým způsobem se používá energie jako zbraň od Putina. Vypne to, zapne to, to všichni víme. Je to strašné, samozřejmě. Ale já se ptám, když máte tedy téměř připravený plán pomoci pro domácnosti i firmy, jakou tedy dáváte zbraň domácnostem a firmám jako vláda České republiky? Jak bráníte firmy a domácnosti před touto Putinovou energetickou zbraní? Jakým způsobem? Necháte tam všechny stát - a teď budu ironický, to určitě poznáte - a necháte je tou energetickou zbraní od Putina sekat hlava nehlava? Protože ty firmy padají v tuto chvíli - masný průmysl, potravinářský, pekaři, sklárny, všichni, kteří potřebují nějakým způsobem zastropovat ceny energií, tak jste se na ně vykašlali. A pan ministr Síkela v tom hraje první housle.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme tady další tři faktické poznámky. Teď v tuto chvíli pan poslanec Richard Brabec, připraví se Berenika Peštová a pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já fakt nechci slovíčkařit, ale když tedy říkáte, že vám něco vkládám do úst, pane ministře, tak nevkládejte zase do úst něco mně. Já myslím, že jsem vůbec neřekl slovo, že to je v pohodě, to se můžeme podívat do stenozáznamu. Jestli jsem to řekl, tak se omlouvám, ale já si myslím, že jsem to neřekl. Nicméně nebudeme si nic vkládat navzájem do úst, s tím souhlasím. (Smích.)

Ale co je daleko důležitější. Vy podle mě stále trváte na tom - a to bylo pro mě to hlavní sdělení - že ten kolaps - a tady já se trošku zastavím, tady bych slovíčkařil, protože to já myslím, že je poměrně důležité slyšet to od ministra financí a určitě významem dvojky této vlády, že tedy opravdu říkáte, já se jenom chci ujistit - že nehrozí, že máme dostatek energie na tuto zimu. Bavme se o zimě, ta může končit někdy třeba v březnu, v dubnu. (Nápověda od ministra mimo mikrofon.) V dubnu, dobře, domluvme se, do konce dubna, že opravdu říkáte, že i při neomezené spotřebě v této chvíli, plné spotřebě průmyslu bez jakýchkoli regulačních stupňů říkáte, že máme zajištěné energie, a tedy kolaps nehrozí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Všechny vás zdravím.

Další s faktickou poznámkou se hlásila paní poslankyně Peštová, poté pan ministr Stanjura.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, mně jste neodpověděl, tak já se jenom připomínám s tím Tykačem, jak vám dali dvakrát tu nabídku.

A ještě to rozšířím o jeden dotaz. Jestliže Německo má víc jak 50 % paroplynových a plynových elektráren, to znamená, že budou hodně kopat za to, aby se nepřecházelo od toho přepočtu na plyn, jakou strategii budete volit jako Česká republika, až toho 9. 9. s nimi zasednete? Protože si myslím, že tam bude velký tlak, aby zůstalo status quo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášený je pan ministr Stanjura, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Aleši Juchelkovi se omlouvám. Já jsem v tom slově použil vy, ale myslel jsem malé v, reagoval jsem na ta tři vystoupení, tak se mu omlouvám, nebylo to osobně s velkým V jako Vy, takže se mu omlouvám, to se těžko vyslovuje malé - velké v, ale mohl jsem to upřesnit.

K panu poslanci Brabcovi, vaším prostřednictvím. S plnou vážností na mikrofon tady říkám, že do 30. dubna je zajištěn dostatečný objem energií. S plnou vážností. A nebudu říkat, že zima končí 21. března kalendářně. Já myslím, že konec dubna je takové datum, kdy výrazněji klesá pak v dalších měsících spotřeba plynu. S plnou vážností to říkám a zopakuji.

Co se týče nabídky od pana Tykače, tam jsme se nedohodli. Asi nejsem oprávněný mluvit o detailech. Ta nabídka nebyla tak výhodná pro stát, jak byla prezentována. Opravdu nemám ve zvyku komentovat neúspěšná obchodní jednání ve smyslu, že k té dohodě nedošlo. Kdyby to bylo tak výhodné, tak jsme to samozřejmě udělali.

Já si myslím, že není pravda, že v pátek nebude nic, možná to bude až v sobotu, já nevím, kdy ta rada skončí, není v Praze, ale je v Bruselu, ale to je jenom detail. Myslím si, že některá dobrá řešení pro Českou republiku budou přijata. Nechtějte po mně, abych tady říkal strategii české vlády. Předsednická země má roli moderátora, myslím, že to všichni dobře víme. My tam nejedeme jako jeden ten, který bude zastávat pouze národní pozici. Naším úkolem je najít a vyvážit jednotlivé postoje a to celá česká diplomacie v této chvíli dělá, zdaleka nejenom ministři, ale stálé zastoupení, a všichni pracují, na denní, na hodinové bázi se debatuje s kolegy z jiných vlád. Určitě když pak dáte zprávy, že rakouský kancléř podporuje české návrhy, polský premiér, tak to jsou dílčí zprávy, ale klíčové bude toto.

Takže já vám tu strategii neřeknu, jak budeme vyjednávat, nicméně například návrh, který říká, že by se zastropovaly ceny podle zdroje v elektrárně, je podle mě pro Českou republiku výhodný, pokud takový princip bude zaveden. Vzhledem k našemu energetickému mixu jsem přesvědčený, že pro nás je výhodný a že takový návrh budeme podporovat. Ale my nemůžeme prosazovat v roli předsednické země, my to musíme moderovat. Máme svoje návrhy a jednáme o nich trpělivě s našimi partnery. Takže pokud jste se ptal na toto, tak to je podle mě dobré a výhodné řešení pro Českou republiku, stropy pro výrobce určit podle zdroje, který elektrárna používá. A to není jenom jádro, to je černé uhlí, hnědé uhlí, obnovitelné zdroje v jednotlivých typech a tak dále. Myslím si, že to je férové a logické, a to když se povede, tak nám to usnadní národní řešení, které se tím doplní.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou už není nikdo v tuto chvíli. S přednostním právem je další přihlášená paní poslankyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu stručná. Jdu zareagovat - ale ty dvě minuty faktických mě vždycky stresují - jdu zareagovat na pana ministra. No, pane ministře, jak jste tady říkal - řekněte nám, jak byste to dělali a tak dále. Ne, vy to řekněte nám. Vy nám to řekněte, jak byste dělali. Zatím pořád jenom čekáme, teď myslím na energie. Nebudu rozebírat energie, protože po mně bude vystupovat, pokud se nemýlím, Karel Havlíček a to je jeho parketa, on to už několikrát říkal, takže já mu do toho nebudu zabrušovat, jak tady furt říkáte, jak jsme nic neřešili a nedělali, tak on vám to zase připomene, takže já mu to nebudu vůbec brát.

Investice. Ano, to si řekneme na konci roku, ale taky si řekneme, jak je to s těmi investicemi dál, jak jste je zajistili v těch následujících letech, jak s nimi počítáte, až sem doputuje rozpočet 2023, který jste poslal na vládu, jak tam počítáte s dalšími investicemi, protože pan ministr dopravy to není schopen ani hájit. Ale k tomu se také asi vyjádří Karel Havlíček, takže do toho mu nebudu zasahovat, já se budu držet toho svého.

Víte, ty daně z mimořádných zisků - nebo nazývejme to, jak chceme - řekněme si na rovinu, a vy to určitě dobře víte, to není žádné řešení strukturálního deficitu, to je řešení momentální situace. Sahá někam, kde je mandát vaší vlády, pokud vydrží celé volební období. A já si vzpomínám, jak jste sliboval, jak jste vystupoval, jak jste se tady bil vždycky v prsa, když jste byl v opozici, v rámci volební kampaně, různá vaše vystoupení, jak vy to vyřešíte, ty finance, jak my jsme je rozvrátili. Nejsou mimochodem vůbec rozvrácené, přečtěte si komentáře odborníků a podívejte se na čísla Eurostatu. Ale vy jste říkal, že uděláte strukturální změny. Ještě nedávno jste někde v nějaké televizní debatě, není to tak dlouho, znovu zopakoval, že musíte přerozdělit a snížit počty úředníků a tak dále. A kde je nějaký náznak řešení strukturální deficitu? My jsme to neslibovali, my jsme měli plán konsolidace veřejných financí. Byl pozvolný, to jsme samozřejmě do něj nemohli zahrnout ani ty nadstandardní příjmy.

A já vám připomenu jednu věc, když říkáte: Uvidím ty pozměňovací návrhy a já si je prostuduju, jak to tam najdete a kde to najdete. Znovu opakuji - vy jste říkal, že jsem tady četla dlouhý projev, ano, já přemýšlím o svých projevech a připravuji si je - ale já jsem vám tady říkala, jaké jsou základní úkoly státního rozpočtu, a jeden z nich je i funkce přerozdělovací. To je vaše zodpovědnost. Vy máte naložit tomu rozpočtu tak, abyste nepodškrtli investice, abyste zajistil sociální smír, abyste pomohl lidem tak, jak jste po tom volali, když jste byli v opozici. A my jsme to dělali a mnohdy jsme vám i naslouchali, mnohdy jsme i spolupracovali, když to byly věci, které tady nikdo nikdy nedělal, a my jsme chtěli, aby prošly Sněmovnou. My nevíme nic, já jsem neviděla jako šéfka největšího opozičního klubu, stínová ministryně financí, žádný návrh - já bych vám ho třeba už dávno poslala - návrh na nějaké zdanění mimořádných zisků. Určitě se budeme ptát, jak máte ošetřeno, aby to nedopadlo na občany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP